Apple prati svaki naš korak, rade li to i ostali?

Sredinom ovog tjedna, dvojica američkih geekova (bivših Appleovih zaposlenika), otkrilo je činjenicu kojom je ostao zaprepašten cijeli svijet, a dan nakon i naši mediji. *Drumroll* … Apple snima i sprema naše geolokacijske podatke!
 

Trianguliraj me nježno

 
Alasdair Allan i Pete Warden tvrde da se podaci s gps lokacijom snimaju od OS-a 4, koji je aktualan već skoro godinu dana, i arhiviraju u sporni “consolidated.db” file, koji u koordinatama zapravo govori “gdje ste bili i što ste radili”. Važno je istaknuti da se radi o triangulaciji GSM signalom, te da GPS s ovime zapravo nema veze.
 
Spomenuti dvojac čak je snimio i prilično opširan video, u kojemu se prema spomenutom fileu odnose sa dozom strahopoštovanja kao da je dio neke izvanzemaljske tehnologije. Ne znaju čemu točno služi i na koji bi se sve način mogao koristiti, samo znaju da “nas prate”.
 
Situacija ne bi bila toliko apsurdna da se svi svakodnevno “žilimo” ne bi li na što više društvenih mreža što više ljudi dokazali gdje smo bili i što smo tamo radili.
 
Da bi ironija bila još više potencirana, Foursquare – najpopularnija geo-lokacijska društvena mreža, dan nakon clusterfucka o kome pričamo imao je problema s radom, i svi su se redom žalili što prijateljima ne mogu otkriti svoju lokaciju, a u isto vrijeme jadali zašto im popularni Stevo zna lokaciju. Nadalje, ni 24 sata nakon ove “šokantne objave”, već je netko iskopao sličan file s Android OS-a, a osobno sam uvjeren da iste podatke skuplja čak i Nokijin Symbian.
 

Apple nas sve mrzi

 
I dok zamišljamo Steavea Jobsa kako pomoću točkica na barem tri 27′ sexy bijela monitora promatra svaki naš korak, postavlja se pitanje zašto smo toliko narcisoidni da nas takve stvari smetaju? Sramimo li se lokacija koje posjećujemo? Ne želimo ih dijeliti s običnim smrtnicima?
 
 
 

Tko još čita fine print

 
Stvar je zapravo, kako to u ovakvim situacijama obično biva, izuzetno jednostavna. Ukoliko koristite neki proizvod ili uslugu, vi kao potrošač pristajete na pravila igre proizvođača, odnosno kreatora usluga. Pravi primjer ovoga je potpisivanje ugovora za pretplatu kod mobilnog operatera. Kladim se da sve članke ugovora ne pročita ni 1% korisnika.
 
Sedmog ožujka ove godine u Ad Age-u je izašao članak naslova “Know what your phone knows about you”, u kojem autor Kunur Patel jasno navodi da AT&T u svojim uvjetima usluge izjavljuje “We may share aggregated or anonymous information in various formats with trusted non-AT&T entities”. Drugim riječima, AT&T može agencijama prodavati demografske podatke u koje teoretski spada i vaša, pa makar i okvirna lokacija (što naravno i radi).
 
Neki supermarketi u SAD-u odavno imaju RFID chipove u košaricama koji doslovno prate svakog potrošača, pokušavajući otkriti u kojim dijelovima trgovine se najviše zadržavaju i što kupuju.
 
Pa na kraju, glavni cilj potrošačkih kartica jest napraviti listu najčešćih stvari koje potrošač kupuje, ne bi li mu se slične prvom prilikom stavile pod nos, a onda se opet svi skupa čudimo kako li su samo pogodili “baš ono što tražimo”. Mislim da se u potrošačkoj košarici može naći jednako, ako ne i više potencijalno kompromitirajućih podataka čijih se otkrivanja svi toliko bojimo.
 
No i Apple u svom legalu (koji se inače nalazi pod settings > general > about > legal) jasno izjavljuje da Google može primati vaše geolokacijske podatke ukoliko koristite takve usluge.
 
Ostatak nisam čitao jer je tekst zaista dug (što nas zapravo i dovodi u ovu situaciju), ali siguran sam da tvrtka poput Applea zna što radi, pogotovo ako sporni file stavi u folder imena “location d”. Ne trebate biti programer da bi vas ovakvo ime zaintrigiralo, pa je zaista čudno kako već netko prije nije kopao po arhivi i naletio na sporni file s geografskim koordinatama.
 
I što reći na kraju? Osobama koje zbog ovog odluče ne kupiti iPhone savjetujem posjet liječniku jer možda imaju opsesivno-kompulzivni poremećaj. Za sve ostale ovo je bio još jedan zabavan tjedan u techno svijetu. Trianguliraj nas Stevo!