Rotacija oglasa

Svatko tko na svoj, ili web koji ažurira, stavlja oglase; sigurno se milijun puta zapitao – gdje postaviti koji oglas?! Iako se pitanje na početku čini jednostavnim i logičnim, za sobom vuče cijelu filozofiju, od dizajna layouta weba, preko osnova marketinga, pa čak i do psihologije.

Banneri kao način oglašavanja

Pojasnimo za početak neke pojmove. U knjizi po kojoj sam učio za kolegij Oglašavanje (iz 2002.), u dijelu posvećenom internet oglašavanju (koliko god to smiješno zvučalo u 2002.), pisalo je da je banner oglas dimenzija 468×60 piksela. I zaista, samo ćete oglas spomenutih dimenzija u stručnoj literaturi pod nazivom banner. Ostalo su letter boardovi, skyscraperi, square buttoni, i ostali zapravo potpuno nepotrebni nazivi. Nepotrebni iz razloga što se, kao što svi znamo, danas u praksi svaki oblik slikovnog oglasa na ekranu, naziva bannerom, kao i neki drugi pojmovi koje ću u nastavku teksta spomenuti.

Iako u Hrvatskoj većina klijenata zainteresiranih za internetsko oglašavanje misli da se banneri prodaju na kile, oglasi se ipak vrte, i netko na njima zarađuje ili pak plaća za povećanje prepoznatljivosti svoga branda.

Stoga ukoliko se odlučite na oglašavanje putem interneta,  sigurno ćete to učiniti putem bannera ili kontekstualnog oglasa. No gdje postaviti oglas? Koje dimenzije koristiti? Što na njega napisati? Kako ga obojiti?

Ukoliko imate velik budžet, ovim pitanjima nećete razbijati glavu. Kupiti ćete kilu bannera, i promatrati kako brojke ulaska na vaš web rastu, proizvodi se bolje prodaju, a o spomenutim pitanjima razmišljati će često preplaćeni stručnjaci.

Iako odgovori na spomenuta pitanja zaista zahtijevaju čak i znanje psihologije, primjerice ukoliko oglašavate hranu, bilo preporučljivo da  oglas obojite u crveno ili žuto; sve se to ipak može učiniti na malo lakši i praktičniji način.

Kontekstualni oglasi – kako do ciljane publike?

Etarget, srednjoeuropska tvrtka za ciljano internetsko oglašavanje, koja svoju podružnicu od 2007. godine ima i u Hrvatskoj; nedavno je predstavila novi sustav u svojoj ergeli usluga. Kao što naslov kaže, radi se o rotaciji kontekstualnih oglasa.

Pretpostavimo da nemate velik budžet, a kao i svi oglašivači, htjeli bi znati gdje vam se najviše isplati postaviti oglas. Najbolju poziciju na samome je početku teško odrediti. Iako naravno stoji da je veličina kod ovakvih stvari bitna, često se na kraju ne možete odlučiti između, na primjer, tri verzije istog oglasa. Da bi si skratili muke sa predtestiranjima, možete jednostavno sve tri verzije rotirati po web stranici, a sustav će sam bilježiti gle se najviše klikće.

Oni iskusniji sada vjerojatno misle: „Što je ovdje novo, o takvim stvarima sam čitao još 2005.?!“. Novost predstavlja činjenica da je sustav dodavanja oglasa, u kombinaciji s postojećim Etarget uslugama,  potpuno prilagođen krajnjem korisniku, pa čak i jedva računalno pismen pojedinac, oglase možete doslovno  postaviti za 10-ak minuta. Sve što je potrebno učiniti je odabrati tekst 3 oglasa, a sustav će ih postepeno rotirati, i odabrati poziciju s najvećim CTR-om (Click-through rate – jedna od mjera uspješnosti u internetskom oglašavanju, mjeri postotak posjetitelja koji kliknu na oglas). Ukoliko pak ne vjerujete sustavu, možete oglase po vašoj želji rotirati manualno.

U svakom slučaju Etarget je tako predstavio baš ono što nam, u zemlji sa prilično loše iskorištenim potencijalom Internet oglašavanja, hitno treba. Hoće li to naši oglašivači prepoznati, ostaje tek vidjeti.