Mikado čokolada s rižom od Zvečeva hrvatska je inovacija

Jeste li znali da je Mikado, čokolada punjena rižom koju proizvodi hrvatska tvrtka Zvečevo, prva u svijetu napravila, tada još naoko potpuno nelogičan spoj čokolade i riže. Ne, to nisu bili pedantni Švicarci, ni njihovi susjedi Austrijanci; Hrvati su prvi umočili rižu u tu čarobnu, slatku, tamnosmeđu smjesu.

Čuo sam već davno prije ovu činjenicu iz naslova, i kada sam prije dvije godine počinjao pisati ovaj blog, upravo mi je naslov ovog članka bio jedna od prvih tema u plan. Ali nikada ju nisam napisao… ni sam ne znam zašto.

Sve do nekidan, kada sam obnavljao vlastite zalihe čokolade. Budući da i inače kupujem Mikado, ovaj puta me iznenadila malo drugačija, na prvi pogled bolja ambalaža, 33% više čokolade, i bijela imitacija naljepnice na kojoj piše “prva u svijetu”. Odmah sam znao o čemu se radi i bio sretan što sam konačno dobio toliko tražen, potvrdan odgovor na moje pitanje – da, Mikado zaista jest prva čokolada s rižom.

I znam da sada neki pametno u sebi misle “pa ja sam to znao odavno”. U tom slučaju, vjerojatno ste krajem lipnja davne 2007. čitali Lider i nabasali na “čitavu” jednu stranicu o tome. To nas zapravo povlači u kompleksniju priču. Sjećate li se kosookog momka (ovo nije rasizam, sjećam se zaista samo da je momak bio kosook) i onog simpatičnog “volim puno liža”? Eh da, bilo je crveno, bilo je od riže, ali nije bio Mikado, već Dorina.

Budući da, kao što sam već napomenuo, od riže uvijek kupujem Mikado, teško mi je reći koliko je Zvečevo ne komunicirajući od samog početka “na sva vrata” svoju inovaciju ustvari izgubilo.

Često u razgovoru s raznim ljudima, od kolega do osobnih prijatelja, nabasam na temu marketinga, i tada mi gotovo svi, imajući na umu moju privrženost Coca-Coli, pokušavaju prodati priču da je Coca-Cola uspješna samo zbog velikog oglašivačkog budžeta, ili kako oni kažu “dobre reklame”.

Istina, John Pemberton je krajem, sada već pretprošlog stoljeća rekao da bi, kada bi imao 25 tisuća dolara, 24 tisuće uložio u reklamu, i to u vrijem kada je jedan billboard koštao jedan dolar; no mislite li zaista da bi Coca-Cola bilo toliko uspješna da uistinu nema dobar i jedinstven proizvod?

Dobar proizvod je vatra, oglas je ulje, a oglašavanje je dodavanje ulja na vatru. Ako nemate dovoljno ulja, vatra ako je loša – ugasiti će se; no ako je dobra – nastaviti će gorjeti. Koliko dugo? Ovisi naravno koliko je sam “proizvod” dobar. Oglašavanje je ništa bez proizvoda, proizvod je (skoro) ništa bez oglašavanja.

Inače Zvečevo upravo slavi 90 godina, i na razne načine promovira svoje konditorske proizvode. Kvalitetan proizvod bez sumnje ionako imaju, a sreća im se osmjehnula i činjenicom da im jedan težak strani konkurent trenutno ima vrlo loše osmišljenu kampanju s potpuno krivim konceptom; no ja ih ovom prilikom neću “pljuckati”, već ću se jednostavno usuditi pokazati nježnost.