Imaju li novi grupni popusti šanse za opstati na tržištu, te postaju li njihovi nazivi sve … perverzniji?

Još prije godinu dana, rijetki su kod nas na brdovitom Balkanu znali za već tada planetarno popularni servis za grupnu kupovinu Groupon. Onda je kod nas došla Kolektiva. Iako je mnogima sam princip rada “na prvu” bio potpuno nelogičan i neshvatljiv, svi su vrlo brzo shvatili da je ovakav način kupovanja apsolutni win.
 
No to su shvatili i konkurenti, tako da u ovom trenutku brojimo nekoliko tvrtki koje kod nas nude grupne popuste. Isto kao što TV kuće očito misle da svaka turska sapunica mora uspjeti, tako očito i poduzetnici misle da svaki grupni popust ima veliku šansu za uspjeh.
 
I dok je Kolektiva od samog početka prilično mali budžet za oglašavanje usmjeravala uglavnom prema radiju i internetu; novopridošli konkurenti su sudeći po viđenome imali puno veće budžete, pa im je barem s te strane ulazak na tržište bio lakši. No u “infografici” ispod vidimo da je Kolektiva, barem što se društvenih mreža tiče, drži “najkolektivniji” duh.
 

“U grupu se grupirat, i mučki kad te ja ne vidim”

 
Mnogi u zadnje vrijeme osuđuju novopridošle igrače željne grupne zabave, no je li takozvani „hejt“ opravdan? Ivanov članak na Netokraciji u kojem se na humorističan način suptilno priklonio Kolektivi za koju je nekad radio neki su kategorizirali kao nepotreban i nekorektan. Ja se neću priklanjati ni na jednu strani, jer smatram da konkurencija može samo poboljšati ponude, budući da će se sa više ponuđača ovih usluga, trgovci koji nude krajnje proizvode i usluge više informirati o ovom prilično novom i donekle nepoznatom poslovnom modelu. Konkurencija će tvrtkama koje nude grupne usluge možda smanjiti marže, ali ćemo mi krajnji potrošači teoretski opet profitirati.
 
Mogao bih se sad praviti pametan i reći kako očekujem da će do kraja godine opstati x ponuđača grupnih popusta, ali nisam baš toliko siguran iz dva razloga. Prvo, ovdje se radi o vrlo specifičnom poslovnom modelu gdje veliku ulogu igra impulzivna kupovina. Drugim riječima nitko zapravo svjesno ne čeka određenu vrstu usluge, niti je na bilo koji način vezan u brand ponuđača (govorim o ponuđaču grupnih usluga), već jednostavno čeka ponudu koja će ga privući. A druga stvar, mogućnosti za ponude ima doslovno bezbroj, kao i gradova, pa zašto ne i sela, u kojima se ponude mogu realizirati. Nitko od trenutnih ponuđača grupnih popusta ne nudi svoje usluge u primjerice Kninu.
 
Bilo kako bilo, vrijeme će pokazati koje su tvrtke dovoljno vješte pri pronalasku kvalitetnih i traženih klijenata.
 

Svinge-ringe-raja

 
No na ovaj post me inspirirala jedna sasvim druga zanimljivost. Neki dan razgovaram sa svojom dragom i pitam je: “misliš li da su ove grupne ponude postale sve perverznije?”. Ona mi odgovara: “da! mislim stvarno, te masaže sigurno nisu samo masaže”(LOL). Iako osobno smatram da za masaže sa “happy endingom” zasigurno morate platiti punu cijenu, perverzija se polako uvukla u druge aspekte ovog posla, ponekad slučajno a ponekad očito namjerno.
 
Ne znam jesam li to samo ja, ali zaista mi se čini da su nazivi tvrtki koje nude grupne popuste, pretpostavljam zbog želje za privlačenjem što veće pažnje, postali sve… perverzniji. Već se i „Kupi me“ i „Trebam to“ lako mogu izvaditi iz konteksta, no Grupnjak je zaista prelio čašu. Iskreno, pri prvom susretu s tim imenom, zaista sam mislio da se radi o nekoj parodiji pojedinca sa izvrnutim smislom za humor, koji je htio napraviti parodiju od nastale situacije. No kad sam vidio da se radi o .hr domeni, nije mi baš bilo jasno koji luđak može dati 700tinjak kuna kako bi kupio domenu za šalu, ma koliko god dobra ona bila.
 
grupni-popusti-infografika
 
No nije riječ o šali. Kao što i sami vjerojatno već dobro znate, Grupnjak je itekako stvaran, i već je počeo grupirati pojedince koji onda… nadam se da kupuju. Zapravo, kad pogledam ovaj spot, više mi ništa nije jasno.
 

Kad se istinski zakačite za Grupnjak i dovedete mamu, tatu, baku, frendice…

 

 
Najviše me zapravo nasmijalo ovo: “Za ovaj je videozapis onemogućeno dodavanje komentara”. No shit Sherlock :D
 
Nije vam jasno o čemu pričam? Proguglajte si onda riječ grupnjak (posebno obratite pozornost na rapidshare linkove).
 
No ovo je još i dobra situacija, budući da se grupnjak.hr nalazi već na trećem mjestu, iza dva vrlo slikovita youtube klipa, i nultog rezultata kolektive :D *, no probajte sad isto napraviti na engleskom.
 

No dobro, prestanimo se praviti blesavi. Naravno da je ime Grupnjak namjerno odabrano da podigne veliku dozu fame (čemu svjedoči i ovaj članak). Osobno mislim da tim potezom barem malo pritvorili vrata budućim konkurentima koji tek planiraju izaći na ovo, po mom skromnom sudu još uvijek prilično otvoreno tržište. Hoće li uspjeti? (pazite sad jer ću reći nešto jako pametno :D) Vrijeme će pokazati.
 
Što vi mislite?
 

Za one koji žele znati više

 
Da se ovdje radi o stranoj tvrtki, mogli bi diskutirati o slučajno loše izabranom imenu. Vjerujem da svi znate klasične primjere poput Alcatela koji na Arapskom znači „ubojica“, zatim raznih modela automobila poput Mitsubishi Pajera koji na Španjolskom znači „drkadžija“, ili Chevy Nova koji na istom jeziku znači „ne radi“ (iako je ovdje navodno riječ o urbanoj legendi). Ni kod nas se baš nisu proslavili Alfa MiTo i Ford Kuga. Od onih manje poznatih primjera izdvojih bih Colgate koji je u Francuskoj pastu za zube predstavio pod zazivom „Cue“, koji se tamo upotrebljava u pornografiji.
 
Ima tu i raznih slogana, od kojih je možda najbolji onaj: „Nothing sucks like an Electrolux”. Primjera ima bezbroj.
 
Na ovom grafičkom prikazu izdvojio sam par proizvoda koji nama u Hrvatskoj izgledaju vulgarno i smiješno, iako se u ostatku svijeta sasvim normalno primjenjuju.
 
problematicna-imena-proizvoda
 

Pokrenite vlastiti servis

 
U već spomenutom članku, na Netokraciji vam je u par koraka objašnjeno kako pokrenuti vlastiti servis za grupnu ponudu, a ja vam kao šlag na tortu potpuno besplatno dajem .psd file kupona u koji samo upišete ime vaše tvrtke. Sretno! :)
 
 

 
 
* još na jučerašnji dan, u vrijeme pisanja ovog posta, youtube klipovi bili su ispred grupnjak.hr, koji je u ovom trenutku izbio na prvo mjesto. Ipak nije SEO fail :)