Dobar dan, može jedna kratka anketa?

Koliko ste puta šutajući gradom, javljanjem na telefon, ili čak otvaranjem ulaznih vrata vašeg stana, čuli ovu zamornu rečenicu. Zamornu pogotovo zato što u vašoj svijesti, riječ „kratka“ uz anketa zapravo tvori oksimoron. Dosta vam je odgovaranja na glupa i monotona hipotetska pitanja, ispunjavanja linkertovih ljestvica devetog stupnja i obrazlaganja odgovora koje ste ionako izmislili?

I meni je dosta. Ali ipak, ne razmišljamo li malo previše egocentrično? Jesmo li se ikada pitali za koga se uopće izrađuju te famozne ankete? Jesu li ljudi koji vas pod svaku cijenu pokušavaju nagovoriti da im ispunite taj tirkizno plavi list papira neki luđaci koji bez posebnog razloga žele znati o čemu trenutno razmišljate?

Vjerovali ili ne, krajnji cilj anketa koje (ne) ispunjavate ste upravo vi sami. Sva ta na prvi pogled potpuno nepotrebna, glupa, zamorna, jednolična i dosadna pitanja, smišljena su upravo da bi vama, dugoročno gledano naravno, bilo bolje. Ipak, prljavo se igra na obje strane terena.

Prva stvar koja me kod anketara smeta je agresivnost. Pri tome ću naglasiti da ne igraju svi na ovu kartu, ali nažalost zna se desiti da vas anketar doslovno povlači za rukav. Zvonjenje na vrata još srećom nisam doživio, ali pitanje je vremena kada će i to početi, budući da je evidentno da im ove metode sve manje uspijevaju.

Druga stvar su definitivno dužine anketa. Zapravo dužina nije ni toliko bitna ako je anketa donekle zabavna (e ovo je tek oskimoron), ali rješavanje na desetke linkertovih ljestvica sa sitnim izmjenama već spada u fizički rad.

Na posljetku, stvar koja me najviše smeta je definitivno neprofesionalnost. Nije mi se jednom dogodilo da sam pristao na prilično dugu anketu na računalu, na kojoj su me pri kraju ankete sami anketari požurivali da završim „jer ionako nije bitno što odgovorim“. No to i nije najgori slučaj. Jednom mi se dogodilo da su me dvoje anketara 10 minuta nagovarali da se pravim da pijem pivo, jer sam se odmah na početku eliminirao loše postavljenim prvim pitanjem u anketi (pijete li pivo? LOL).

U svakom slučaju, ankete su nam važnije nego što mislimo. Bez anketa, TV oglasi za proizvode mogli bi bitni mnogo iritantniji, proizvodi koje svakodnevno koristimo mogli bi se u novoj verziji na tržištu pojaviti sa mnogo više nepotrebnih funkcija, a nova čokolada našeg omiljenog proizvođača mogla bi poprimiti odvratan okus … mogućnosti su beskonačne.

Svi mi znamo da bez kvalitetnog istraživanja tržišta nema dobrih proizvoda, a opet u širokom luku zaobilazimo anketare na „Cvjetnom“. Sljedeći puta kad vam zazvoni telefon, ako u tom trenu ne radite ništa posebno, izdvojite koju minutu za glas s druge strane žice. Možda vam se već sutra isplati.

[ad#ad-2]