Važno je zvati se Zdenka

Stekao sam dojam da se, unatoč vrlo uspješnoj kampanji „kupujmo hrvatsko“, još uvijek bojimo izgovarati hrvatska imena. Franckova najbolja kava zove se Superiore, uspješan lanac zdrave prehrane Daily fresh, a hrvatski sokovi koje svakodnevno pijemo u sebi imaju slova koja se ne nalaze ni u našoj abecedi.

Marketinška agencija TRIDVAJEDAN je starom hrvatskom proizvodu po imenu Zdenka pristupila na posve drugačiji, i u vidu zadnjih događaja puno hrabriji način. Istaknuli su ono što mnogi naši proizvođači bez razloga preskaču zbog povodljivosti prema „svjetskim brandovima“. Istaknuli su ono važno. Važno je zvati se Zdenka.

S ovom kratkom i jasnom rečenicom ispričali su jednu malu priču o pravim tradicionalnim vrijednostima koje su se oduvijek vezivali uz ovu marku. Ova kreativna ideja komunicira važnost tradicionalnoga hrvatskog imena, koji je bio i ostao pojam kvalitete među sirevima. Ovo je sir na kojem su, zbog njegove kvalitete i činjenice da je spravljen od najfinijega domaćeg mlijeka, odrastale generacije.

Ali vremena se mijenjaju. Kvaliteta ostaje ista, ali to potrošačima treba dokazati. Pogotovo kada znamo da većina kupaca u trenutcima neodlučnosti proizvode odabire na temelju ambalaže. Stare generacije će se sjetiti da je Zdenka pojam među sirevima, te će vrlo vjerojatno izabrati upravo nju pa makar je pakirali u novinski papir i na komadiće „izolirke“ ispisivali njezino legendarno ime. Ali što je s mladim generacijama? Kako njima objasniti što je i tko je Zdenka?

Rebranding

Ekipa iz TRIDVAJEDAN tako je dobila odgovoran i nimalo jednostavan zadatak. Kampanja koju su osmislili obuhvatila je stvaranje strategije cjelokupnih promotivnih aktivnosti branda, kao i proces rebrandinga koji u sebi utjelovljuje cijeli niz koraka, poput redizajna znaka i logotipa, slogana, redefiniranja brand arhitekture, redizajna ambalaže kompletnog asortimana proizvoda itd.

Da bi dovršili ovaj izuzetno složen projekt, trebalo im je više od godine dana. Važnost ovog projekta potvrđuje i činjenica da je Zdenka jedan od rijetkih brandova koji su ostali u pozitivnom sjećanju potrošača, i to ne samo u Hrvatskoj, već na području cijele regije. Upravo zbog toga velikog potencijala, ovoj se aktivnosti trebalo pristupiti s ogromnom pažnjom.

Proces rebrandinga često je vrlo složena operacija iz koje se nerijetko izrodi situacija da zbog novog vizualnog identiteta jednostavno nestane povezanost branda s potrošačem. Gotovo je nemoguće ostvariti konzistentnost prijašnjeg i „novog“ branda.

Asortiman Zdenkinih sireva izrazito je velik, ali redizajnom svi su proizvodi ostali konzistentni te, ono što je najvažnije, redizajnirani brand ostao je sličan onom starom. Također, dodano je i nekoliko novih proizvoda poput Zdenka namaza, Zdenka svježeg sira te još nekoliko sireva jedinstvenog okusa i kvalitete.

Ubacivanjem jednostavnih kosih linija karakteristične boje, ostvario se moderan i svjež vizualni dojam, koji spojen sa starim Zdenkinim logotipom tvori jedno malo umjetničko djelo. Na web stranici  upečatljivog naziva, koja dodatno jača emocionalnu vezanost za ovu marku, posebice kroz nove generacije, stvoren je jedan novi prijateljski pristup potrošačima, koji će pri samom ulazu u web stranicu zbog njezina prepoznatljivog dizajna odmah znati gdje su. Na web stranici također se nalazi i pristup grupi na facebooku koja već sada broji više od tisuću članova.

Kampanja je uključivala i oglašavanje u dnevnom tisku, TV spot, radio spot, Internet oglašavanje (klasično putem bannera), te raznovrsne BTL (below the line) materijale. Svi su oblici komunicirali isto: kvalitetu, raznovrsnost ponude, tradiciju i zavodljive okuse. Integriranjem svih ovih elemenata u jednu cjelinu, obnovljen je brand kojega se sa suzom u oku prisjećaju oni stariji, a s osmjehom na licu prihvaćaju mlađi.

[ad#ad-2]

Primjeri TV i radio oglasa