Komentar na 3.3 sekunde ženske guze u spotu HTZ-a

Iako tematika više baš i nije aktualna, i na kraju ispada da zahuktavam stvari kojem me osobno smetaju, prokomentirati ću ukratko situaciju nastalu oko 3.3 sekunde prizora kojeg tijekom sezone svakodnevno možemo vidjeti diljem naše prekrasne obale.

Budući da sam tijekom međusobnom podbadanja vlasti, medija i HTZ-a, bio zaokupljen drugim stvarima; nisam baš pohvatao najbolje cijelu priču, ali u fragmentima koje sam dobio sa Twittera, web-a i TV-a, nadao sam se da ću, kada nađem malo vremena da proanaliziram situaciju, naići barem na tange.

Ali od tanga ništa… Na youtubeu me dočekalo tek bijednih 3.3 sekunde ženske guze, koju prosječan gledatelj (bez obzira na spol), nakon ostalih klišejskih kadrova ne bi ni primijetio.

No postavlja se pitanje – kakav smo mi spot zapravo htjeli napraviti? Nažalost, mislim da to ne znamo ni sami. Prvo smo bili Mediteran kakav je nekad bio, pa Mala zemlja za veliki odmor, a sada smo Lifestyle destinacija. Uz aktivaciju svima nam ugrađenih temeljnih ljudskih nagona, u svaki od ovih koncepata možemo bez problema ugurati seks (ako ste ikad kao marketingaš igrali onu poznatu igru postavljanja pitanja „So what?!“, znati ćete da je odgovor na kraju, uvijek i bez iznimke upravo seks).

U redu. Uz malo mašte, ugurali smo i seks u reklamu. I što sada? Sada imamo za par promila veću šansu da neki Englez, Francuz, Talijan ili Slovak, za vrijeme svoje čik pauze, ako ne trepće, nakon tih spornih 3.3 sekunde, odluči pogledati ostatak spota u nadi da vidi još jednu guzu.

A što da smo stavili više guza u spot? Imali bi više šanse da se spot s pozornošću odgleda do kraja, i po mogućnosti možda inicira neka rasprava u obližnjem kafiću nakon posla, na temu – jesi vidio guzu u onom nekom spotu?! Ovdje je naravno problem činjenica da će se relativno malo Engleza, Fancuza, Talijana i Slovaka sjećati o kojoj se zemlji radi.

Drugim riječima, govori li im u njihovim glavama neki glas  – Odi u Hrvatsku, možda ti se posreći“. Naravno da ne. Cilj seksa u marketingu isključivo je stvaranje pozornosti, koju ćete uz pravilno doziranje spomenutog apela, moći što dugoročnije usmjerivati na vaš proizvod ili uslugu.

No sa i bez ovih 3.3 sekunde ukomponiranih sa ostalih 10 potpuno istrošenih kadrova, bez ikakvog reda, cilja i strategije; nismo dobili zapravo ništa.

Cijenim premijerkino mišljenje što se tiče cijele priče oko gledanja žena kao seksualnih objekata, ali mislim da je za to odabrala krivi primjer. Živimo u svijetu gdje na državnoj televiziji u ranim večernjim terminima gledamo stvarno svašta, dnevni listovi se prodaju zbog slika obnaženih žena i ključnih riječi „bradavica“ i „međunožje“, a videoteke profit ostvaruju isključivo na korisnicima koji još nisu otkrili Internet, a filmove posuđuju u blank coverima .

Ali nije sve izgubljeno. Ni sami zapravo nismo svjesni koliko smo ponovo imali sreće. Pojaviti se u svjetskim medijima pod 10ak različitih kategorija je neprocjenjivo. Ovakvu reklamu nismo mogli ni sanjati. Nadajmo se samo da je ova vijest došla i do onih Amera koji su do sada mislili da je Croatia jedna od američkih Saveznih država.

YouTube Preview Image

[ad#ad-2]