Petak – dan za metak


 

Kakav je ovo petak na timeline-u bio! Činjenica da se @wtfjeans pojavio kao trending topic zapravo me uopće nije iznenadila, jer su to stvarno zaslužili; ali da se @ivanbrezakbrkan odrekao interneta na 24h… to me je stvarno iznenadilo! No krenimo redom.

 

Jučer, negdje oko podneva, polagano su počeli ritvitovi oko izlaska članka o @wtfjeans na Mashable-u. No to je bio tek početak priče. Uskoro ih je objavio i Engadget, Gizmodo, a i sam @blogowski se pohvalio kako su ih kontaktirale medijske kuće koje ne želi ni spominjati.

 

Sve u svemu, ovo mi se čini kao početak jedne jako lijepe priče, koju su autori ovog originalnog projekta u potpunosti zaslužili. Ova anegdota samo potvrđuje onu Kotlerovu misao da je početak dobrog marketinga isključivo u dobroj ideji. Još se sjećam prvog  tvita u kojem @blogowski traži tviteraše za pomoć oko odabira imena, a za uzvrat nudi iPod Shuffle. Ime je ubrzo izabrano, kao i savršeno konzistentan slogan „wear them ftw“.

 

Odmah nakon odabira imena, otvorili su i blog, na kojem su redovito izvještavali o svojim radnim pobjedama. Sve do prije par dana kad je izašla i takozvana beta verzija njihovog proizvoda, kada su najavili da će, pazite sad ovo, „polagano“krenuti sa prodajom. Već im je @gadgeterija ovo „prigovorio“ pa ću i ja – e baš ste krenuli lagano :D

 

Ukoliko još uvijek niste upoznati s projektom WTF Jeans-a, toplo preporučujem posjet njihovoj web stranici. Nažalost, nećete biti u mogućnosti naručiti jedan od prvih 100 parova budući da su već rasprodani, ali sljedećih 400 parova stiže uskoro.

 

Druga „senzacionalna“ priča, zapravo nam na idealnom primjeru objašnjava razliku između PR-a i publiciteta. Jedna od najvećih Twitter ikona ovih prostora, @ivanbrezakbrkan odlučio se na 24satnu apstinenciju od Twittera. Iako to mnogima zvuči kao smiješna gesta, vjerujte mi, nije nimalo lako J .

 

Budući da naši mediji vrlo često brkaju pojmove PR i publicitet, smatram da možda ne bi bilo loše negdje ih objasniti. Dakle, da je naša osoba X (u ovom slučaju @ivanbrezakbrkan ) objavila primjerice da za 10 dana povlači sa Twittera (nije važno na koliko), te da ostane na timeline-u raspravljati o svojoj odluci s ostalim tviterašima, te se pritom braniti i obrazlagati svoje odluke, to bi onda bio PR.

 

No ono što je naša osoba X napravila, tipičan je primjer takozvanog upravljanja publicitetom. Upravljanje publicitetom zapravo je svojevrstan oksimoron, iz razloga što je publicitetom u teoriji jako teško upravljati. Publicitet predstavlja skupinu osjećaja, misli i stavova što ih javnost ima prema nekome (u našem slučaju osobi X). Upravo iz razloga što publicitet povratna veza od javnosti prema osobi X, osoba X njome jako teško može upravljati, ali kao što vidimo, ipak je moguće.

 

Slična se situacija dogodila i u predizbornoj kampanji kada je šira javnost Milana Bandića mjesecima obasipala pitanjima „hoće li se kandidirati za predsjednika republike“, a on je mudro šutio, i pustio „neka selo priča“. Na kraju je naravno priznao kandidaturu, uz obrazloženje da se i nije želio kandidirati, ali ga je izabrao narod.

 

Ukoliko vam prvi bio članka, posebno ovo oko simbola @ ispred imena nije bio jasan, pripremite se na ovakve članke, jer ćete od sljedeće subote svaki tjedan čitati još jednu rubriku. Za sada ću samo reći da ima veze sa Tvitterom, a o čemu se zapravo radi, doznajte sljedeću subotu.