Filmofilija – blog o filmovima

Biti ću kratak i jasan – počinjem pisati novi blog. No to nikako ne znači da ću zapostaviti, ili još gore, ugasiti ovaj. O čemu se zapravo radi?

Prije otprilike 2 mjeseca, gledao sam jedan film, i u glavi mi se cijelo vrijeme vrtilo kako bi se taj film lijepo dao recenzirati. No budući da već imam po mom sudu i previše kategorija na blogu, još jedna sa recenzijama filmova stvarno bi napravila #clusterfuck.

Tada mi je palo na pamet – zašto ne bih otvorio još jedan blog? U afektu razmišljanja lupio sam space na tipkovnici, i upisao u vječno otvoreni browser prvu stvar koja mi je tog trena pala na pamet – filmofilija.com. Safari mi za par sekundi ispisuje da ne može naći server. Pretpostavio sam da je ime odavno registrirano, a lijeni vlasnik čeka da mu se netko ponudi za kupnju domene. Ipak, provjerio sam o čemu se radi u svima poznatim domaintoolsima. Na moje opće oduševljenje, domena nikad ni nije bila registrirana. Isti tren kupio sam je, i već sljedećeg dana počeo s radom.

Prva stvar koju sam napravio je anketa, koju je stotinjak dobrovoljaca sa tvitera ispunila odmah sljedećeg dana. Oni koji su ostavili podatke, već su dobili mail zahvale, ostatku se ovom prilikom zahvaljujem.

Cilj ankete bio je vidjeti kako publika diše. Iako su odgovori na pitanja u većini slučajeva sasvim logični, ipak sam došao do saznanja koja na prvu nikad ne bih pretpostavio.

Nakon toga, došao je na red web. Budući da nisam dizajner, a još manje programer, u ovakvim situacijama snalazim se traženjem već izrađenih tema, koje uz malo znanja kasnije sam prepravljam po željama (a češće mogućnostima). Iako mi je i palo na pamet da uzmem neki pay template, našao sam odličan kostur kod http://www.woothemes.com/. Nakon podosta razmišljanja, odlučio sam se za dizajn koji trenutno vidite na webu, a najviše mi se sviđa što njime stvaram poveznicu i sa ovim blogom. Sve vizuale koje sam koristio, fotografirao sam sâm (čak i kokice :D).

Logo sam isto tako jedno vrijeme vrtio u glavi, no njegovo crtanje nije dugo trajalo. Koristio sam već postojeći font, koji sam malo prepravio po potrebama weba.

Osim prijevoda svih elemenata sajta, na kraju sam najviše posla imao oko rasporeda widgeta u sidebaru, oko kojega se još uvijek dvoumim.

Cilj weba je stvoriti mjesto na kojemu će filmoljupci moći odlučiti što sljedeće gledati, kao i prokomentirati, i glasati za neke filmove.

Iako nisam filmofil, truditi ću se objaviti što više objektivnih i zanimljivih recenzija dobrih i loših filmova, kao i ponekad objaviti neku vijest ili trailer.

Web možete pogledati na sljedećoj adresi: http://www.filmofilija.com

Nadam se da ćete uživati u čitanju.