Rujanfest 2010 – kruha i igara vol.3

Već tradicionalno, po treći puta, druga polovica rujna Zagrepčanima  uz sveprisutne zvukove udaranja kestena po limovima njihovih doslovno svugdje parkiranih automobila, donosi i Rujanfest; festival… svega i svačega. Kako nisam iz prve uspio definirati čega je zapravo Rujanfest festival, otišao sam na službeni web, s uvjerenjem da se odgovor na moje pitanje krije već u taglineu  weba. Nažalost, uz prilično lijepo dizajniran logotip, našao sam tek na, isto tako super dizajniran osušeni list, koji se odlično stopio sa fotografijama ostalog osušenog lišća u pozadini. Ok, shvatili smo: “jesen stiže Dunjo moja…” – ali što se još nudi?

 
Srećom, već u sljedećem tabu na webu, krije se tekst nazvan “o projektu” koji nam pobliže objašnjava čega je Rujanfest zapravo festival; pa tako doznajemo da je: “sama manifestacija koncipirana tako da osim glazbenih poslastica posjetitelji mogu kušati hrani iz mnogih regija u tematskim restoranima dok najmlađi mogu uživati u najvećem lunaparku postavljenom u Hrvatskoj.”
Ukratko, ova rečenica možda i najbolje opisuje program Rujanfesta, no kakav bi ovo članak bio da se u to nisam i sam uvjerio.
Stigavši na mjesto događanja, veliku livadu južno od drugog po veličini zagrebačkog mora – Bundeka; i nisu me baš previše iznenadili momci, većinom krupnije građe i obrijanih glava. Naravno, nakon što su shvatili da je teško ostvariti rentabilan poslovni model sa besplatnim upadom, ulaz se ove godine ponovo plaća, zapravo simboličnim iznosom od 10 kuna.

 
Raspored štandova posložen je kao i do sada – u krug; kojega smo moje društvo i ja odlučili obići suprotnim smjerom kazaljke od sata, odnosno slijedeći mirise…

 
Na samom početku činilo se kao da je u toku neko natjecanje u pečenju visokokalorične hrane. Nekoliko štandova s identičnim asortimanom, nudili su svoje generičke proizvode po zapravo prilično razumnim cijenama.
Nakon serije štandova na kojima je dominirao balkanski fast-food, uslijedio je naravno desert. Bezbroj vrsta bombona, šećerna vuna, palačinke… sve je tu.

 

Visoko kalorična hrana


 
Nakon što se se lijepo najeli, imate izbor između par vožnji u najvećem lunaparku u Hrvatskoj; i tulumarenja u nekom od šatora, koji se razlikuju naravno tematski. Šatora ima zaista svakakvih, pa tako brigu na veselje možete udri’t u: Bosanskoj pivnici, Glavnom šatoru, Paulaner pivnici, Posavskom šatoru, Veselom šatoru, Rock šatoru, Party šatoru, Magic Beer šatoru, Bajkerskom šatoru GUGA, te Babaloo pivnici. I zaista, svaka pivnica i šator imaju neki poseban štih, i nude drugačije sadržaje. U nekima se sviraču na harmoniku stavlja novac, dok u drugima plesačice u kožnim minicama plešu po stolovima.
Razočaranje će vam možda priuštiti tek glavni šator, u kojem se i odvija glavni dio zabave. Naime, organizatori su ulazak na koncerte poznatih estradnih zvijezda odlučili naplaćivati od 10 do 60 kuna, zavisno o popularnosti izvođača. Pomalo etički upitna odluka s obzirom da su se na svim promotivnim materijalima upravo spomenute zvijezde veličale kao glavni razlog zašto biste trebali posjetiti ovogodišnji Rujanfest.

 
Tek nakon tematskih šatora nailazimo na ono po čemu bi, po mom skromnom mišljenju, Rujanfest mogao graditi, kako svoju, tako i tradiciju ovog kraja. Tek tri kuće (od kojih je jedna zapravo postojeći zagrebački restoran), koje su organizatori svrstali pod gastro ponudu, nudile su ono nešto više. Od pripreme raznih vrsta riječnih riba na logorskoj vatri, do dekoracija interijera, ali i već spomenute raznovrsne gastro ponude.
Logično se postavlja pitanje – zašto nema više ovakvih kuća, u koje bi se još moglo dodati i kulturnih elemenata? Zašto uz postojeće, vukovarsku i slavonsku, ne bi postojale i prigorska, istarska, dalmatinska, kvarnerska, te konačno (pogodili ste) i zagorska hiža?!

 
Odgovor mi je sinuo tek pri povratku kući. Pa Hrvatska se od ove godine svijetu prikazuje kao Lifestyle destinacija. Očito tako, sukladno toj tvrdnji, ovime pokazujemo kakav je zapravo stajl lajfa kod nas.

 

Slatkiši

Zabava za najmlađe...

... i one malo starije

Mazdin štand (pomalo kao šaka u oko)

Slavonska kuća