Opustite se: francuska zastava na Facebook profilima samo je virtualna gesta

Igrom slučaja, dan prije pariškog terorističkog horora dok sam brisao prašinu na policama sjetio sam se knjige koju sam prije nekih 5 godina nabavio na upravo aktualnom Interliberu: Moralni relativizam od Neil Levya knjiga je koju se isplati pročitati ako ništa drugo, kako Boris Postnikov u Zarezu kaže, “da vam omogući vježbu u argumentiranom kritiziranju ne osobito jakih stavova autora”.

Spomenuti naslov savršeno se uklapa u ovu nažalost vrlo čestu situaciju na društvenim mrežama gdje kritična masa forsirano inteligentnim stavovima s twistom vrlo često čak i omalovažava većinu. “Gledanje šire slike”, kritiziranje zapada i gotovo štrebersko nabrajanje zadnjih nekoliko bombaških napada na bliskom istoku samo su neki iz arsenala klišeja pojedinaca koji kao da već imaju detaljno pripremljene Facebook statuse, blog postove i linkove za napad ljudi koji su napravili ono što su realno u tom trenutku jedino i mogli. Stavljanje zastava na avatare nije ništa drugo nego virtualna gesta, koja u ovoj pametnijoj varijanti ima i rok trajanja.

Kažem pametnijoj, jer za razliku od primjerice potresa na Haitiju 2010. kad su pojedinci na svojim Twitter profilima mjesecima, neki i godinama nakon držali zastavu Haitija na avatarima, ova zastava, poput obične svijeće koju palimo u nevolji tuzi ili sjećanju, simbolizira skepticima naivnu želju za promjenom situacije u kojoj se nalazimo.

Ali znate što? Palio sam svijeće i neke od njih su pomogle. Je li to bilo na kraju zbog izgorjelog voska, mene samog  ili pak puke sreće i spleta okolnosti, zaista ne znam; ali je li zaista bitno? Kao i te svijeće, zastava na mom Facebook profilu, kao i kod ostalih samo je nada da ćemo jednom živjeti u svijetu gdje će nacionalnost, vjera i boja kože biti potpuno nebitni. Ali da bismo do toga došli, moramo početi s elementarnim stvarima, a jedna od njih je i slika na Facebook profilu.

Ovaj je blog post inspiriran jučerašnjim člankom Dragana Petrica. Ne treba posebno napominjati tko je spomenuti autor inače iznimnih tekstova, no s ovim se mišljenjem eto, nisam složio.