Akcija!

Koliko god pričao da one jeftine prodavačke fore s ciljem poticanja impulzivne kupnje, često izvođene na vrlo „niske“ načine, na mene nemaju nikakvog utjecaja – opet sam se prevario. Nevjerojatno je koliko ta jednostavna riječ sa slovom A može otkloniti sve trenutačne dileme i učiniti vaš proces odluke o kupnji toliko jednostavnim.

Ova priča počinje mojom odlukom da si tek nedavno zarađenim studentskim novcem kupim neku low budget HD kameru. Odlaskom na web stranice moga omiljenog prodavača (naravno, zbog cijene ^^), ponajviše zbog znatiželje, prelistao sam i kategoriju koju već dugo vremena nisam – monitore. Dosta se toga promijenilo otkad sam prije skoro 3 godine za svoj 20- inčni Philips iskeširao 2500 kuna. Za oko mi je zapeo Viewsonic-ov model, koji je uz oznake 1080p full HD i 2ms imao i cijenu od 1549kn. Zvjezdice uz proizvod sugerirale su da se ne radi o svakidašnjoj ponudi.

Odjednom je interes za moju, očito nesuđenu, HD kameru rapidno pao. Zvjezdice su učinile svoje. Uz malo konzultiranja na Twitteru, odluka je pala. Proširujem svoju radnu površinu na još jedan monitor.

I tako sam otišao u svoju omiljenu trgovinu, i u zamjenu za 1549 novčanih jedinica stabilne hrvatske kune, dobio svoj monitor. U nastavku teksta, svoju novu igračku uspoređivat ću s već spomenutim 20′ Philipsom (model 200XW). Pri otpakiravanju i prvom susretu s Viewsonicom uživo definitivno se može osjetiti jeftinoća proizvoda, ali to u ovom slučaju ne mora nužno značiti nešto loše.

[ad#ad-2]

Sam materijal izrade uređaja (uključujući i postolje) je prilično jeftina plastika, sve zaštitne folije i trakice očito je ručno postavljala jeftina kineska radna snaga. Ali s druge strane, pri svakodnevnom radu nemam običaj gladiti monitor rukom, ambalaža mi kod ove vrste proizvoda nema apsolutno nikakvu funkciju, a postolje se, za razliku od Philipsove na koju sam samo za montiranje izgubio dobrih 15-ak minuta, montira za doslovno nekoliko sekundi.

No osvrnimo se na najvažniji aspekt svakog monitora, a to je naravno – kvaliteta slike. Prvu stvar koju sam napravio je podešavanje prikaza boje na sRGB. Budući da sam naravno spojio i svoj stari monitor, mogao sam vrlo jednostavno uočavati razlike. Prvo što sam primijetio je blagi plavkasti ton i relativno nizak kontrast. Sve je pomalo podsjećalo na neke serije Fuji-evih filmova. Konfiguriranje na monitoru nije bilo od pomoći, jer se nakon postavke na sRGB, barem što se boja tiče, više ništa ne može mijenjati. Ipak, konfiguracijom iz drivera grafičke kartice donekle sam riješio problem.

Full HD i odaziv od 2ms podaci su koji se ne mogu pobiti. 1920 pixela po horizontali definitivno je puno prostora, koji će se itekako isplatiti u bilo kojoj vrsti rada na računalu. Odaziv se vidi na bržim scenama, i iako nije neka revolucionarna razlika od 5ms koje sam do sada koristio, ipak dobro dođe.

Stvar koja mi se najviše svidjela na ovom monitoru (uz veličinu :) ) je ravnomjernost osvjetljenja (koju vrlo lako možete provjeriti pri potpuno crnom zaslonu), kao i konzistentnost istog pri pogledu iz različitih kutova. Spomenuti Philips imao je baš s time najviše problema. Gledajući ga iz donjeg rakursa, monitor je prividno rapidno gubio na svjetloći. Ovaj problem Viewsonic ima samo pri gledanju iz gornjeg rakursa, što se zapravo niti ne može svrstati u nedostatak, jer nitko na taj način ovaj monitor neće upotrebljavati.

Stvari u kojima će ovaj monitor u potpunosti zadovoljiti vaše potrebe su definitivno gledanje full HD filmova i igranje. Naravno, s pretpostavkom da imate dovoljno jako računalo da zavrti neku igru na 1920×1080. Full HD film je pak stvar za sebe. Pri ovoj rezoluciji filmove možete bez problema gledati s nezdrave udaljenosti od 30 cm bez bojazni da ćete naći bilokakve artifakte ili pikselizacije. Jednostavno fantastično. Žao vam je udaljiti se od monitora.

Monitor se na računalo spaja na 3 moguća načina. Tu su standardni VGA i DVI izlazi, te HDMI. Naravno da HDMI kabel nije priložen.

Ovaj monitor dolazi opremljen još jednom stvari na koju nisam uopće obraćao pažnju – integriranim zvučnicima. Iako na njima piše SRS WOW HD, zvukom se ne razlikuju od jeftinih tranzistora s dvosistemskim zvučnicima.

[ad#ad-2]

Kada sve zbrojimo i oduzmemo, ovaj monitor definitivno vrijedi uloženog novca. Manje zahtjevnim korisnicima odlično će poslužiti i kao jedini ekran. Oni zahtjevniji, uz malo dužu konfiguraciju, doći će prilično blizu onoga što žele. Ako ste pak grafički profesionalac, naravno da uređaje ovoga cjenovnog ranga nećete ni gledati.

Iako sam ovim riječima zaključio priču oko monitora, nisam zaključio misao koju sam otvorio na početku. Činjenica je da svi mi vrlo često poistovjećujemo pojam potrebe i želje. Uz samo nekoliko istaknutih zvjezdica, mijenja se čitav naš koncept prioriteta pri kupovanju. Stvari koje inače možda ne bi ni pogledali, na akcijama zasjaju u svom punom sjaju. Iako su to obično proizvodi kojima na bilo koji, direktan ili indirektan način, ističe rok trajanja; ili se pak trgovci rješavaju nagomilanih zaliha, što je zapravo opet potvrda da se proizvod iz nekog razloga ne prodaje, ja sam ovaj puta izgleda jednostavno imao sreće.