Nagradna igra “Zaspamaj prijatelja” 
Jučer me zaista nasmijao jedan mail koji sam dobio. Svako malo dobivam razne ponude, najčešće turističkih agencija, koje se nekako uspiju domoći e-mail lista studenata, pa ih zlorabljuju. No te me egzibicije gotovo uopće ne smetaju, budući da mi outlook pametno smjesti te mailove u odgovarajući folder, koji gledam u iznimnim situacijama.  Ali ovaj mail, kao da je neka vrsta parodije na cijelu priču oko spamanja.

Jedna škola za učenje stranih jezika, odlučila se tako promovirati putem e-maila, što uopće ne bi bilo loše, da to nisu učinili na ovakav način: (nakon dužeg razmišljanja, ipak sam odlučio cenzurirati ime tvrtke jer mi je žao da potencijalno dobra tvrtka ostvari još lošiji publicitet, uostalom – ima i puno gorih primjera)

Poštovani,

želja nam je obavijestiti Vas o našim intenzivnim ljetnim tečajevima engleskog jezika, te o našoj nagradnoj igri u kojoj možete osvojiti intenzivni tečaj za sebe ili svojeg srednjoškolca u vrijednosti od 1.000,00 kn.

Kako sudjelovati?

Poslati obavijest, zajedno s prilogom u kojem se nalaze detalji o tečajevima, na što više e-mail adresa prijatelja za koje smatrate da bi im tečajevi bili zanimljivi.

Adrese upisati u cc “kućicu”, te u adrese uključiti i imezaposlenika@imedotičnetvrtke.hr

Na taj način znat ćemo točan broj osoba kojima ste poslali mail. Vaše ime ulazi u nagradnu igru onoliko puta na koliko e-mail adresa ste proslijedili ovu poruku (primjerice, ako pošaljete mail 50 osoba, imate 50 šansi za pobjedu).

U e-mailu obavezno navedite svoje puno ime i prezime, broj telefona te tečaj za koji ste zainteresirani.

Prijave za nagradnu igru primamo do 17.06.2010. a izvlačenje sretnih dobitnika bit će 18.06.2010.

Želimo Vam puno sreće i vidimo se na tečaju!

Srdačno,

Ime dotične tvrtke

Zaista, ako ovo nije spam, ja sam Brad Pitt. No što je zapravo spam, pitao sam čovjeka koji to na ovim prostorima najbolje zna, Ivana Brezaka Brkana, urednika poznatog online  magazina Netokracija.

Spam je neželjeni e-mail, pri čemu prvenstveno mislimo na serijske odnosno “masovne” e-mailove poput newslettera. Ukoliko se na njih niste prijavili, ne biste ih trebali dobivati. S druge strane, postoje i invidualni e-mailovi koje možete dobiti, a niste tražili, primjerice ponude za suradnju, posao itd. No, kad počinju samo s “poštovani/poštovana” bez imena, vidljive reference na vas ili vaš rad, očito vam nisu zanimljivi i vidi se da su jednostavno cc-ani – kako bismo ih drugačije nazvali doli spam? Ovakvi e-mailovi zapravo su primjer loše prodaje u kojoj nam miš bježi na “delete”, a manje “pravog” spamiranja koje ovih dana ipak lakše filtriramo.

Ako ste se ikad u životu susreli s bilokakvim oblikom marketinga, bilo u teoriji kao ja, ili još bolje – u praksi, zasigurno ćete pomisliti: „There’s gotta be a better way!“. Ne znam za vas, ali moja reakcija na ovu „nagradnu igru“ prvenstveno je bio smijeh, a potom impuls u glavi: „ok, ako ću kod ikoga ići na konverzacijske tečajeve, to neće biti kod njih“.

U vrijeme kada je marketing pomoću tehnologije evolvirao u toliko različitih oblika; pored Facebooka,  Twittera, te ostalih spammer frendly utočišta, zar je ovo najbolje što su mogli osmisliti? Iako možda imaju super osmišljene i efikasne tečajeve, sve to pada u vodu kada, očito nesvjesno, korisnike bombardiraju sa neželjenom poštom. Nakon što ovaj mail pročitaju osobe koji su zajednički prijatelji osobe koja je to inicijalno poslala, ponovo ću dobiti isti mail, i tako u nedogled.

No možda je ispod svega ovoga jednostavno mentalitet naših tvrtki, kako je marketing novih medija, zapravo nešto što se može raditi onako, lijevom nogom. Zašto unajmiti agenciju, kada sve to možete, jednako efikasno (i u ovom slučaju prilično domišljato), napraviti sami, potpuno besplatno.

 

No možda ova nagradna igra prividno i uspije, ali nekad neće znati točan broj ljudi kojima su stali na žulj, šaljući forwarduše kojima na kraju teksta samo fali ona stara „… ili će vas čekati 7 godina nesreće“.