Hrvatska kao lifestyle destinacija

"Sunce i more"

 

Još je krajem prošle godine ministar Bajs najavio kako će se Hrvatska u novoj 2010. godini pozicionirati kao Lifestyle destinacija.   Nakon višegodišnjeg , i prilično uspješnog slogana The mediterranean as it once was, odlučili smo ugaziti u nešto, čini mi se, potpuno nam nepoznato.

Za vrijeme rata koristili smo slogan Hrvatska, raj na zemlji. Mislim da ne trebam previše pričati o tome koliko je taj slogan bio konzistentan s trenutnom političkom situacijom u regiji.

 

Nakon njega, kada se rat završio, krenuli smo sa prilično dobrim, ako ne i najboljim sloganom Mala zemlja za veliki odmor. Ipak, naša politička ergela očito nije čitala knjigu Small is beautiful, jer su taj slogan uskoro promijenili u već spomenuti, ali konačno i prilično uspješan Mediteran kakav je nekad bio.

 

Što to znači mojoj baki?

Na ovo bi jedan moj prijatelj sa priličnom dozom ozbiljnosti pitao ovo gore pitanje. Kada promoviramo bilo kakav proizvod, kakva god mu bila ciljana skupina, moramo razmišljati da komunikacija bude svima razumljiva. Ali nije baka u ovoj priči samo na strani potrošača. Još gore za nas, puno se baka nalazi i na strani ponuđača.

 

Svi znamo onu staru dobru priču. Dođete na more, parkirate se na rezervirano parkirno mjesto uz maslinu, dadete baki par stotina Eura, i tjedan dana uživate u suncu, moru i 20 kvadrata vašeg apartmana namještenog sa 40 godina starim namještajem (na vašu žalost bez frižidera). Pogled na more je naravno tu, ili je barem bio prije desetak godina, prije nego je susjed potpomognut novčanim tokovima o kojima upravo pričamo,  odlučio dignuti 2 kata i blokirati vam optičku vidljivost s Mediteranom kakav je nekad bio.

 

 

I zaista, zna li baka koja s omašćenim brkom u hladu broji Eure uopće što je Lifestyle destinacija? Ili da proširim pitanje, znaju li to donosioci ove strategije? Možda malo previše karikiram, ali cijelo mi se vrijeme u glavi vrti sljedeća usporedba.

 

Gledam ja ovog našeg zimskog olimpijca simpatičnog prezimena i mislim si – „pa idem i ja sljedeće godine trenirati biatlon i postati olimpijac, baš kao on“. Istina, nemam pojma zašto nose puške, nisam nikad skijao, a kamoli pucao, ali idem do pobjede!

 

Slično je i kod nas. Netko je krajem prošle godine uvidio da je dotična riječ iz naslova u zadnje vrijeme jako IN, te ju je odlučio od ove godine upotrijebiti u našoj turističkoj strategiji. Nažalost, nije razmišljao o tome da se njegov genijalan plan teško može poistovjećivati s riječi strategija. Ovdje bi bolje sjela taktika za izbjegavanje recesije.

 

Kada razmišljamo o pojmu turističke strategije, zapravo strategije uopće, moramo voditi računa o tome da se stvari nikada neće promijeniti preko noći. Ovakve nenadane odluke zbog svoje nekonzistentnosti zapravo degradiraju postojeću turističku strategiju, zbunjuju potrošače, te ono još gore – zbunjuju ponuđače.

 

Imidž lifestyle destinacije uopće nije loš izbor, ali ne u zemlji u kojoj se u hotelima banane poslužuju otvorene, da ih posluga ne bi odnosila kući. To je imidž koji se ne stvara preko noći, već godinama gradi odgovarajućom strategijom.

 

Nije sve tako sivo

Ne griješimo samo mi. I Španjolska je nedavno svoj odličan slogan Passion for life odlučila zamijeniti sa Smile, you are in Spain. Složiti ćemo se, drugi slogan uopće nije toliko loš, ali je nekonzistentan. Mijenjanjem slogana mijenja se sve. Slogan je naslov iza kojeg treba stajati smislena priča. Kakvu ćemo priču mi ispričati?

Tu dolazimo do najreprezentativnijeg bisera naše turističke ponude prema bijelom svijetu. Naravno, riječ je o Dubrovniku, gradu kojega svake godine posjeti na desetke  najvećih showbiz faca iz cijeloga svijeta. Ako si itko može dozvoliti lifestyle imidž, to je onda Dubrovnik.

Ali što kada krenemo sjevernije? Može li ostatak ekipe držati tempo s glamuroznim Dubrovnikom? Nažalost, mislim da još ne može, ali ne bi ni trebao.

 

Zašto jednostavno ne pustimo Dubrovnik da se razvija u svom smjeru, a ostatak Hrvatske obogatimo drugim sadržajima. Hrvatska je toliko divna i raznolika zemlja, s bezbroj potencijala u svim mogućim vidovima turističke ponude, a mi nudimo sunce, more, a po novom i lifestyle.

– – –

 
photo: moja malenkost