I brandovi žele biti poput Iron Mana

Drugi nastavak Iron Mana, podigao je popriličnu medijsku prašinu kada je ostvario peti po redu rezultat na američkom Box officeu, za razdoblje jednog vikenda, što je pobudilo interes u raznim brandovima. Kao i kad netko dobije na lotu pa mu očajnički svi žele biti prijatelji, tako trenutno svi žele biti kao Iron Man. Neki su tako u ovom lovu itekako profilirali, no neki su pak ostali kratkih rukava.  Adweek tako navodi tri pobjednika i dva gubitnika.

Pobjednici

Audi

Tony Stark (Iron Man glavom i bradom) vozi upravo Audi. Ima ih nekoliko, ali najupečatljiviji je R8 Spyder, kojeg možete pogledati u ovom videu. Recite mi samo, tko poslije ovoga ne bi htio kupiti Audi…

YouTube Preview Image

Burger King

Burger King je predstavio osam novih igračaka napravljenih po likovima iz filma, a išli su toliko daleko da su napravili i novi sandwich naziva Whiplash Whopper. Što reći, šteta što više nemam 11 godina, i što kod nas nema Burger Kinga :)

YouTube Preview Image

A novi proizvodi su im toliko popularni da se čak rade i unboxing videi :D

YouTube Preview Image

Dr. Pepper

Još jedan brand kojeg nažalost ne možemo vidjeti kod nas, ali većina vas vjerojatno zna da je ovo jedan od najvećih svjetskih proizvođača bezalkoholnih pića, u rangu s Coca-Colom. Na tržište su u suradnji s 7-Elevenom izbacio novi set limenki i popularnih Slurpeeja. Također, imaju i prilično dobar TV oglas sa apelom na humor.

YouTube Preview Image

Gubitnici

LG

LG je odlučio izbaciti novi Android smartphone po imenu Ally kojeg Iron Man naravno koristi u filmu. Sve bi ovo bila jedna odlična ideja, da ju nisu upropastili kardinalnom greškom ne puštanja telefona u prodaju dok je film već bio vani. Najveća fora je u tome što se uz telefon isporučuje Iron Manov augmented reality app.

Evo reklame:

YouTube Preview Image

Symantec

Jedan od najpoznatijih proizvođača  antivirusnih sustava, odlučio je napraviti očajnički pokušaj promocije u kojoj su u bundle verziji jednog od antivirusnih paketa, kao poklon davali i kopiju prvog nastavka Iron Mana na DVD-u ili karte za kino novog nastavka, a sve pod prilično lame sloganom “Eliminate Online Evils with Norton 2010”.  Potrošačima se očito ovaj jeftin način promocije nije svidio, jer im se brand prema You Govovu BrandIndexu srozao na nulu.

Što reći na kraju. Kada na brzinu želite popularizirati vaš proizvod vaš proizvod, pridodajući mu karakteristike koje baš i nisu u skladu sa njegovim inicijalnim vrijednostima, te kao takve nemaju smisla; postoji velika šansa da ćete učiniti upravo kontra-efekt.