Postaje li Facebook sinonim za Internet?

Sigurno je i vama kad ste bili mali, nakon sata i sata sjedenja za računalom, majka govorila : “sine, izađi iz kuće i prošeći malo friškim zrakom, to ti je zdravo” (da se odmah ogradim, nisam baš bio takav g33k u djetinjstvu… prvo računalo sam dobio tek 98′, internet 99’… tako da je ovo samo za potrebe priče ^^ ).

 

Danas majke svojim sinovima govore: “sine, izađi malo s tog Facebooka i prošeći malo Internetom, to ti je zdravo”. I zaista, ne samo da više ne izlazimo iz naše fizičke kuće, već smo napravili i jednu virtualnu u samome Internetu, iz koje neki vrlo rijetko izlaze.

 

Zapravo sam stekao dojam da neki uopće ne izlaze. Jeste li u zadnje vrijeme vidjeli ikoje računalo na javnom mjestu (knjižnici, McDonald’su, internet caffeu), na čijem zaslonu nije otvoren Facebook.com (FarmVille se ne računa :P) ?

 

S pravom sada postavljam pitanje: poistovjećujemo li zaista Facebook s internetom? Koristi li prosječan hrvatski korisnik Internet samo za Facebook? Iskreno se nadam da odgovor još uvijek nije pozitivan, no što je sa mlađim generacijama koje tek upoznaju čari Interneta (ili Facebooka :/ ). Hoće li osnovnoškolac zaista imati dovoljno inicijative napustiti zabavu s prijateljima, konačno izaći s te plavo-bijele web stranice, i jednostavno se baciti u istraživanje? Iskreno, sumnjam.

 

A to je zaista šteta, jer na Internetu se nalazi toliko korisnih informacija, a neki ga koriste isključivo da na fejsu pogledaju kakav su cool status stavili njihovi prijatelji, te naravno – da ga lajkaju. Neću ni ulaziti u pitanje potpunog prostituiranja pojma “prijatelj”, jer imam problema samo s pamćenjem imena i prezimena par stotina ljudi, kakvih bih tek problema imao da sam svima zaista prijatelj?!

 

No vratimo se na temu. Nisam baš siguran znamo li mi zaista u kakvom divnom dobu živimo. I ne mislim ovdje na nepostojanje zakonske regulative pri downloadanju zabavnih sadržaja s Interneta, već na samu pomisao da za nešto što su naši roditelji satima tražili u knjižnicama, mi možemo googlanjem doći u doslovno par sekundi. Google nam još potpuno besplatno svakim danom olakšava čak i tu potpuno jednostavnu radnju, uvođenjem raznih noviteta, poput Google Instanta, ali jednostavno imam osjećaj da mi to uopće ne koristimo.

 

Zašto pred nekim ljudima još dan danas ispadam čudan kada tijekom razgovora želim nešto proguglati, a par minuta poslije, oni su sasvim normalni kada pomoću novih usluga njihovog mobilnog operatera mijenjaju status na fejsu?

 

Koristi li se po ovoj reklami mobilni internet za bilo što drugo osim fejsa? izvor: youtube

 

I TELE2-ov Smiley, i Bonbon, pa čak i Vip; svi su oni napravili neke svoje male revolucije (neki veće, neki manje), ali u nekim su stvarima krenuli u potpuno krivom smijeru. Umjesto da su klincima omogućili na primjer besplatnu Wikipediju, oni su dali besplatan fejs. E pa draga djeco… zatupljujte se i dalje, ali od sada besplatno.

 

A upravo u ovom zadnjem primjeru leži korijen ove priče. Prevrtite malo aktualne promidžbene materijale nekih od spomenutih mobilnih operatera. Laik bi zaista pomislio da je Facebook sinonim za Internet.

 

 

P.S. Tek par dana nakon objave, vidio sam da je u novom broju PC Chipa je izašao članak s istim naslovom. Vjerujem ćete se nakon čitanja oba članka uvjeriti da su isti samo naslovi.