Tko je Crno Jaje? Tele2, Nova TV ili netko treći?

I baš u vrijeme pisanja kako su najbolji oglasi uvijek oni jednostavni, pojavila se kampanja za čije shvaćanje će vam trebati olovka, papir, i nekoliko sati viška u vašem životu. Tako naime stvari stoje u početnoj fazi kampanje, u kojoj sam oglašivač krije svoj identitet kao zmija noge.

Odmah po otkrivanju web stranice, te Facebook, YouTube i Twitter profila, najveći znatiželjnici su pohitali do obližnjeg dns-a ne bi li provjerili o kome se radi. Naime politika CARNeta je da javno objavljuje podatke o korisnicima .hr domena.

No na opće iznenađenje svih, uključujući i moju malenkost, iza podataka se sakrila Nova TV.

Nekima je ovime možda “misterij” bio riješen, no mene je još uvijek nešto kopkalo, pogotovo zato što sam se pomalo nadao da se radi o…

Tele2

… Tele2, odnosno nekom “derivatu” Ovce Gregor. Nisam bio jedini. Po onome što sam na brzinu mogao pročitati na raznim društvenim mrežama, pa i na nekim forumima, postavilo se dosta pitanja o tome krije li se iza Crnog jajeta Tele2?

Razlog sumnji mnogih krije se u vrlo sličnoj tipografiji, motivu, pa i samom principu funkcioniranja kampanje i nagradne igre. Pri gledanju pak TVC-eva na YouTube-u samo čekam trenutak kada će nešto razbiti ljusku, izletjeti van i reći nešto poput “a od sada, svaki mjesec surfajte besplatno uz naknadu od samo 150 kn”.

Sličnosti s Tele2 definitivno ima, no ovaj puta sve je to nekako elegantnije, uglađenije, usudio bih se reći i diskretnije. Dok je Ovca Gregor dosta ljudi bio naporan, Jaje je misteriozno, a u isto vrijeme simpatično i zabavno.

No vratimo se još malo na korisnika domene. Inače, crnojaje.com registrirano je krajem prošle godine, a podaci su, budući da to korištenje .com domene dopušta, skriveni. Opet dolazimo do zida, no vratimo se onda na CARNetove podatke i pitanja zašto je svima toliko teško vjerovati da se radi o Novoj TV?

Nova tv

Novoj TV dobre oglašivačke kampanje nisu strane. Tada sam još bio klinac, ali sjećam se kao danas emisije “Dan iz snova daruje vam Nova” (koliko je važan dobar slogan koji se još i rimuje…) u kojoj su Vlatka Pokos i Mirna Berend obilazile hrvatska kućanstva i nasumično odabirale dva kandidata, odnosno dvije natjecateljske obitelji koje bi onda trošile iznos od, ako se ne varam, milijun kuna, a pobjednik bi bio onaj tko bi u sumi došao najbliže milijunu.

No glavna poanta nagradne igre bio je uvjet za sudjelovanje u istoj. Naime, da bi sudjelovale u nagradnoj igri, obitelji su morale staviti Novu TV na mjesto prvog kanala svog TV prijamnika (koji je svima tradicionalno bio rezerviran na HRT1). Ne trebam posebno naglašavati što je to značilo za Novu TV, njezinu gledanost i privlačenje oglašivača.

U svakom slučaju, koncept ispunjavanja želja itekako bi se mogao iskoristiti u nekom TV programu.

Netko treći

Iako je statistički vjerojatnost za ovo najveća, u ovom mi trenutku jednostavno nitko ne pada na pamet. No pada mi na pamet nešto drugo. Što ako se radi o zajedničkoj igri dvoje spomenutih sumnjivaca? No kako onda sve to skupa spojiti u jedan smisleni koncept? …

Koketiranje po Twitteru

Tko god Crno Jaje bilo, od moje malenkosti dobiti će dodatne poene zbog pojavljivanja na Twitteru, dokazujući tako da se ne radi o nekoj zatvorenoj zajednici čudaka koja se svaki prvi petak u mjesecu sastaje u pivnici i lijepi na sebe listiće s imenima. Integracija raznih društvenih mreža u oglašivačke kapanje postala je nužnost, a oglašivači će morati naučiti prepoznati koje im društvene mreže najviše odgovaraju.

Tko je Crno Jaje mogli bi pak saznati vrlo skoro. Naime samo jaje je na Twitteru objavilo da će sutra (1.2.2012.) konačno otkriti svoj identitet, no kasnije je tu tvrdnju opovrgnulo. Ipak, upravo zbog sumnje da bi ljuska mogla puknuti u ponoć, ovaj blogpost objavljujem prije toga, u meni potpuno neuobičajeno vrijeme.

Na kraju ne mogu ne spomenuti odličnu provalu @topssy-a da se zapravo radi o Kalimero u negativu, pa evo otprilike kako bi to izgledalo…