Instagram predstavio video, no Vine još uvijek nema konkurenciju

Instagram, društvena mreža ‘fotografa’ koji svojim mobilnim telefonima fotografiraju napredak u teretani ili što trenutno jedu ili piju (uz obavezno dodavanje prefiksa ‘insta’ u hashtagove), svoje je korisnike vjerojatno prestala brojati kada je prešla brojku od 100 milijuna.

Negdje u međuvremenu ga je kupio Facebook, čiji se utjecaj najviše vidi u ovoj zadnjoj odluci dodavanja mogućnosti snimanja videa u aplikaciji. Naime, ovu priču, kada ju svedemo na zajednički nazivnik, možemo shvatiti kao rat Facebooka i Twittera, budući da je glavni i jedini Instagramov konkurent u ovom segmentu, servis koji je nastao pod okriljem Twittera – popularni Vine.

No je li Vine zaista Instagramov konkurent, tj. predstavlja li Instagram uopće bilo kakvu opasnost Vineu? Mnogi su blogovi i portali prenijeli vijest o videu na Instagramu uz komentare poput “što će Vine sada odgovoriti?”. No kada bolje pogledamo, ova dva servisa razlikuju se gotovo kao i sami Twitter i Facebook – poprilično.

Prva razlika je dužina videa. Vine ograničava video na 6 sekundi. Iza ove, na prvi pogled malo neobične odluke nalazi se zapravo pravna zavrzlama. Instagram pak omogućava snimanje do 15 sekundi. Nisam gledao keynote, ali ne bi me čudilo da su negdje istaknuli “ovo je čak 150% više od konkurencije!”.

No je li u ovom slučaju duže zaista i bolje? Zamislite da se nakon popularizacije Twittera pojavio servis koji nudi ‘statuse’, ne do 140, već do 350 znakova. Kreativnost i genijalnost Vinea upravo leži u činjenici da se radi o samo 6 sekundi.

Instagramov video naravno ima filtere, s time da su ovoga puta uklonjeni oni filteri koji kod videa nemaju smisla (kao da ostali imaju). Instagram ovime ponovo naglašava da ide u dobro poznatome retro hipster umjetničkom smjeru. Smjeru za koji se nadam da Vine neće odabrati, jer će nepotrebno baciti fokus na nešto potpuno nebitno.

Fokus

A u čemu je zapravo fokus? Zavisi koga pitamo. Ako pričamo o Vineu, to je prvenstveno sadržaj. Da, sadržaj je ponovo kralj – sve ostalo su zavaravanja. Vine vam daje šansu da u 6 sekundi ‘uokvirite’ svoju ideju. Bez nepotrebnih distrakcija. Bez okvira, filtera, bilo kakve montaže. Jedinu opciju koju imate je okretanje kamere kako bi se lakše vidjeli u videu u kojem snimate… vrlo vjerojatno sami sebe. Koliko ovakav koncept zaista funkcionira, govori samo činjenica koliko se poznatih komičara odlučilo prebaciti na Vine i svakodnevno svoje followere nasmijavati do suza.

Koji je fokus Instagrama što se videa tiče, to ćemo tek vidjeti. Ako je suditi po konceptu koji su vrtili s fotografijama, čeka nas bezbroj videa ispijanja kava, jedenja brunchova, no ne treba zanemariti ni one koji će, po mom skromnom mišljenu, ovaj servis shvatiti preozbiljno, te pokušati montirati ‘umjetničke’ videe, što pogotovo neće imati smisla budući da ne postoje nikakve opcije editiranja. No to je valjda ta neka kreativnost o kojoj su govorili.

Kad smo već kod fokusa, Instagram barem ima onaj u fotografskom smislu, odnosno kao i na staroj Instagram aplikaciji, ‘tapkanjem’ prsta po kadru određivati će vam točku fokusa, dok će se snimanje izvršavati pritiskom na posebni gumb. Ako mene pitate, ovo je jedina stvar koja Vineu nedostaje.

Dodatan problem Instagramu mogao mogli bi biti korisnici koji jednostavno ne žele da se videi pojavljuju u njihovom Instagram feedu, jer aplikacija još nema mogućnost filtriranja. Nekima će novi videi jednostavno ići na živce, a nekima istrošiti ionako škrti bandwidth naših operatera.

 

Tehnički aspekt

Ipak, stvar koja me u cijeloj priči možda najviše fascinira je ona s tehničke strane. Naime, inače se poluprofesionalno bavim fotografijom, i kad me netko pita zašto ne snimam i video, u šali kažem da je on u prosjeku 25 puta kompliciraniji. Kako je Instagram sa svojih 130 milijuna korisnika (čisto za usporedbu, to je jedan Japan), uspio jednu ovako zahtjevnu funkciju roll-outati bez većih štucanja?

Ako ništa drugo, Instagramu, odnosno Facebooku barem s ove strane treba odati priznanje. S one konceptualne će, barem od mene, još malo pričekati.