Crno Jaje se prilagodilo tržištu i otvorilo tradicionalnu trgovinu

Još davno prije Crnog Jajeta, kada se prvi puta pojavila u našim krajevima, grupna trgovina je bila svojevrstan sinonim za kupovinu preko interneta za obične ljude. Potrošači koji prije toga nikad nisu kupovali preko interneta, prvenstveno zbog neinformiranosti i skepticizma, odjednom su veselo peglali svoje kreditne, ali i debitne kartice, kao da sutra ne postoji.

No nisu se svi potrošači tako ponašali. Više od 4 godine nakon pojave prvog servisa za grupnu kupovinu u Hrvatskoj, još uvijek vrlo veliki broj kupaca jednostavno izbjegava kupnju preko interneta. Razloga ima nekoliko.

Iracionalan strah kupnje preko interneta

Tu je prvenstveno već spomenuta neinformiranost koja rezultira velikom dozom skepticizma. Potrošači jednostavno nisu dovoljno dobro upoznati na kojem principu trgovina na internetu uopće funkcionira, što se na kraju pretvara u iracionalan strah.

Ako priču pogledamo očima psihologa, strah od kupovanja na internetu gotovo je identičan dječjem strahu od mraka. Djeca se boje mraka jer ne znaju što ih u njemu čeka; babaroge, vještice, duhovi – ili pak sve nabrojano. Neinformirani kupci na internetu također ne znaju što ih čeka na internetu, pa ga stoga izbjegavaju, barem s novčanikom, odnosno kreditnom karticom.

Neuređen sustav

No da bi cijeli sustav kupovine preko interneta funkcionirao, osim potrošača, krug moraju zatvoriti još prodavači i posrednici, odnosno banke. No, s obzirom na smjer u kojem ovaj članak ide, već pogađate da ni na ovom frontu situacija nije baš bajna. Evo i dva konkretna primjera.

Debitna kartica, VISA Electron Zagrebačke banke, još uvijek ne radi na većini web trgovina. Osobno je koristim, odnosno pokušavam koristiti, i dosad sam je uspio linkati samo s PayPalom. Konkretno, radi se o novijoj, čipiranoj verziji (stara nije radila doslovno nigdje).

Što se pak prodavača tiče, kad sam prvi puta čuo ovu priču, pomislio sam da se radi o nekoj vrsti šale ili krivo prepričane anegdote, ali kada sam je čuo iz više izvora, morao sam povjerovati. Naime web trgovina Top Shopa, funkcionira tako da na njihovom webu pokušate kupiti nešto iz asortimana proizvoda, nakon čega vam sustav izbaci grešku. Vi pokušate još par puta, shvatite da stvar očito ne radi, odustanete i već zaboravite na to, kada vas putem telefona kojeg ste ostavili u vašim podacima, kontaktira prodajni predstavnik Top Shopa i traži vas broj vaše kartice i CVV.

Ipak, stoji činjenica da je tržište kupovine putem interneta u stalnom rastu, no dok se ne srede stvari poput gore nabrojanih, kupnja iz kauča u dnevnom boravku neće doživjeti neki procvat.

Otvaranje trgovine školski je primjer osluškivanja tržišnih prilika

Sva stučna literatura, ali prvenstveno i zdrava logika, nalaže da se u kriznim situacijama prodavači moraju prilagoditi uvjetima na tržištu.  Upravo zbog toga Hrvoje Bujas, čovjek koji osim njuha za dobar komad janjetine, posjeduje i nevjerojatan talent za njušenje još nenačetog dijela tržišnog kolača, jedan je od rijetkih pojedinaca koji si u svoj Twitter bio može s pravom napisati riječ Poduzetnik. Pokretanjem Crnog Jajeta, u vrijeme kad su se svi internet marketing stručnjaci kleli u ogroman potencijal oglašavanja putem interneta, Bujas se odlučio za dobru staru televiziju. I uspio je. Crno jaje, upravo zbog oglašavanja na TV-u, održalo se do danas, kada je ljestvicu odlučio postaviti još više… ili ako gledamo evolucijski iz aspekta online trgovine – niže.

crno jaje trgovina

Hrvoje Bujas i Melita Munjas / cyberkoza @ Instagram

I vaše bake žele grupno kupovati

Bujas je naime sa svojim timom odlučio otvoriti i klasičnu trgovinu. I iako to zaista tehnički predstavlja korak unazad, zapravo je samo prilagodba uvjetima na tržištu. Čemu forsiranje interneta i novih načina kupnje, kada dobar dio potrošača s tradicionalnim navikama stoji sastrane punih novčanika. Ovaj potez nikako ne smijemo interpretirati kao odustajanje od online kupovine, već je on jednostavno zadovoljavanje potreba već spomenutih tradicionalnih kupaca.

Jedina sitnica koja u cijeloj ovoj priči baš i ne drži vodu, jest činjenica da tipične potrošače grupnih kupovina karakterizira impulzivna kupnja, koja je puno lakše ostvariva (jednostavnom) kupnjim preko interneta, nego specijaliziranom dućanu u kojem znate što vas čeka čim u njega zakoračite. To je ujedno i jedan od razloga zašto je ovaj način trgovanja svoje  utočište našao prvenstveno na internetu.

No s druge strane, upravo zbog uspješnosti TV oglašavanja, velik broj kupaca trebao bi doslovno nahrliti u novootvorenu trgovinu u Vlaškoj 63. Nakon ovoga, jedva čekam vidjeti što će Bujas & co. napraviti sa nedavno prisvojenim WTF Jeansom. Znam samo da će biti drugačije od drugih.