Super Bowl 2013 – najbolje i najlošije reklame

Već gotovo jubilarni, treći puta na svom blogu popraćujem događaj koji se već odavno pretvorio u prvenstveno festival TV oglašavanja. Super bowl je dokaz da TV nije mrtav. On je dokaz da ćete do “debelog Amera” najlakše doći preko najobičnijeg TV ekrana.

Ovogodišnji Super bowl obilježila je Beyonce svojim predivnim glasom u halftime showu, te nestanak struje početkom drugog poluvremena, kada sam iskreno i prestao gledati utakmicu. Half time show je bio poseban po tome što najuzaludnije piće na svijetu, “popularna” Pepsi, misli da čuveni “Cola warsi” još traju. Pepsi nam je ovaj put darovala bizarni igrokaz trčkaranja teenagera, koji na “tri četiri sad” istrčavaju na travnjak nabrijano slušajući Beyonce, dok komentator u svaku moguću rečenicu pokušava ugurati ime spomenute kopije Coca-Cole. Nadajmo se samo da i Beyonce neće otići stopama Whitney Houston.

Nestanak struje, koji je trajao čak 35 minuta, najbolje iskoristio Oreo, ovom prilično sjajnom “kreacijom”. Svaka čast kreativi.

Ostali TVC-evi su manje više bili preslike svega što smo na Super Bowlu navikli vidjeti. Moram priznati da me ove godine ni jedan oglas nije baš fascinirao, a općenito se odaje dojam kao da se više ne hvata ona nit, misao o samom proizvodu koja će se kasnije zapakirati u neki logičan koncept. Gotovo svi spotovi su s apelom na humor, dok su se ove godine tek oni najhrabriji odlučili za apel na sex.

Ovo je moj subjektivan izbor “najboljih” i “najlošijih” TV oglasa super bowla 2013.

Loši oglasi

Audi 2013 Big Game – “Audije voze seronje” jedina je misao koja mi se nakon ovog TV oglasa vrti po glavi. Jeste li ikad u životu vidjeli da vozač Audija daje žmigavac, ili ne vozi s maglenkama usred bijela dana? Ako su pak u Audiju ciljali na stereotip bahatog tatinog sina, iskrene čestitke – uspjeli ste. Seronje.

Cars.com jedan je od onih oglasa koji vam ostavljaju gorak okus u ustima prvenstveno zato što je poanta potpuno promašena, a onda još i prenaglašena. Uvođenje vukova u cijelu ovu priču zaista nema nikakvog smisla. Čisti WTF.

Old Spice | Irresistible nije toliko loš oglas sam za sebe, ali je poprilično razočaranje kada ga usporedimo s prijašnjim Old spiceovim ostvarenjima. Šteta.

Toyota RAV4 2013 – Toyota je pre dobar proizvođač automobila da bi imao ovako loš TVC, a Penny iz Big Bang Theory samo potencira neuspjeh, jer gledaoca baca u potpuni nesporazum, budući da sama priča oglasa nema nikakve veze sa spomenutom serijom. Zapravo priča oglasa nema baš veze s bilo čime, a kada uz sve pribrojimo i slogan “Let’s Go Places” … jao.

Dobri oglasi

M&M’S “Love Ballad” je simpatična personifikacija popularnih M&M bonbona. Ništa specijalno, ali na neki suptilan način vas tjera da “gricnete” jednog.

Volkswagen Game Day 2013 – VW je još jednom uspio. Iako ne vidim baš neku veliku poveznicu Bube s Jamajkom, koncept u kojem novu Bubu voze “pozitivci” sasvim je legitimna oglašivačka ideja, pogotovo ako uzmemo koliku reputaciju taj automobil ima u svojoj povijesti dugoj preko pola stoljeća.

Go Daddy – Perfect Match je simpatičan oglas s apelom na sex koji ovog hosting providera lansira na ljestvici percepcije nad konkurentima.

OREO – Whisper Fight kroz ovu šaljivu priču govori nam o idealnom spoju ovog popularnog kolačića. Kada ovaj oglas spojimo s već spomenutom kreativom na half time showu, čini se da je Oreo jedan od pobjednika ovogodišnjeg super bowla.

Jeep® “Whole Again”uvrstio sam u ovaj popis, jer sam na trenutak potpuno zaboravio američku egocentričnost, ratove za mir i naftu, te dobio neodoljivu želju da se jednom provozam i Kozari bokom – jer ovaj automobil je toliko siguran!

Viva Young – 2013 Taco Bell je vesel prikaz nepostojanja generacijskih stereotipa koji nas svakodnevno okružuju.

Best Buy – Asking Amy – simpatično iritantna (uočite razliku od iritantno simpatična) plavuša iz popularne američke serije Community, Parks and Recreation kao puzla se uklopila u ovaj koncept koji nam govori da je Best Buy mjesto gdje će vas trgovci dočekati spremni i nasmijani, bez obzira koliko specifične i čudne bile vaše želje.

Ostali oglasi prilično su jednolični i zaista se nijedan baš ne izdvaja od moćne gomilice oglašivača koja je uspjela platiti ne baš jeftine cifre i plasirati se na ovaj, kako smo već utvrdili – najveći festival TV oglašavanja u svijetu. Oni koji me bolje poznaju čudit će se što u listu dobitnika nisam uvrstio Coca-Colu, no iskreno – čak me ni ona nije fascinirala. Ove godine oglasi su jednostavno… dosadni i jednolični.

Sve oglase s ovogodišnjeg superbowla možete pogledati na Webu od AdWeek-a.