Pamtimo li oglase? – rezultati ankete

Prvenstveno, moram priznati da su me rezultati pomalo iznenadili. Iskreno, nisam očekivao da će promatrači s ovolikim stupnjem uspješnosti prepoznavati oglase. Naravno da je anketa imala i dosta slabih točaka, ali nastojao sam prvenstveno prirediti kviz koji će ispuniti što više ljudi.
 
Anketu je uspješno ispunilo 76 ispitanika, što nije neki veliki broj, ali s obzirom da je trebalo nekoliko minuta „peglati po karti“, nije ni toliko malen. Hvala svima od srca još jednom što su izdvojili nekoliko minuta vremena, i odgovorili na 20 pitanja iz naslova dotičnog posta. Pa krenimo redom.
 
Pod brojem 1 sakrila se Partner Banka, koju je prepoznalo 26% ispitanika. Bilo bi prilično neozbiljno reći da je ovaj oglas prepoznat, jer se odabir ispitanika očito svodio na pogađanje u kojem je isti broj pogodaka dobila i Hypo Alpe Adria Bank, dok je iz nekog nepoznatog razloga, najveći broj odgovora dobilo Agram osiguranje (28%), koje se ne pojavljuje ni u jednom oglasu na trgu.

 
Ispitanici su uspješno odgovorili da se iza broja 2 krije Allianz. 41% nije baš neki posebno uspješan rezultat, ali je svakako bolji od njegovog susjeda.


 
Sličnu distribuciju rezultata imamo i pod primjerom 3, ali ovaj puta odgovor nije točan. I meni negdje u glavi zvoni Badel 1862 pa pretpostavljam da je njegov oglas jednom i bio postavljen na trgu, no danas više nije. Točan odgovor je kao što i sami vidite – Konzum, kojeg je prepoznalo samo 22% ispitanika.

 
Sa 49% točnih odgovora, Kraš je izvukao prilično dobar rezultat. Očito je prepoznatljivi žarko crveni logotip dobro odradio svoj posao.

 
Čak 70% ispitanika je točno odgovorilo da se pod brojem 5 krije Varteks, što zapravo i ne čudi previše budući da je oglas na Varteksovoj zgradi :)

 
Slična je situacija i na primjeru broj 6 i Zagrebačkom bankom, samo što je ovdje rezultat još i bolji – čak 84% ispitanika prepoznalo je Zagrebačku banku.

 
Sa 62% točnih odgovora, Pliva svakako može biti zadovoljna. Iako, očito je da je i veličina oglasa odigrala svoju ulogu :)

 
Pod brojem 8 sam vas očito dobro zeznuo. Ovdje ima oglasa, samo je postavljen na prilično nelogičnom mjestu. Radi se o Erste banku koji je prepoznalo prilično malih 26% ispitanika.

 
Kao i kod Varteksa i Zagrebačke banke, Croatia osiguranje prepoznato je sa visokih 74%, zahvaljujući činjenici da se oglas nalazi na njihovoj zgradi, no još važnije – što ljudi često gledaju na sat i termometar.

 
Dona se je dobila sasvim solidnih 43%,. Zanimljivo da ju je malen broj ispitanika pobrkao sa imenom sličnom – Dionom.

 
Jutarnji list je prepoznalo pristojnih 47% ispitanika. Drugo mjesto je ponovo zauzeo „padobranac“ Badel 1862.

 
Čak 38% ispitanika misli da se pod brojem 12 krije Panasonic. Točan odgovor je Technics. Moguće je da su ova dva logotipa ispitanici pobrkali zbog prilično slične tipografije. Inače, Panasonic i Technics često idu u paru (u servisima i slično).

 
Končar se sasvim pristojno diferencirao sa 47%. Zanimljivo je da čak 24% ispitanika misli da se ovdje nalazi Sony.

 
American Express ne može baš biti zadovoljan s obzirom da je postigao isti rezultat kao njegov suparnik Diners.

 
Raiffeisen Bank je očito zbog upečatljivosti žute boje odnio visokih 46%.

 
Dalekovod je iz ovoga izašao kao pobjednik, no Jub mu je prilično blizu. Je li ovo bilo pravo znanje ispitanika ili čista sreća?

 
Ovaj me primjer zaista iznenadio. Naime čak 38% ispitanika smatra da se pod brojem 17 krije T-Mobile, iako nigdje nema ni trunke magente. Istina je da je oglas zapravo običan billboard sa nedovoljnim isticanjem logotipa i dominantnom klasičnom bijelom bojom, pa je zapravo nelogično očekivati puno bolji rezultat ; ali od kuda je pao T-Mobile koji se uopće ne oglašava na trgu?

 
Kamensko se, kao i Vipnet, odlučilo oglašavati na običnom billboardu, što se na kraju nije pokazalo kao najisplativije rješenje. Prepoznalo ga je tek 25% ispitanika, dok je Siemens (koji se uopće ne oglašava na trgu) odnio visokih 36%.

 
Sa ravno 50% prepoznatljivosti, Ericsson je odnio treće mjesto u konkurenciji tvrtki koje nisu vlasnici zgrada na kojima se oglašavaju. Očito je prepoznatljiv logotip u kombinaciji sa kontrastnom pozadinom i niskom pozicijom urodio plodom.

 
No najveći pobjednik je zapravo Tvornica olovaka Zagreb. Jest da je logotip ogroman, ali smješten je prilično visoko. Unatoč tome, prepoznalo ga je čak 63% ispitanika.

 
Što zaključiti na kraju? Definitivno veliku ulogu igrju veličina, oblik i boja samog oglasa, kao i pozicija (neka se mjesta ipak češće gledaju). Najbolji rezultat od ovih 20 oglašivača, postigla je Zagrebačka banka (84%). Na drugom je mjestu Croatia osiguranje sa 74%, dok je trećeplasirani Varteks sa 70%.
 
Ovo troje, ujedno imaju i poslovnice u zgradama na kojima je oglas, tako da takav rezultat zapravo i ne čudi.
 
U konkurenciji oglašivaća koji nisu vlasnici zgrada na kojima se oglašavaju, prvo mjesto je uzela Tvornica olovaka Zagreb, sa 63%. TOZ-u je za petama također vrlo uspješna Pliva sa 62%, dok je treće mjesto odnio Ericsson sa 50%.
 
I na kraju evo – ovako to izgleda “mrlja” :)


 

Zahvala tviterašima

I ovaj puta, veliku ulogu i širenju ankete, ali i njenom ispunjavanju, imali su tviteraši. Ovom prilikom zahvaljujem se svima onima koji su retvitali članak, kad već ne mogu svima koji su ispunili.
 
A to su, redom:
@infiniushr
@trazilo_com
@lucijanblagonic
@vatro
@ivanbrezakbrkan
@crazy_man
@darsup
@kile100
@beler
@paajo
@novilisthr
@SeitaRei
@hclhr
@buzz4web
@neximuss
@blackshtef
@dewje