Bonbon – peta hrvatska mobilna mreža?

 
Konkurentska situacija među pružateljima mobilnih usluga, opasno se zaratila. Nakon što je Smiley odlučio potpuno sniziti letvicu, barem što se cijena SMS-ova tiče, čini se da su i ostali počeli trzati. Prvi je to, pomalo suptilno, učinio Vip, koji u svom novom TV spotu iznio svima nam poznatu problematiku skupih razgovora sa drugim mrežama.

 
No nedavno je cijela ova priča dobila jednu sasvim novu dimenziju. Po gradu su se počeli pojavljivati plakati sa slike. Ako me moje oči ne varaju, na plakatu piše “Peta mobilna mreža?”. Moram priznati da sam iz automobila dosta teško mogao razaznati riječi iz ove zavrzlame, no jučer navečer se po Twitteru počeo vrtjeti link http://bonbon.com.hr . Peta mreža za korisnike uopće ne zvuči loše, no postojećim će operaterima zasigurno pomrsiti već ionako mrske račune.

 


 
Naravno da sam zbog radoznalosti prvo na domaintoolsima provjerio tko ili što se krije iza spomenute adrese. Tamo me dočekao šok. Naime iza bonbon.com.hr krije se T-mobile-ov DNS. Carnet je ovo još dodatno potvrdio, izbacivši nam i kućnu adresu popularnog magenta operatera.


 
I sad se postavlja pitanje – kakvog ovo sve ima smisla? Mogući su sljedeći scenariji.

 
Prvi, ujedno i najnerealniji scenarij je da će T-Mobile izbaciti potpuno novi brand, koji će kao i Smiley biti cjenovno privlačan, koristiti će T-HT-ovu infrastrukturu, ali ničim drugim neće biti vezan s primarnim brandom – T-Mobileom. Ova strategija zaista nema smisla iz mnoštva razloga, ali ponajviše zbog činjenice da bi to zapravo značilo sakupljanje novih korisnika u prilično zasićenom tržištu.

 
Druga i puno realnija varijanta, jest da T-Mobile radi nešto slično što je TELE2 učinio sa Smiley-em, koji je sa svojim besplatnim SMS-ovima unio priličnu pomutnju u račune dobiti i gubitka ostalih operatera. TELE2 inače posluje multinacionalnom koncepcijom, sa strategijom penetracije niskim cijenama. Sasvim im je normalno prvih 5 godina poslovati u gubitku, a jednom sam u Lideru pročitao da se ta brojka u Hrvatskoj možda produži na 10.

 
U svakom slučaju, T-Mobile, odnosno T-HT, je poznat kao operater koji ne daje baš najniže cijene, ali zato pruža vrhunsku uslugu. Ipak, u ovo doba krize (koja navodno još traje), najbolje prolazi upravo cjenovna strategija, pa uopće ne bi čudilo da se i T-Mobile odlučio na neki takav potez.

 
Ali jedna stvar mi nikako nije jasna. Dok se već iz prvih billboarda po tipografiji dalo razaznati tko stoji iza Smileya, te je TELE2 uspješno spojio sve elemente nove i stare promotivne strategije; zaista ne vidim načina kako će se ovaj neki Bombon uklopiti u dosadašnje oglašivačke materijale T-Mobilea.

 
Na kraju zato postoji i mogućnost da se radi o nečemu sasvim trećem. Možda je, tko god iza ovoga stoji, jednostavno htio privući pozornost, te je za nešto kasnije i dobro iskoristiti. Što će to biti, očito ćemo vidjeti za par dana.

 
UPDATE:

 
prema pisanju Poslovni.hr, T-mobile zaista izbacuje novu mrežu, ali orijentiranu prema zahtjevnijim korisnicima.
Iako na prvi pogled takva odluka nema smisla, pogotovo jer se nalazimo u recesiji, ipak je dokaz da marketinški stručnjaci T-HT-a čitaju Kotlera :D
Naime, i sam taj Bog marketinga, u djeliću svoje knjige koja debljinom bez problema parira Bibliji, na dijelu u kojem opisuje kako se boriti sa cijenovnom konkurencijom.
Tvrtka u ovakvoj situaciji ima nekoliko izlaza.

 
Prvi izlaz je ostaviti nepromijenjene cijene i ne reagirati na provokacije konkurenata, pri obrazloženju da konkurent ionako preobraćuje siromašne korisnike, koji po definiciji ne troše puno.

 
S druge strane, protuargument ove tvrdnje je činjenica da tržišni lider ovako nakon jednog vremena i očiglednog rasta prodaje konkurenta, može izgubiti samopouzdanje i prisilno prijeći na snižavanje cijena.

 
Drugi način je odgovoriti snižavanjem cijena. Ova strategija nije pretjerano popularna jer u dugom roku dovodi do rata cijenama, koja nikome ne odgovara (osim možda korisnicima, ali kog briga za njih… )

 
Treći način je povećati percipiranu kvalitetu. Ako dobro shvaćam, ovo T-mobile ne radi, jer novi 097 biti će sasvim novi brand.
Što nas dovodi do četvrte i pete strategije, koje opisuju uvođenje novog branda, koji ponovo može biti jeftin ili skup.

 
Iako bi mi u ovakvoj recesijskoj situaciji na prvi pogled logičnija bila solucija uvođenja novog branda poput Smileya, ovo što radi T-mobile zapravo itekako ima smisla.
Lansiranje elitnog branda cilja na korisnike koji su otporni na recesiju. Njima nije važno koliko će usluga koštati, važno im je samo da je kvalitetna. Zamislite mrežu koja će vam spojiti poziv baš svaki put, gdje ćete imati poseban broj telefona gdje će vam svaki puta ljubazno odgovoriti tko vas je zvao sa skrivenog broja…itd. I na kraju nemojmo zaboraviti činjenicu da ovakvi korisnici, iako čine mali udio tržišta, donose najveću zaradu.

 
Ipak, u nastavku teksta navode kako će Bonbon “nuditi visoku kvalitetu uz niske cijene“. Kako će ova mješana salata na kraju ispasti, biti će zaista zanimljivo vidjeti.