Interliber 2009

Sa pokojom suzom u oku, stajao sam na mjestu gdje je nekada bio Info – jedan od najboljih takvih sajmova u Europi. Sada je ostao Interliber -sajam koji se inače uvijek održavao paralelno s Infom, sada ima priliku za sjaj.

Moram priznati, iako sam bio na svakom Infu od njegovog početka, samo sam jednom svratio na Interliber, no nisam baš bio očaran. Ali zar zaista očekujete da klinac od 13-14 godina, ispran hiper dosadnim zahtjevima osnovnoškolske lektire, odbaci priliku osmosatnog druženja s tek izašlim FPS-om i radije odluči potražiti neku knjigu? Zapravo kad malo bolje razmislim, da Info još postoji, vjerojatno me ni danas Interliber ne bi baš vidio :D

Šalu na stranu, da vidimo što Interliber nudi. Iako je to ponekad dosta teško shvatiti iz medija, Interliber dolazi „u paketu“ s još 2 prilično zanimljiva sajamska događanja. To su Sajam glazbe & multimedije i Inova (hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem). Počnimo s najvećim.

[ad#ad-2]

32. međunarodni sajam knjigaInterliber, na površini od 15700 četvornih metara ugostio je 290 izlagača iz 9 zemalja svijeta. Sve se to odvija u 2 paviljona u kojima bi moglo biti i više gostiju, pogotovo ako uzmemo za činjenicu da je ulaz na sva događanja besplatan, no ovo bih prije pripisao Svinjskoj gripi™ nego mogućoj generalnoj nezainteresiranosti za knjigu, čisto iz razloga što je knjiga posljednjih godina „IN“. Nudi se stvarno svašta, od beletristike do audio i video izdavaštva, a uz malo sreće, mogli bi naći vrlo dobru knjigu za jako malo novaca. Za oko mi je zapeo naslov „Hrvatska 2015“, koja je sa svojih početnih 250kn snižena na 20kn! U redu, ovo baš i nije najbolji primjer, jer spomenutoj knjizi polako ističe rok trajanja, ali za 30 do 50kn možete naći stvarno svašta. Nažalost, ovi astronomski popusti se baš i ne odnose na „velike igrače“, koji uglavnom daju 10 do 20 postotno sniženje. Sve u svemu, Interlber je svakako mjesto za posjetiti čak ako i inače ne čitate, jer postoji velika šansa da vam od silnih naslova nešto ipak zapne za oko.

Sajam glazbe & multimedije sajam je koji je tek u svom začetku, i sa svojih 66 izlagača trudi se posjetiteljima prikazati najbolje od 2 pojma koja spominje u imenu. Nažalost, 90% publike čine klinci, koji zbog u par redova iznad spomenutih trauma bježe od knjiga i naguravaju oko jedinog ekrana sa donekle prihvatljivim video igricama. Nekoliko metara pored njih, nalazi se štand na kojemu skupina zanesenjaka na plazmi vrti igrice sa komodorca. Budući da me instrumenti ne zanimaju jer ništa ne sviram, taj dio sam preskočio. Ljubitelji glazbe i instrumenata, mogli bi ipak doći na svoje, jer postoji nekoliko prilično bogatih izložbenih prostora sa instrumentima i glazbenom opremom. Na kraju valja još pohvaliti izuzetno kreativnu i prepoznatljivu web stranicu i besplatan wi-fi na prostoru paviljona. Samo tako dalje.

Iako najstariji od spomenutih,  34. hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem smjestio se u jednom paviljonu koji najviše podsjeća na Info u njegovim zadnjim fazama. Tek nekoliko znatiželjnika obilazi izložbu koja još od daleke 1971. godine svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog, ali i stranog,  inventivnog rada. Inovacija ima svakakvih. Od osnovnoškolskih, do onih profesionalnih, kao što je primjerice brzi čitač bar-kodova. Ipak, postoji mogućnost da sam sporni paviljon jednostavno zatekao u krivo vrijeme, te da će posjetitelji do nedjelje uspjeti obraniti ugled ovog, ali i prva 2 spomenuta sajma. Uživajte u ovih par fotografija.

Izložbeni prostor Tim-pressa

Za malo novaca može se kupiti puno

Sablasno prazan prostor Inove

Inovacija koja mi je zapela za oko

Ljubitelji instrumenata došli su na svoje

Njegovo veličanstvo - Commodore 64

[ad#ad-2]