Mobilno oglašavanje

Tek što se domaće tržište počelo lagano privikavati na sasvim novu koncepciju internetskog oglašavanja, stiglo je nešto sasvim novo. Riječ je načinu oglašavanja koji po dosadašnjim rezultatima ima i do 10 puta veći broj klikova i bolju svjesnost o markama od do sada veličanog internetskog oglašavanja.

O čemu je riječ?

Internet oglašavanje za sada postoji u 2 osnovna oblika. Prvi oblik podrazumjeva prikazivanje digitalnih oglasa (bannera) na zaslonima mobilnih telefona, dok se drugi oblik odnosi na slanje oglasa putem SMS i MMS poruka. Kod nas još nije ni približno zaživio nijedan od dva spomenuta oblika, a o čemu se zapravo radi, pokušati ću objasniti u nastavku teksta.

[ad#ad-2]

Klasično mobilno oglašavanje

Ovaj pojam se odnosi, kao što sam već spomenuo, na najobičniji prikaz oglasa na zaslonu vašeg mobilnog telefona. Ali zašto je ovaj način toliko učinkovit? Prvi razlog je sasvim logičan. Kao što svi znamo, današnji mobilni telefoni, zbog svojih kompaktnih dimenzija imaju i relativno male zaslone. Kažem relativno male, jer primjerice iPhone sa svojom impresivnom rezolucijom od 480×320 točaka još uvijek ne može ni približno parirati već zastarjelom web standardu od 1024×768 pixela na PC-u. Naravno, reći ćete, ta su 2 uređaja neusporediva po svojoj primjeni, ali oglašivači ih gledaju iz istog kuta – u tome i leži poanta. Oglasi su neusporedivo primječeniji na manjim ekranima. Doslovno ih ne možete ne uočiti. Upravo zato ne čudi činjenica da po istraživanjima InsightExpress-a, na američkom tržištu mobilno oglašavanje ostvarilo 10 puta bolju svjesnost o markama, 7 puta bolju povezanost komunikacijskih poruka, 6 puta uspješniju namjeru o kupnji i 4 puta bolju svjesnost oglasa od klasičnog internetskog oglašavanja. Druga velika stvar koja oglašivačima ide na ruku je činjenica da u većini slučajeva operateri imaju sve potrebne podatke o korisniku, tako da sa velikom preciznošću mogu plasirati oglas. Uzmimo za primjer klasičan kućni internet priključak i četveročlanu obitelj. Pretpostavimo čak i da operater ima sve potrebne podatke o svim korisnicima interneta o tom kućanstvu, to mu ništa ne znači jer naprosto ne zna kad je tko na internetu. S druge strane, operater kod korisnika mobilnog telefona zna sve njegove potrebne podatke i može istog trena pozicionirati valjani oglas.

Jedna od možda najinteresantnijih novina kod mobilnog oglašavanja je takozvana click-to-call opcija, koja omogućuje da jednostavnim klikom na link nazovete oglašivača. Adidas je ovu opciju simpatično iskoristio u svojoj kampanji gdje su korisnici mogli ostaviti glasovnu poštu košarkaškoj zvijezdi Kevinu Garnetu. Trebam li uopće napominjati koliko im je to ojačalo marku?

Oglašavanje putem poruka

Drugi oblik oglašavanja na mobilnim telefonima je slanje SMS i MMS poruka korisniku. Kod nas se to još uvijek provodi isključivo na relaciji operater – korisnik, ali u skoroj budućnosti trebalo bi funkcionirati na principu oglašivač – operater – korisnik. Drugim riječima, oglašivač kao i kod svakog medija bira ciljanu publiku, a operater šalje poruku klijentima koji pripadaju tim ciljanim skupinama. Ovdje se naravno nameće pitanje zakonske regulative. Prvo, i ono lakše pitanje je – smiju li operateri slati poruke bez suglasnosti korisnika? Odgovor je ne. Ali smiju slati poruke ukoliko se korisnik s tim usuglasi. Kako će operater motivirati korisnika da pristane na primanje poruka je stvar poslovne strategije kompanije, ali možemo se pitati tko bi normalan odbio npr. 1000 besplatnih minuta u zamjenu za poruku – dvije dnevno. Drugo pitanje koje se ovdje nameće je ponovo pitanje zakonske regulative, ali ovaj puta usmjereno na dozvoljeno korištenje privatnih podataka o korisniku. Ovo pitanje se postavlja i za prvi spomenuti, klasični tip mobilnog oglašavanja. Osobno smatram da nema nikakve, pogotovo moralne, prepreke u korištenju podataka, jer se iste stvari rade u svim drugim industrijama (sjetite se primjera potrošačkih kartica iz prijašnjeg blogposta).

[ad#ad-2]

Kada sve zbrojimo i oduzmemo, mobilno oglašavanje predstavlja revolucionaran napredak za oglašivače, ali i za operatere i korisnike. Oglašivači jačaju marku, operateri ostvaruju zaradu, a korisnici dobivaju korisne informacije i posebne pogodnosti.