Google Plus predstavio je poslovne profile, no je li ikoga briga?

google plus je predstavio profile za tvrtke, no je li ikoga briga?
 
Za one koji možda još ne znaju Google Plus je Googleova društvena mreža, predstavljena krajem lipnja, koja bi s vremenom trebala uzeti velik dio “Social media kolača” popularnom Facebooku. No mnogi su ostali pomalo začuđeni kada je Google, prilično uspješno, počeo deaktivirati sve račune koji nisu bili fizičke osobe; od krvi i mesa, s pravim imenom i prezimenom.
 

 
Ovo potonje je sasvim u redu s aspekta uvođenja barem fiktivnog reda u Internet, ali eliminacija tvrtki, kada pogledamo koju korist one donose Google-u i korisnicima na toj mreži, zaista nije imala smisla.
 
No možda je Google, naučivši nešto na svojim prijašnjim pogreškama, ovaj puta jednostavno želio ići “korak po korak”?
 

Zašto smo toliko čekali?

 
Prvo, Google Plus je od samog početka imao iznimno velik broj korisnika, koji su rasli gotovo eksponencijalno. Već samo nekoliko sati nakon “izbacivanja” profila za tvrtke, stvorilo se nebrojeno mnogo lažnih računa. Budući da su tvrtke, kao što smo već naglasili, bitan dio Googleovog poslovanja, Google se očito odlučio uhvatiti u koštac s eliminiranjem lažnih poslovnih računa, nakon što je barem donekle disciplinirao obične korisnike.
 
Druga stvar već nam je odavno poznata iz IT industrije. Zašto odmah ubaciti sve karakteristike u neki proizvod, ako iste možemo plasirati naknadno, stvarajući pri tome “bolji” proizvod? Da je Google od samog početka uveo poslovne profile, do ove vremenske točke već bi sve lagano splasnulo, a korisnici ne bi imali nove razloge probati ovu društvenu mrežu u usponu.
 
I treće, je li Google od samog početka bio siguran trebaju li mu uopće poslovni profili? Znam da ovime stavljam u kontradikciju ranije iznesene tvrdnje, ali dopustite da pojasnim početak malo dubljeg problema.
 
Lansiranjem “+1” funkcionalnosti weba kao takvog, Google je napravio svojevrsnu revoluciju koja se odlično integrirala u postojeću Google-internet infrastrukturu. No kada u cijeli kontekst stavimo tvrtke, simpatični “+1” gumbić zapravo radi dupli posao. Mnogima još dugo vremena neće biti jasno što zapravo rade kada na nekom webu stisnu “+1”, a što kada stave nekoga u krugove.
 

Putem "+1" funkcionalnosti, prijatelji vam preporučuju web stranice

 
Stvar je naravno vrlo jednostavna i zapravo predstavlja analogiju Facebook Like i Share buttona. Drugim riječima, kada na nešto stisnete “+1”, osim što ga “jačate” na tražilicama, taj link preporučujete prijateljima i “lijepite” ga na vaš Google Plus stream (ako ga uopće imate i ako to odaberete, svojevrsna analogija Facebook walla); dok kada neku tvrtku dodate u svoje “krugove”, obvezujete se se do daljnjega pratiti svaki njen korak (kao i FB Like).
 
Smatram da će ovaj famozni “plus 1”, iako postoji već duže vrijeme, barem u samom početku malo smesti korisnike, ali i tvrtke, koje neće biti sigurne na koji način implementirati Google plus na svojim webovima. Ako stave samo Plus gumbić, zapravo ne rade ništa posebno, jer korisnici putem njega ne dopiru do njihovog pagea, i ne ostvaruju s njima “dugoročan kontakt”.
 

"+1" nije poanta Google Plus poslovnih profila

 

Neiskorišten potencijal

 
No pogledajmo nakratko i samu realizaciju poslovnih profila. Nedavno je u Mashableu osvanuo članak s detaljnim prikazom kako bi poslovne Google Plus stranice mogle izgledati. Nažalost, niti dio tog fenomenalnog mockupa nije realiziran. Stranice su potpuni copy-paste običnih profila, a ne nude čak ni skraćene linkove.
 
Primjerice, Google Plus stranica Gadgeterije glasi http://plus.google.com/107695233239901363611/posts . Zar ne bi bilo ljepše i elegantnije http://plus.google.com/gadgeterija ?
 

Ovako su mogli izgledati Google Plus poslovni profili - preuzeto sa Mashable.com

 
Za razliku od Facebooka, koji je i sam prilično ograničen, ali ipak nudi mogućnosti poput aplikacija, Google Plus ne nudi ni njih, što ga stavlja rame uz rame najobičnijem RSS-u kojeg koristimo već godinama, a očito ćemo i još jedno vrijeme.
 
I dok su već jučer u ranim jutarnjim satima domaći tehnološki blogovi brže bolje izrađivali Google Plus stranice kao da se radi o nekom natjecanju, za sve ostale tvrtke u našoj maloj Hrvatskoj postavlja se ono ključno pitanje: koliko To košta i što će nam To uopće? Pitanje na koje čak ni većina social media marketing guru ninja experta još uvijek nema konkretan odgovor.
 
Sve u svemu, pokušavam na sve ovo ne gledati kao razočaranje, ali mi ne ide. Iako je nedavno predstavio veliki redizajn svojih najpopularnijih servisa, Google je u društveno-mrežnom segmentu još uvijek prilično trom, no na svu sreću još nije zapostavio ono što mu najbolje ide – pretraživanje Interneta.