Najbolji oglasi #1 – Audi quattro, novi Japanac u gradu i Adidas Micoach

Budući da je upravo oglašavanje jedna od stvari koja me u marketingu najviše privlači, odlučio sam jednu posebnu rubriku posvetiti upravo toj tematici. Iako nije baš zvučnog i originalnog naziva (barem za sada), u ovoj rubrici pokušati ću pratiti najbolje od hrvatskog oglašavanja – jednostavno predstaviti oglase koji se izdvajaju od ostalih gomila promidžbenih materijala kojima smo svakim danom sve više bombardirani.

Upravo iz tog razloga, danas uspijevaju alternativni načini oglašavanja poput gerile, ali i dobro sročeni  klasični billboard može itekako privući vašu pažnju.

 

Danas stoga predstavljam 3 oglasa. Sasvim slučajno radi se o 2 automobila, te jednom sustavu za treniranje.

 

Audi quattro

Svi oni koji barem malo prate svijet automobila, čuli su za Audi quattro. Početkom 80-ih, ovaj automobil dominirao je u rally natjecanjima, te uveo revoluciju u rally sport općenito. Jedno vrijem bio je, baš kao što na oglasu piše – Nenadmašiv!

Tko će stoga ovaj oglas zapaziti? Upravo oni koji sa ovim oglasom osjećaju emotivnu vezanost – oni koji zaslužuju voziti Audi Quattro.

 

Novi Japanac u gradu

Ponovo se dijelom vrtimo oko rallya, no ovog puta sa naglašenim (barem sam ja to tako shvatio) elementom humora. Zasigurno se i sami, pri svakoj šetnji gornjim gradom ispred Crkve Svetog Marka, susretnete sa skupinom japanaca.

U oglasu naravno ne vidite klasične Japance, već Mitsubishi Lancer desete generacije.

Ne znam za vas, ali kod mene je ovaj oglas izazvao prvotnu reakciju smijeha. Jednostavno je drugačije i – prepoznatljivo.
 

 

Adidas Micoach

No oglas, odnosno bolje reći skup oglasa, koji me naprosto oduševio, je Adidasova gerila za Micoach. Micoach je, kako Adidas kaže, The Interactive Personal Coaching and Training System o kojemu možete više saznati ovdje.

Kampanja (barem ovaj dio) temeljen je kao što sam već napomenuo na čistoj gerili. U svakoj kampanji, stvar koju se prvo pitate jest – kako doći do ciljane skupine, do vaših potencijalnih potrošača. Upravo je taj dio kod ovog oglasa napravljen maestralno. Gdje naći više ljudi koji se bave sportom nego na stazi za trčanje / rolanje / vožnju biciklom?!

Oglasi su postavljeni na način da ih jednostavno ne možete promašiti. Serija se sastoji od 14 kratkih poruka, koje su napisane na tlo, u okviru fluorescentno zelene boje. Čak i ako ne gledate gdje hodate (se vozite), oči će vam garantirano pobjeći na krićavo zelenu nijansu.

Ovu sam fenomenalnu seriju oglasa fotografirao jednog petka oko 11 sati ujutro, kada je na Jarunu bilo prilično malo ljudi, no svejedno sam u tih pola sata naišao na bar pet grupica znatiželjnika koji su analizirali oglas. Budući da se nisam mogao odlučiti na najbolju poruku, donosim vam cijelu seriju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo: Hrvoje Mihajlic