4 stvari koje me smetaju na Twitteru

tw_noobIako Twitter imam već više od godinu dana, tek se nešto više od pola godine aktivno služim ovim „čudom od socijalne mreže“. Iako bi pozitivne stvari s kojima sam se tamo susreo uvjerljivo prevagnule one negativne, ipak postoje stvari koje mi ponekad pomalo idu na živce. Ovo su te stvari…

 

Zahvaljivanje za follow putem DM-a

Ovo zaista nikad nisam shvaćao, i svaki put mi nanovo smrdi na SPAM, pogotovo kada je poruka generirana (obično tada radim i unfollow). Ako želim opravdati praćenje, potruditi ću se da nastavim kvalitetno tvitati, zbog čega me u krajnjoj liniji drugi korisnik i prati. Zanimljivo je da to kod nas ne radi gotovo nitko (barem ja to nisam primijetio). Korisnici ovog sistema obično su „socijalne mašine“ od par tisuća followera, uglavnom s američkog kontinenta.

 

Što sam danas jeo…

Tvitovi tipa „jedem pizzu“, „stigao sam doma“, „idem u školu“, „opet sam doma“, naravno uz neizbježne i ponekad vrlo inovativne i u danom kontekstu proporcionalno iritantne  „smajliće“, stvarno nemaju smisla – barem ne u twitosferi u kojoj ja živim, odnosno htio bih živjeti. Iako Twitter na svojoj web stranici jasno pita „what are you doing?“ neki to pitanje shvaćaju vrlo olako (o ovoj problematici u detaljnije u nekom od sljedećih postova). U redu je s vremena na vrijeme tvitnuti što trenutno radite, ali svaki drugi takav post definitivno će se odraziti na broju vaših followera.

 

Takozvano „začetavanje“ timelinea

Poruke sa samo jednim sugovornikom, koje bi bez problema mogle ići u DM, prakticirane putem 10-ak tvitova u razmaku od tridesetak sekundi jednostavno nisu „cool“. Ipak, i neki vrlo iskusni tviteraši prakticiraju prilično često ovu metodu. Ako to ne sasiječemo u korijenu, naš timeline bi uskoro mogao nalikovati na iskonov chat s početka desetljeća.

 

Pisanje ovakvih članaka

tw_spamNa kraju ću „popljuvati“ i sam sebe. U zadnje vrijeme svako malo naletim na članke čiji tvorci se uporno kunu u djelotvornost njihovih revolucionarnih „trikova“. Ali zašto raditi od Twittera „popularity  contest“? Ne postoji nikakva magična formula koja će vam donijeti više followera i retweetova, važno je samo tvitati konkretno i zanimljivo. Ako to radite, ostali će to zasigurno primijetiti, a vi ćete biti nagrađeni.

Na kraju bih još samo dodao da i malo SPAM-a nikad nikog nije ubilo. Tvitajući samo „kratke i korisne“ informacije bez imalo okolišanja zapravo stvaramo previše „uštogljenu“ atmsferu, što nikako nije cilj Twittera.

Ako pak još uvijek smatrate da imate previše SPAM-a na timeline-u, sjetite se da većina Twitter klijenata nudi napredne funkcije filtriranja, pa zašto ih ne biste iskoristili?