Prvi mobitel u Bonbonovoj ponudi – Xperia X8

Kao što sam u videu napisao, već dugo vremena nisam pisao o, kako Gadgeterija kaže,  „tehnološkim pojavama“, pa mi je ova Sony Ericsson Xperia X8 baš dobro „sjela“ na jednu malu recenziju.

 

 

YouTube Preview Image

 

Kada sam saznao da mi na testiranje dolazi Sony Ericsson, u jednu ruku sam bio sretan i nostalgičan, a u drugu ruku  pomalo skeptičan. Naime, svi moji mobiteli do Nokie e71 koju trenutno  koristim, bili su Ericssoni. Od prastarog T10s i T65, koji u svom imenu još nisu imali „Sony“; preko F500 (x2 jer sam jednog razbio padom s bajka), k510i, sve do M600 nakon kojeg je sve počelo ići nizbrdo. Sony Ericsson je napustio UIQ, platformu koju je prilično žilavo nekoliko godina održavao prilično popularnom, te ju je odlučio zamijeniti za sada već pokojni Windows mobile.  Kada su shvatili da im je to zaista loša odluka, odlučili su priječi na Android, no dio modela iz te prijelazne faze iz nekog je razloga ipak završio na čudnovatim verzijama Symbiana. Tako je recimo SE Aino, uređaj zaista lijepog dizajna, solidnog hardwarea i fenomenalne dodatne opreme; jednostavno uništen užasnim softwareom (nakon par mjeseci povremenog korištenja, još uvijek nisam shvatio koju to on verziju Symbiana koristi :D ).

 

No vratimo se na našu priču. Kao i svi najnoviji modeli iz Sony Ericssonove tvornice, i maleni X8 dolazi nam na Androidu. Imao sam prilike testirati i X10 mini PRO, uređaj koji izgledom jako podsjeća na ovaj, samo što ima i QWERTY tipkovnicu; i iskreno – nije mi se nikako svidio. Tipkovnica mu je bio samo jedan nepotreban dodatak koji je otežavao interakciju  s uređajem, te zaista ni u jednom trenutku niste mogli biti sigurni što zapravo trebate stisnuti.

 

 

No X8 je ipak nekako drugačija. Možda je ovo stvar nekog subjektivnog dojma, ali na prvu mi se čini da je brža od X 10 mini (iako koriste isti OS i procesor). Interakciju s uređajem vršiti ćete preko 3 glavne tipke i touch screena. Na desnom boku nalaze se još tri, dvije za naštimavanje glasnoće zvonjenja, te okidanje foto aparata; dok se na vrhu uređaja jednom tipkom zaključava, ili pak dužim stiskom gasi uređaj.

 

Mobitel je prilično mali i lagan, ali opet ne onako iritantno lagan da niste sigurni nosite li ga uopće u džepu. Dizajn mi je teško objektivno komentirati, ali reći ću samo da je konzistentan sa ostalim SE modelima. Ovaj model dolazi sa čak 3 izmjenjive maske; bijelom, sivom i gradiranom pink verzijom. Maske mijenjaju izgled stražnjeg dijela uređaja, dok je prednji dio statičan, u bijeloj boji.

 

Slušalice koje dolaze s uređajem daju osrednju kvalitetu zvuka, no ukoliko inače koristite neke kvalitetnije slušalice, moći ćete ih iskoristiti, jer ovaj uređaj koristi standardni 3,5mm jack.

 

 

Definitivno dobra stvar je što u paketu, osim standardnog strujnog punjača, dobivate i kabel za USB, te adapter za punjenje u automobilu, no loša je stvar činjenica da se zapravo radi o jednom jedinom USB kabelu, sa 2 adaptera (autopunjačem i AC adapteru). S druge strane, mobiteli ovog cjenovnog ranga često nemaju ni USB a kamoli autopunjač.

 

Kameru mi je na mobilnim uređajima uvijek bilo teško komentirati, jer još nisam primio u ruke uređaj čija bi kamera zaista mogla zamijeniti fotoaparat (ovdje mislim na kompakte). Megapixele odavno ne komentiram iz principa, a ovdje ću tek spomenuti da bi neke korisnike možda mogao zasmetati izostanak auto-focusa.

 

Budući da je ekran relativno malen, ni tipkovnica koja se na njemu pojavljuje nije baš velika, no stvar uvelike olakšava horizontalno zakretanje, koje će vam zahvaljujući sada već standardnom senzoru, automatski zakrenuti ekran i proširiti tipkovnicu, koja sasvim solidno reagira na vaše prste.

 

 

Kao loše strane mobitela istakao bih totalnu nefunkcionalnost Sony Ericssonovog Timescape™ softwarea, na kojem će vam se po defaultu pojaviti primjerice Twitter account, a možete pregledavati i SMS-ove.  No srećom, kao alternativa postoji brdo appova na Android marketu.

 

I što reći na kraju? Ovo nije uređaj za zahtjevne korisnike koji svaki čas browsaju i čitaju mailove, ali poslužiti će svrsi većini korisnika koji žele 24/7 ostati u kontaktu sa svojim mrežnim prijateljima na Facebooku, Twitteru i ostalim društvenim mrežama.