5 savjeta za poboljšanje vašeg bloga

Odmah na početku bih se htio ograditi u vidu prodavanja magle. Sve dolje nabrojane stvari prilično su logične. Svi smo ih manje-više negdje čuli, ali opet – ne dobivam dojam da ih se baš svi pridržavaju. Ovo pišem isključivo iz svog relativno kratkog blogerskog iskustva, kako bih eventualno pomogao budućim blogerima/icama. Pa kako bi Bandić rekao: „Take it, oT leave it!“ XD

Kontinuitet pisanja

Kontinuitet pisanja najvažnija je stvar koja održava čitanost vašeg bloga. Čak i neovisno o tome kakav je sadržaj, ukoliko pišete nekoliko dana za redom, brojke ulaza na vaš blog, definitivno će skočiti, a vezanje dana stvoriti će neku vrstu sinergijskog učinka. Pisanje svakog dana, u svakom slučaju nije lako. Blogeri se ovdje snalaze na različite načine. Neki pišu svakoga dana u određeno vrijeme, stvarajući naviku pisanja; a neki se ubiju pišući za vikend, a preko tjedna samo iz drafta vade članke.

Pametni naslovi

Dugo mi je trebalo da ovo shvatim, ali senzacionalistički i alternativno sročeni naslovi, ne samo da vam ne povećavaju čitanost, već su i užasno loš pristup zbog tražilica. Kao primjer, naveo bih jedan od svojih postova, kojeg sam nazvao „Još jedna tmurna nedjelja“. Iako naslov kao naslov i nije toliko loš, za tražilice je ubitačan i potpuno nelogičan. U postu sam govorio o izborima i politici, a Google će taj post prije vezati  uz… Zorana Vakulu.

Fokusirajte se na uži spektar tema

Nisam baš najkompetentniji za izjave ovakvih činjenica, jer i sâm dosta razvlačim teme (iako mi zbog naziva bloga možete progledati kroz prste :P), ali ipak na kraju pokušavam što više pisati o marketingu. No o čemu god pisali, pokušajte se držati zadanih tematskih okvira.

S druge strane, smatram da danas postoji previše blogova  čiji autori pišu isključivo o tehnologiji. No kad malo razmislimo, to je sasvim logičan izbor, budući da blog unatoč relativno lakoj instalaciji, danas još uvijek znaju postaviti samo oni sa malo više informatičke pismenosti. Sve skupa nije uopće loše za nas ostale, ali sami autori tu će se puno teže izboriti za čitanost. S druge strane fali nam blogova o cijelom nizu ostalih tema, pa makar i o heklanju.

Maknite nepotrebne elemente

Pod nepotrebnim elementima smatram sve ono što vam u layoutu weba zauzima prostor, a ničemu ne koristi. Primjerice, ako ne pišete na engleskom i/ili nemate par tisuća posjetitelja dnevno, vrlo vjerojatno nećete efikasno iskoristiti adsense. Pod pojmom efikasno ovdje prvenstveno mislim na financijsku isplativost, odnosno isplati li vam se narušavati funkcionalnost i vizualni dojam weba za novac koji dobivate.

U ovu kategoriju također spada i newsletter. Ako ga nikad ne šaljete, a čitatelji se na njega jako rijetko pretplaćuju – maknite ga, imati ćete više mjesta za korisnije stvari.

Dizajn je bitan, ali tekst je bitniji

Mnogi se ovdje neće složiti samnom, ali smatram da zabavan dizajn jednostavno odvlači pozornost od bitnih elemenata (sadržaja), te samim time stvara kontraefekt. Upravo stoga smatram da je idealan dizajn, spoj minimalizma sa nekoliko detalja koji će vaš blog učiniti prepoznatljivim. Bez previše kiča, šarenih boja i ispadajućih interaktivnih elemenata. No kakav god dizajn imali, umijesto filozofiranja o npr. kompatibilnosti sheme boja, radije se koncentrirajte na kvalitetu teksta. Postoji bezbroj odličnih blogova koji su doslovno pisani u defaultnim WP temama.

To bi otprilike bilo to. Ukoliko imate još svojih ideja, ne ustručavajte se napisati ih u komentarima.