Kad će Kiša zaista je najbolja vremenska prognoza za središnju Hrvatsku

Koliko ste puta pročitali vremensku prognozu koja kaže: “Pretežno oblačno sa sunčanim razdobljima, uz mjestimično moguće oborine”. Prognostičari danas kao da se boje pravnih sankcija rezultiranih tužbom nezadovoljnih izletnika koji su za vrijeme pomno isplaniranog vikenda naletjeli na – kišu.

I zaista, upravo je kiša ta koja nam uvijek smeta, osim možda u jesen, kad uz padanje lišća i temperature, baš dobro paše uz početak jesenje sezone naše omiljene serije… vikendom naravno, tjednom je također mrzimo, osobito ponedjeljkom.

Mrzimo je i zimi, jer zašto umjesto nje ne pada snijeg? Pogotovo je mrzimo ako se ledi pri tlu. Mrzimo je u proljeće, ponajviše zbog već opisanog, jednog od najvećih problema novoga svijeta, no možda je i najviše mrzimo u ljeto, osobito krajem lipnja, kada nam umanjuje uživanje u staroj hrvatskoj tradiciji spajanja vikenda.

Naša kultura doslovno mrzi kišu i uvijek je nastojim izbjegavati u širokom luku. Potpuno smo drugačiji od onih nekih čudnih ljudi s otoka na sjeverozapadu Europe, koji piju čaj s mlijekom i voze drugom stranom ceste. Oni se prave da vole kišu, ili su pak toliko na nju navikli da su se duboko u sebi s pomirili s činjenicom da će im većina kalendara biti ispunjena oblačcima i da jednostavno nemaju izbora.

Kad će kiša?

Ali mi imamo. Mi ne volimo kišu, želimo znati kada će padati, koliko će padati i kada će prestati, ne bi li, ako ništa drugo, sjeli na terasu obližnjeg kafića. I zaista, kad će kiša? Prema mom iskustvu, jedini pravi odgovor zna… Kad će kiša.

Kad će kiša, na prvi pogled je običan meteorološki servis, koji se tijekom nekoliko godina izdvojio od svoje konkurencije prvenstveno točnošću, a onda i ponešto drugačijim pristupom i šarmom.

Vratimo se na onu famoznu rečenicu “pretežno oblačno sa sunčanim razdobljima”. Što to uopće znači?! Takve izjave nikome tko gleda prognozu nisu od pomoći. Za razliku od konkurencije, Kad će kiša ima drugačiji pristup. Njihove objave obično glase nešto poput:

 

Ekipa iz kadcekisa.com potpuno se uklopila u svijet društvenih mreža. Pristup im je vrlo izravan i spontan, a ukoliko ih pitate za prognozu, uvijek će vam odgovoriti.

Vremenska prognoza 2.0

Kad će Kiša jednostavno je onakva vremenska prognoza kakvu bi danas, u 21. stoljeću očekivali. Iako još uvijek jaku puno nas, prvenstveno zbog navike, iza dnevnika čeka meteorologa koji će nam uvijek savršeno uvježbanom gestikulacijom objasniti s koje strane stiže hladna fronta; danas su stvari ipak malo drugačije.

Vremenska prognoza na mobilnom telefonu, jedna je od osnovnih stvari u funkcijama svakog mobilnog telefona, a kamoli smartphonea. Mnogi od nas još u krevetu na mobitelu provjeravaju vremensku prognozu, prije no što razvuku zavjese i pogledaju kroz prozor.

Kad smo kod mobitela, naprosto mi je nevjerojatno da primjerice DHMZ još uvijek nema mobilnu verziju svog weba, koji je btw relativno nedavno redizajniran. Ne želim se uopće ni sjećati kako je taj web izgledao prije.

Da se razumijemo, niti kadcekisa.com u mobilnoj pa i u desktop verziji više ne izgleda impresivno, no obje verzije rađene su pred nekoliko godina, kad im tek konkurencija nije bila ni do koljena.

Metetrolologija

Metetrolologija

No ono po čemu Kad će Kiša doslovno ubija konkurenciju je točnost prognoze, nakon koje se ponekad zaista čini kako drugi prognostičari gataju iz šalica tek ispijene kave. Sjećam se jednog ljetnog subotnjeg poslijepodneva za koji je ekipa iz kadcekisa.com tog jutra najavila da će u 17 sati padati pljusak, koji je pao gotovo točno u minutu. Ovakvih primjera zaista ima pregršt i nema ih smisla nabrajati, no ovaj mi je ostao u sjećanju zbog gotovo jezovite točnosti.

Može li najbolja vremenska prognoza biti još i bolja

Naravno da može. Uz sve nabrojane kvalitete kadcekisa.com ima nekoliko slabih karika, od kojih se najviše ističu već pomalo zastarjeli web, koji je vrlo dobar, ali jednostavno nije na toj fantastičnoj razini cjelokupnog servisa. Isto tako, neka mobilna aplikacija sigurno ne bi smetala.

Na kraju moram spomenuti da Kad će Kiša objavljuje prognozu za Grad Zagreb i središnju Hrvatsku. Ne znam imaju li planove proširiti se na ostatak, no i vi koji niste iz tog područja, svakako ih iskoristite za neki izlet, uvijek je korisno sa sigurnošću znati hoće li padati kiša.