Nokia i Microsoft javnosti ponosno pokazali prve plodove svoje ljubavi

Prije pola godine, kada je Nokia ponosno objavila partnerstvo s Microsoftom i potvrdila prelazak na Windows Phone 7, pritom još uvijek obećavajući nastavak podrške za Symbian uređaje; kao Nokia fanboy osjećao sam se kao kad ti cura kaže da prekida s tobom, ali želi da ostanete prijatelji. Da bi stvar bila gora, otišla je s Microsoftom, “prijateljem” s kojim sam uvijek bio blizak, ali nikad ga nisam baš previše volio.
 
Jučer su Nokia i Microsoft javnosti pokazali prve plodove svoje ljubavi: Lumiu i Ashu, ostavljajući meni na brigu tek nekoliko mjeseci staru Annu.
 
No ipak, drago mi je zbog nje. Microsofte, pazi je. Neka vam je sa srećom!
 

 

Malo povijesti

 
S ovim dirljivim uvodom načeo sam temu koja je usprkos količini medijske pažnje zadnjih mjeseci, pravim Nokia fanovima ipak bila i ostala tabu. Koliko god to skrivali (govorim, kao što sam već napomenuo, iz perspektive “nokialjupca”), Nokia odavno ima problema tolikih razmjera da sam siguran da je i poneki pristojni Finac bacio u svoj uređaj neko od 187888 finskih jezera.
 
Sjećam se kada je, tamo negdje prije skoro 10 godina, kolega iz srednje imao jedan od prvih uređaja s kamerom. No kamera nije bilo najbolja stvar na tom telefonu. Dok su drugi telefoni bili malo napredniji kalkulatori, Nokia je svoje top modele ponosno, ali i opravdano šepurila vlastitim operativnim sustavom, čija su glavna prednost bile upravo aplikacije.
 
U to vrijeme, ukoliko ste htjeli napredniji telefon ( odnosno tada s pravom nazivan – smartphone), imali ste zapravo dvije opcije: Symbian ili Windows mobile. Neki će se sjetiti i Palma, no oni nikad nisu (barem koliko se sjećam, pišem ovo iz glave) bili jaki kod telefona (ako su ih uopće tada i imali); no s druge strane nije u početku ni Windows Mobile, tako da vam je zapravo ostajala samo jedna sigurna opcija – Nokijin Symbian. Sony Ericsson je kasnije počeo razvijati i svoj Symbian pod nazivom UIQ (koji je kasnije polovično kupila Motorola), no on nikad nije doživio slavu koju je imala Nokia.
 
A onda je Steave Jobs predstavio iPhone i zauvijek promijenio svijet mobilne telefonije. Nokia je imala vremena prilagoditi se, no nikad to u potpunosti nisu učinili. Sve do početka ove godine kada je na čelo sjeo Stephen Elop i stisnuo šamar svim zaposlenicima, vrativši ih u surovu stvarnost.
 
Nedugo nakon toga, objavili su već spomenuto partnerstvo s Microsoftom i svoj novi početak.
 
No gotovo paralelno s vijesti o izlasku novih telefona, pojavila su se razna razmišljanja koja kritiziraju Nokijino ponovno srljanje na više fronti. Postavlja se opravdano pitanje: zašto ponovo predstavljati cijelu lepezu proizvoda, posebno kada se sjetimo da Nokia još jedno vrijeme mora “plaćati alimentaciju” starom Symbianu?
 

Elegancija uske linije proizvoda

 
Uspjeh koji se svake godine krije iza predstavljanja samo jednog novog Apple proizvoda nije tajna, no je li se zaista lakše fokusirati na samo jedan jedini proizvod i nadati se njegovom uspjehu? Naravno da ne.
 
Što je uža linija proizvoda, veći je rizik, jer gađate užu ciljanu skupinu. Ukoliko ju promašite, vaša “sjetva” za tu godinu je završena. Iako nisam Apple fanboy, respektiram Appleovu hrabrost da svake godine predstavlja samo jedan proizvod iz zasebnog segmenta, te u tome svaki puta uspjeva.
 
Dakle, diferencijacija i širenje linije zapravo su svojevrsna zaštita od rizika, koju Nokia još uvijek koristi ne bi li osvojila, odnosno zadržala što veći udio na tržištu.
 
No ne koristi to samo Nokia, već i preostala većina proizvođača mobilnih telefona, ali i druge potrošačke elektronike. Pogledajte samo kompaktne fotoaparate. Svaki kvartal Canon izbacuje na desetke uređaja u nekoliko, skoro identičnih serija.
 
Stoga po mom skromnom mišljenju, priče poput ove ne drže vodu u slučaju Nokije, koja je uvijek držala pristojan tržišni udio. Tržište je veliko, a potreba ima različitih. Nemaju svi za iPhone, a i neki koji ga mogu imati ga ne žele. Ne iz tvrdoglavosti, već iz prostog razloga što nemaju želje ili potrebe.
 
Ključno je pitanje, može li se Nokia vratiti u svoje “zlatno doba”? Dosta se toga od tada promijenilo – imati vlastiti OS više nije konkurentska prednost, već potreba. Mogu li Nokia i Microsoft ponuditi nešto što nemaju ni iPhone ni Android uređaj? Iako još uvijek vjerujem u finsku preciznost, teško je još sada reći, ali ako je suditi po medijskoj pompi koji je jučer imao Nokia World event, ovo je svakako solidan početak.