Bronhi, lakše se diše – najbolji oglas svih vremena

Držite me za riječ, zaista to mislim. Od svih oglasa, TV reklama, pa i kampanja općenito koje sam vidio, ona Kraševa za Bronhi je izvan svake konkurencije. Usudio bih se reći da više spada u konceptualnu umjetnost nego u domenu oglašavanja.

No prije što počnem obrazlagati zašto je to tako, moramo shvatiti nekoliko ključnih stvari u oglašavanju.

Svaka oglašivačka kampanja oglašava neki proizvod. Svaki proizvod ima neku svrhu. Taj jedan jedini pojam koji uz njega usko vežemo. U većini proizvoda on je prilično očit.

Uzmimo za primjer pića. Kavu pijemo jer nas razbuđuje, mlijeko pijemo jer je zdravo, gazirani sok pijemo jer se želimo osvježiti.

Kada razmislimo logički, taj pojam upravo i jest najvažnija informacija koju proizvođač želi prenijeti korisniku. Pij našu kavu ne zato što dolazi iz brda Kolumbije, već zato što razbuđuje. Pij naše mlijeko ne zato što se naše pakira u prozirnoj plastičnoj ambalaži u obliku boce, već zato što je zdravo. Pij naš gazirani sok, ne zato što u TVC-u hrpetina klinaca veselo i bez razloga skače po ulici uz nezaobilazne specijalne efekte, već zato što … da, pogodili ste – osvježava.

Vjerujem da su vam se već sad kockice lagano slažu u glavi, što naglašava upravo tu prelijepu jednostavnost dotičnog oglasa, no dopustite mi da objasnim.

Ime proizvoda je Bronhi. Bronhi su dio pluća koji su nam potrebni za disanje. Svatko tko je ikada u svom životu probao ove bombone, svjestan je činjenice da se nakon njihove konzumacije zaista lakše diše. Bronhi – lakše se diše.

I to je sve. Čarobna formula upakirana u simpatičnu glumu Mladena Crnobrnje, popularnog Gumbeka. Toliko jednostavno, toliko jasno, toliko dobro.

U jednoj rečenici, koju možete izgovoriti u dahu (čak i ako ne uzmete Bronhi), spojeni su ime, slogan i svrha proizvoda. Ono što neki ne uspiju ni u promotivnom filmu od pola sata, Krašu je uspjelo za manje od 10 sekundi. Usudit ću se reći da tako nešto još nije nikada uspjelo nikome, iako neki su došli vrlo blizu.

Nike je uz vjerojatno najjednostavniji i upravo zbog toga najprepoznatljiviji logotip, koji je inače za 25$ otkupio od studentice dizajna, stavio slogan koji danas razumiju i oni koji ne znaju ni riječ Engleskog – “just do it”. Jednostavno prestanite izmišljati izgovore, opravdavati se sa potpuno nepovezanim stvarima, lagati sami sebi. Jednostavno učinite to (slogan je kod ovog proizvoda je vezano uz bavljenje sportom, no možemo ga rastegnuti i na životnu filozofiju).

Coca-Cola je kroz svoju povijest imala puno odličnih kampanja, no moj osobni favorit je definitivno print oglas iz 1969. godine. U vrijeme kada print oglasi bili hrpetina čudnih boja i fontova, Coca-Cola je ovaj savršeno jednostavan slogan “It’s the real thing. Coke.” predstavila sa isto toliko savršeno jednostavnim fontom. Hvaljen Isus i boldana Helvetica.

Primjera ima još puno, no budući da se oni uglavnom odnose na slogane tvrtki, a ne samog proizvoda, njihovim bi razglabanjem zapravo nepotrebno proširivali temu.

Možda me sada neki bolje shvaćaju kad kažem da primjerice ove VW-ove reklame zapravo nemaju nikakvog smisla. Da, bez sumnje su smiješne, ali koja je povezanost sa samim proizvodom?

Na kraju se još samo postavlja pitanje – je li ovo dovoljno? Je li dovoljno sadržati ovu perfekcionističku dozu jednostavnosti, ili bi pak suvremeno oglašavanje trebalo ići u nekom drugom smjeru?

Naravno da treba širiti vidike i otkrivati nova prostranstva, no i u toj dugotrajnoj igri, mnogi ne shvaćaju da je najjednostavniji put do pobjede upravo jednostavnost.