Predstavljen Bonbon – mobilna mreža za Digital nativese

Iako je prema prvim naznakama, koje je objavio Poslovni.hr, T-Mobile trebao lansirati marku koja će ciljati na zahtjevnije korisnike, internetski magazin Netokracija, već je jučer u rano poslijepodne objavio o čemu se zapravo radi.
Biti će iskren, nakon što sam u nastavku spomenutog prilično nejasnog teksta u Poslovnom pročitao da se zahtjevnim korisnicima sve nudi uz niske cijene, sve mi je opet nekako počelo mirisati na rajčice, i pokušaj T-HT-a da trojanskim konjem u obliku Bonbona  parira ostalim igračima u donjem segmentu tržišta.

 

No ovo je ustvari odgovor na TELE2-ov Smiley. Pametan potez, jer kad malo iskarikiramo stvari, ponekad se čini kao da Tomato najviše koriste umirovljenici, klinci i šverceri u oglasnicima. Ovi prvi ionako troše proporcionalno sa sramotno niskom penzijom, a koriste samo voice uslugu; drugi stalno žicaju “starce” za džeparac, a treći su pak priča az sebe. Drugim riječima, uz sav respekt Tomatu na oloženom trudu, u tom dijelu tržišta baš i nema neke zarade.

 

No vratimo se mi na temu. T-HT je ovime pustio neka se drugi bore za sirotinju koja ionako relativno malo troši, a oni će sa Bonbonom pobrati vrhnje od korisnika koji do sada nisu bili shvaćani, relativno ih je malo, a njihovo vrijeme tek dolazi.

 

 

Digital natives vs. Digital immigrants

 

Ovdje je važno diferencirati korisnike koji žele proći jeftino i samo telefoniraju, te korisnike koji žele proći jeftino (jer realno, u ovo vrijeme svi to žele), ali koriste sve funkcije koje prosječan mobilni uređaj danas nudi. Kada ovim prvima dadete tehnologiju i pružite im usluge, oni postaju takozvani digital immigrantsi; tek se upoznaju s internetom, i bandwidth od nekoliko gigabajta mjesečno, neće im značiti ništa.
S ove druge pak strane imamo digital nativese. To je generacija koja je rođena s mobitelom u rukama, surfaju internetom već prije polaska u školu, a accountove na društvenim mrežama često daju umjesto brojeva telefona.

 

Naravno postoji i dio međugeneracije, kojoj i sam pripadam, koji lakše usvaja nove tehnologije, te iako pripada digital immigrantsima, živi u stilu digital nativesa. Bonbon, uz digital nativese naravno, cilja i na njih.

 

Problem se javlja u tome što je velik dio spomenutih digital immigrantsa jednostavno preinertan za usvajanje novih tehnologija, ponajviše iz razloga što im se, ruku na srce, i nisu baš nudile. Internet tarife na mobilnim telefonima donedavno su često bile upakirane u skupe voice tarife, ili su pak i same po sebi bile jednostavno nepristupačne. Postojala je predrasuda da internet na mobitelu koriste samo čudaci, jer kao “što će ti molim te internet na mobitelu… “. Bonbon je ovo odlučio promijeniti. Internet bi konačno mogao postati ono što je odavno trebao biti – javno dobro.

 

Bonbon party u Tvornici Katran

 

 

Zahtjevno ne treba biti i skupo

 

Bonbon bi stoga nazvao pravim utjelovljenjem želja i potreba zahtjevnih korisnika, zbog specifične psihografije korisnika uvog segmenta telefonskih usluga i globalne financijske situacije, imaju jednostavno ograničene platežne moći. Srednjoškolci uglavnom ovise u džeparcu roditelja, studenti ionako jedva spajaju kraj s krajem, a jedini koji bi mogli izdvojiti koju kunu više su mladi zaposleni ljudi. No, ukoliko uzmemo u obzir cijene najma stanova, ili ne daj Bože kvadrata stana, ni oni nisu u zavidnoj poziciji.

 

Cijene svih usluga Bonbona su zaista povoljne (detalje pogledajte na linku), a posebnu pozornost privlači dnevni paket sa 300mb prometa. Neki će možda reći da im je previše, ali s ovime barem neće trebati kalkulirati kad požele primjerice u tramvaju prijateljima pokazati neki YouTube video. Ova mogućnost posebno će koristiti turistima koji su u Hrvatskoj na par dana, ili pak vama kada poželite surfati kao čovjek tijekom godišnjeg odmora (no tu je opet onaj grubi glas koji govori “pa što će ti internet kad si na moru!?“).
Sukladno svemu navedenom, u Bonbonu su se odlučili u potpunosti orijentirati korisnicima i konačno okrenuti brojku weba na 2.0. Za razliku od Smileya, Bonbon ne zanemaruje tviteraše, tu je već neizostavni Facebook, obećana je i podrška putem foruma, a sve je to upakirano u prilično mlađahan web. U svakom slučaju, cilj je ostvariti što bliži kontakt s korisnicima, a ujedno i smanjiti troškove nepotrebne birokracije.

 

Za sada sve zaista izgleda jednostavno predobro da bi bilo istinito :D . Kako će sve ovo izgledati u praksi, ili još bolje, kako će odgovoriti konkurencija, ostaje tek vidjeti. Jedno je sigurno – potrošačima se već sada isplati.

 

 

* Za one koji žele znati više :D

 

Zadnjih par dana, kroz glavu su mi prošle nebrojene teorije po kojima bi se mogao roditi brand poput Bonbona. Mogućnosti, osim onih ranije navedenih, zaista ima milijun. Izdvojio bih tek jednu koja me najviše podsjetila na slučaj s Bonbonom.
Još davnih 1960-ih, Wolfschmidt je cjenovno napao Heubleinovu votku Smirnoff. No Heublein je umjesto smanjenja cijene Smirnoffa, uveo dva nova branda (Relsku i Popov) koji su nudili niže cijene. Relska i Popov su se tako izravno cjenovno obračunali sa Wolfschmidtom , dok je Smirnoff zbog više cijene uživao u višoj percipiranoj kvaliteti.

 

Slična se stvar događa i sa Bonbonom koji cjenovno napada TELE2 i Tomato, a T-HT bi na kraju zaista mogao uživati u većoj percipiranoj kvaliteti.