Majlonke – izmišljeni proizvod dokaza muškosti zapravo je “reklama za reklamu” reklamne agencije Imago

Prije dva tjedna diljem Zagreba (navodno i cijele Hrvatske) na billboardima se pojavio portret razgolićenog muškarca uz natpis „JESI LI DOVOLJNO MUŠKO“. Prije tjedan dana, tome dijelu plakata se na desnoj strani dodao drugi dio, koji je konačno stavio sve u smisleni koncept… ma vraga, on je tek zakomplicirao situaciju.
Naime sa dotične polovice plakata shvatili smo da se zapravo radi o Majlonkama – muškim najlonkama.

Cijela je priča već na sam dan postavljanja generirala prilično pristojnu dozu publiciteta. Svi su o tome pričali, ali uglavnom se pitajući ima li spomenuti proizvod smisla.

Sve do jučer kada je reklamna agencija Imago priznala da se zapravo radi o „reklami za reklamu“, odnosno potvrđivanju isplativosti zakupa dvostrukih billboard površina. Naime tvrtka za vanjsko oglašavanje Outdoor Akzent unajmila je Imago da im napravi ovaj pokus.

Promocija

Ovaj primjer neodoljivo podsjeća na „Golu činjenicu“ Radija 101 od prije godinu dana, gdje sam već pisao o čemu nas na faksu uče o učinkovitosti apela na strah. Iako se ovdje ne radi o apelu na strah, već mješavini šoka i seksa – stvar je zapravo dosta slična, a granica je definitivno prijeđena, i upravo se zbog toga o proizvodu i pričalo.

Promocija kao sama promocija je izvedena izvrsno (iako je s ovakvim motivom i kvantitetom oglasa teško ne privući pažnju), ali ako je uklopimo o ostali kontekst marketinškog miksa, sve se polako urušava…

Proizvod

Jasna mi je cijela priča oko stvaranja fame, buzzova, hajpova i ostalih nam dragih hrvatskih riječi; ali jedna stvar mi nije jasna. Naime u Imagu su, kako piše u odličnom članku na Tražilu, izjavili kako misle početi proizvoditi muške najlonke, jer kod nas za to očito postoji interes. Pa valjda u Imagu prvi znaju da se u ovom slučaju interes ne može nikako poistovjećivati s tržišnim uspjehom. Ljudi su zainteresirani za odgovor na pitanje„tko stoji iza ove priče“ a ne za sam proizvod, koji kao što već svi znamo – još ne postoji… Ili postoji?!

U vrijeme zbivanja ovog oglašivačkog mind-f*cka, primio sam čak i mail u kojem mi je jedna čitateljica sugerirala pisanje o ovom proizvodu, ističući kako on već duže vrijeme postoji na stranim tržištima. I vidi vraga, postoji!!

No da bi on zaživio kod nas, potencijalni ponuđači bi trebali itekako prilagoditi promociju, odnosno na „nježan“, a ne ovako provokantan način muškarcima objasniti zašto bi mogli nositi takav odjevni predmet, koji ponovo sam po sebi ne da nema smisla, već je i opasan.

Naime, notorna je činjenica da je za spermatogenezu (proces stvaranja spermija u testisima), potreba nekoliko stupnjeva niža temperatura od ostatka tijela. Isto tako, svako „stiskanje“ spomenutom procesu prilično odmaže.

Kad se sve skupa zbroji, jednostavno ne mogu ovo s proizvodnjom shvatiti drugačije nego kao šalu, pogotovo kad pogledamo kakve sve odlične projekte Imago ima iza sebe.

Biste li vi nosili Majlonke?