Tržište video igara (3. Dio) – neka igre počnu

Kraj ove serije postova o video igrama odlučio sam zaključiti sa kratkim pregledom igara koje po mom skromnom mišljenju valja isprobati na PC-u. Iako je naslova sve manje, odnosno neke igre su potpuno prestale izlaziti na PC platformi, ima dosta naslova koji su zaista ono što bi trebali biti – zabavni.

DX11 fama

Iako je Direct X 11 tek nedavno izašao, i podržavaju ga tek rijetke inačice hardwarea poput dijela ATI-jeve 5000 serije, na tržištu se pojavilo nekoliko igara koje iskorištavaju mogućnosti podržanih u dx11 poput Teselacije, Ambient Occlusiona, Compute shadera itd. No vrijede li duplo sporije performanse svih tih kerefeka koje bez pretjerivanja jedva možete vidjeti golim okom kada se koncentrirate, a kamoli u trans stanju tvrdokornog gameplaya? Ja smatram da ne.

Dirt 2

Colin McRae serija rally igara odavno je izašla iz domene simulacije (ako je to ikad i bila), ali to joj zapravo odlično stoji. Dirt 1 je bio odličan, a dvojka je još bolja. Iako po mom skromnom mišljenju potpuno neigriva na volanu, sa nekim drugim igraćim hardwareom poput gamepada, zaista ćete uživati.

Igra koristi spomenuti dx11, no da uvidite razlike trebati će vam oštro oko i skup hardware.

Batman Dark Asylum

Najbolja PC igra s Batmanom ikad. Iznimna lakoća igranja na svim vrstama kontrola, atmosfera, grafika… sve je na mjestu. Ček i ako niste neki fan Batmana, u ovoj igri ćete sigurno uživati.

Tropico 3

Meni osobno, prvi Tropico bio je jedna od najboljih igara, ili barem strategija koje sam ikada igrao. Dvojka je bila katastrofa, ali trojka je na tragu jedinice, uz mnoštvo poboljšanja, te naravno s 3D grafikom. Nedavno je izašao i expansion, no iako ga još nisam imao prilike isprobati, vjerujem da je isto tako odličan.

Race on

Trenutno jedina aktualna simulacija vožnje na PC-u, koju Simbin već nekoliko godina reinkarnira kroz WTCC serijal, u svakom dijelu pomalo tvikajući featurese i grafički prikaz. Iako igra ne nudi mnoštvo mogućnosti podešavanja setupa kao primjerice stari GTR2, prilično je igriva, i ono što je za simulaciju bitno – realna.

NFS shift

Nikad mi nisu bili jasni ljudi koju su NFS doživljavali kao simulaciju. NFS nikad nije bio simulacija, te iako vam u ovom nastavku odbijanje od zidova ulaskom u zavoj s 250 na sat više neće svaki put upaliti – NFS još uvijek nije simulacija. S druge strane opet vrijedi pravilo – gamepad u ruke i mozak na pašu. Pola licencirane auto industrije, neke staze i mnoštvo modova, pružiti će vam sate i sate vrhunske oktanske zabave.

CoD Modern Warefare 2 / Battlefield Bad Company 2

Razlog zašto ove dvije igre stavljam skupa je činjenica da su zaista ljigavo slične jedna drugoj. No nemojte me shvatiti krivo, to uopće nije loše. Singleplayer MW2 je toliko kratak da ćete vrlo vjerojatno tražiti još, prije nego se odlučite ubijati prave prijatelje preko mreže.

Iako BFBC2 izgleda puno bolje i troši dx11, MW2 jednako, ako ne i više igriv, a zbog generalne iznadprosječne igrivosti oba naslova, nemate baš vremena gledati grafiku dok se napucavate sa beskrajnim arsenalom oružja u raznolikim klimama i krajevima svijeta.

NBA 2K10

Nakon 2008. EA je odlučio prekinuti izbacivati godišnje NBA naslove, što im je bila jedna od boljih odluka. NBA 2008 je toliko loše izgledao, da se mogao uspoređivati sa naslovima starim 10 godina. Tamo gdje je EA prestao, nastavio je 2K, odnosno 2K sports, koji je još krajem 2008. izbacio fenomenalni NBA 2K9. Igrivost je bila na do tada neviđenoj razini u tom žanru, a grafika usporediva s TV prijenosom.

2K10 je još bolji i igriviji. Jedini minus koji bi cjepidlake mogle naći za ovaj naslov je činjenica da će vam zbog mnoštva kontrola trebati gamepad.

BTW, ako volite baseball MLB 2K10 je must have :)

Metro 2033

Prvi dojam samo još jednog postapokaliptičnog shootera, popravila je fenomenalna atmosfera, grafika, ali i priča. Iako su hardverski zahtjevi astronomski, igra zbog spomenutog zaslužuje vrlo visoku ocjenu.

Igra koristi dx11, no ponovo, osim pada FPS-a za 50%, zaista nisam uspio vidjeti razliku.

S ovime završavam seriju postova oko video igara, te ujedno i moje iskupljenje za ne-pisanje sa 3 posta u 3 dana :)