6 problema zbog kojih bi Greyp bicikli mogli doživjeti neuspjeh

Sigurno ste već čuli za Rimac automobile – fantastične koncepte brzih automobila na električni pogon, kojima je ova hrvatska tvrtka stekla svjetsku slavu. Ista je tvrtka nedavno najavila kako će svoj asortiman proizvoda proširiti i na električne bicikle, nazvane Greyp Bikes.

Ako uzmemo u obzir već spomenuto područje bavljenja ove tvrtke, zaključiti ćemo da je ovo sasvim logičan korak koji gotovo garantira uspjeh, no ako malo zagrebemo ispod površine, možemo uočiti nekoliko velikih problema.

1. Naziv ‘smart’ u kontekstu bicikla

Električni automobil je pametan. Pametan je jer za pokretanje ne koristi sagorijevanje goriva koje u atmosferu izbacuje štetne plinove, već kao alternativu koristi čistu, električnu energiju.

S druge strane, električni bicikl je glup. Glup je zato što koristi električnu energiju kao alternativu drugom, boljem izvoru čiste energije – ljudskim nogama. Običan, nazovimo ga konvencionalan bicikl, zapravo je savršeno jednostavna naprava u kojoj manji kotači pokreću velike kotače. No prava genijalnost bicikla jest upravo njegov ljudski ‘motor’.

2. Težina

Ako ste ikad vozili neki DH (downhill) bicikl, znate koliko je, čak i na ravnom, nespretno rukovati takvim grdosijama. DH bicikli većinom teže dvadesetak kilograma. Ako na Greyp bike objesite torbicu i pola litre vode, on će težiti preko 50 kilograma. Budući da je bicikl na električni pogon, na ravnome ćete vjerojatno proći OK, no nizbrdo biste mogli nabasati na ozbiljne probleme.

3. Cijena

Sasvim je jasno da sva tehnologija koja se koristi na ovom ‘biciklu’ košta, no cijena od 6 tisuća eura kao da u ciljanu skupinu kupaca svrstava isključivo pijane milijardere koji će se njime voziti od rupe do rupe na svom vlastitom golf igralištu. Za 6000 € možete kupiti neke od najkvalitetnijih profesionalnih bicikala na svijetu, od superlaganih cestovnih jurilica do downhill zvijeri. Moderni urbani ekološki osviješteni gadgetoljupci kojim je ovaj bicikl namijenjen jednostavno neće imati novca za njega, čak i ako ga doista žele kupiti.

4. Greyp ni sam ne zna što je

Odmah nakon najave Greypa, po internetu se počela prepričavati priča koja je izdvojila kao svojevrsni selling point ovog proizvoda – neobavezna registracija. No čak i ako zanemarimo činjenicu da netko tko izdvoji 6 tisuća eura za bicikl nema za registraciju, stvar koja me kopka više od toga je činjenica da, ako se držimo zakona, ovo bi prometalo zapravo trebalo registrirati.

Naime, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, članak 2. točka 49, “bicikl” je vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreče isključivo snagom vozača ili koje je opremljeno pedalama i pomoćnim električnim motorom čija najveća trajna snaga nije veća od 0,25 kW i koja se progresivno smanjuje do nule kad brzina dosegne 25 km/h.

Drugim riječima, sve jače od 0,25 kW što se samo kreće brže od 25 km/h – nije bicikl. Oni koji su detaljnije čitali specifikacije ‘bicikla’, primijetili su da Greyp u takozvanom ‘gradskom načinu rada’ ostvaruje upravo ove spomenute brojke, no Greyp ima i drugi, jači način rada, koji ga bez snage vozača, uz uporabu snage od 11 kW može pogurati do 65 km/h.

Time se Greyp svrstava u skupinu prometala koji Zakon o sigurnosti u prometu zove motocikl – motorno vozilo koje na ravnoj cesti može ostvariti brzinu veću od 50 km/h.

5. Propusti u promociji

Produkcija promo spota neosporno je na vrlo visokoj razini, no priča u njemu potpuno je nepromišljena. U spotu se pojavljuju dva lika: djevojka koja bicikl vozi po gradu i ‘freerider’ koji divlja po obližnjim šumama, nakon čega se spušta u grad. Djevojka, koja iako ne nosi kacigu i ne drži se prometnih propisa, barem ne divlja; dok se momak, koji gotovo ironično ipak nosi kacigu, ne ustručava voziti po pješačkim zonama, stepenicama, pješačkim prijelazima. Ovaj tandem tako u nepunih dvije minute spota počini desetak teških prometnih prekršaja.

No ipak ne treba zanemariti ni komičan element spota, koji do vrhunca dolazi kad djevojka na startu kod semafora dobije momka u Cagivi Raptoru.

6. Sigurnost

Vozilo koje na ravnici razvija brzinu od 65 kilometara na sat, za koje vam ne treba kaciga ni bilo kakav vozački ispit, koje teži 49 kilograma i za koje vam u promo spotu sugeriraju da ga vozite po šumama, gorama, ali i po gradu, pločnicima, pješačkim prijelazima, stepenicama i pješačkim zonama; siguran je recept za katastrofu u prometu. Kultura ponašanja u prometu prema biciklistima, ali i od strane biciklista je ionako na vrlo niskoj razini, a zadnja stvar što nam sada treba su manijaci koji se voze brzinom od 65 kilometara na sat po pločnicima… jer to je ipak bicikl.

Nedovoljno promišljen koncept

Greyp bike jednostavno je nedovoljno promišljen koncept. Ružno pače koje će vjerojatno u nekoliko primjeraka završiti u garaži nekog šeika skupljajući prašinu uz zlatni Hummer. Greyp bi prema riječima njegovih tvoraca trebao spajati najbolje iz oba svijeta, no to jednostavno radi na nespretan način, prvenstveno zato što su svijet bicikla i motocikla jako teško spojivi, što zbog zakonskih regulativa, što zbog samog koncepta primjene.

Nemojte me krivo shvatiti, zaista bih želio da Greyp uspije, no zbog nabrojanih problema bojim se da nikada neće. Zaista ne razumijem zašto se Rimac automobili, nakon spomenutog iskustva i know-howa iz domene brzih vozila na električni pogon, nisu odlučili na proizvodnju… recimo, električnog superbikea?

No još uvijek ima nade. Nakon Greypa, siguran sam da će u Rimcu izmisliti neki novi, bolji proizvod kojim će Hrvatska opet biti ponosna.