Nedjeljni blogpost #7 – Kako je Woods upropastio Nike, i zašto je Nikeu to godilo?

Neki dan je izašao novi TV oglas od NIKEa, s Tiger Woodsom u glavnoj ulozi. Spot traje 33 sekunde, a Woods u njemu gleda skrušenim i zabrinutim pogledom, dok dobiva jezikovu juhu svog oca koji ga na kraju upita „Did you learn anything?“

Naravno, cijela priča ima veze isključivo sa seksualno devijantnim ponašanjem najpopularnijeg golfera na svijetu. Sasvim je jasno da je Woodsovim spolnim općenjem s desetak ljubavnica, ovim njegove, ozbiljno narušena i Nikeova reputacija.

Zamislite da ste crnac, igrate golf, i nosite Nikeovu kapu. Ukoliko je američko društvo upola zabavno kao naše, siguran sam da bi nesretni crnac bio neiscrpna tema šala seksualne tematike.

Drugim riječima, koliko god to sada glupo i plitko zvučalo, ljudi se poistovjećuju sa svojim uzorima. Kako se poistovjetiti? Jednostavno. Kupite kapu i pulover sa Swoosh-om, i automatski bolje igrate golf. Problem je samo u tome što se nitko ne želi poistovjećivati sa seksualnim manijacima.

Kako se Nike snašao u cijeloj priči? Relativno lako, jer u ovakvim situacijama nemate previše prostora za plesanje. Već sam u jednom od prvih svojih postova naveo sličan primjer iz Škode.

Nike je dakle odlučio okrenuti momentum na način da ismijava Woodsa, a time zapravo i sebe. Ipak, iza svega toga, najvjerojatnije ćemo imati simpatičnu pričicu u kojoj će se Nike hvaliti sa kampanjom za društveno odgovoran marketing (jer prevenira buduće seksualne manijake).

Eh da je samo netko zagrebačkom gradonačelniku složio ovakvu kampanju kad je prije nekoliko godina pijan pobjegao s mjesta prometne nesreće… ne bi samo postao gradonačelnik u tom istom gradu – bio bi predsjednik.

YouTube Preview Image

[ad#ad-2]