Mayori u Americi dobivaju dolar popusta na Frappuccino, a mi?

Nakon što je prije par tjedana Facebook najavio da će u dogovoru s McDonaldsom uvesti lokacijsku komponentu u svoju mrežu, probudio se i Foursquare. Vodeći lokacijski servis u svijetu, odlučio se udružiti sa Starbucksom, najpoznatijim američkim lancem kafeterija (koji je trebao već doći kod nas, ali nije). Prema njihovom dogovoru, mayor svakog Starbucks lokala, moći će dobiti dolar popusta na Frappuccino bilo koje vrste (a ima ih stvarno svakakvih).

Jedina loša vijest je to što promotivna ponuda vrijedi samo do dvadesetosmog lipnja, ali u Foursquareu se nadaju da će Starbucks nastaviti sa raznim promotivnim ponudama. Uostalom, Starbucks je poznat po svojoj tehnološki usmjerenoj proaktivnoj politici, pa tako odavno u svakom lokalu u americi imaju besplatan WiFi.

S druge strane Starbucks, kao jedan od najviše lajkanih brandova na Facebooku, radi prilično odlučan potez spajajući se sa Foursquareom, što se s jedne strane može iščitati i kao zabijanje noža u leđa Facebooku nakon što je odlučio sklopiti posao s McDonaldsom, a ne s njima.

I ja bih Frapučino!

No što je sa Hrvatskom? Ja već odavno na Foursquareu držim dva McDonaldsova restorana, a imam planove za skoro osvajanje još dva, sve u nadi da će moj veliki BigMac menu s ketchupom koštati manje od 34 kune. A sad ozbiljno – koliko smo godina daleko od implementacije ove tehnologije u našem podneblju? Ako pogledamo koliko kafića, čak i velikih franšiza, nemaju neke potpuno banalne stvari kao besplatan wifi, e onda smo jako, jako daleko.

No vratimo se na američki primjer. Nisam nikad bio u Americi (neka me netko tko je bio slobodno ispravi), ali prema podacima koje sam proguglao, najveći Frappuccino košta malo više od 4 dolara. Zaokružiti ćemo ovo na 25% popusta. Nije loše, ali zaista; jednoj osobi (mayor može biti samo jedna osoba) dajete popust od 25%, i to je vaša super cool promotivna ponuda koja je u jednom danu obišla svijet?! Iako vjerujem da će se geekovi ovisni o kofeinu jednako žestoko boriti i oko ovog, zapravo simboličnog popusta ne bi li ljepše izgledalo da mayor dobiva besplatan Frap, pa makar samo jednom.

U svakom slučaju, ovakva vrsta poboljšanja prodaje, vrlo je efikasna iz nekoliko razloga.

Starbucks je ovdje pobrao vrhnje i ogroman publicitet, objavivši ovakvu vrstu promocije po prvi puta u svijetu. Nadalje, ovakva vrsta promotivnih aktivnosti stvoriti će Word of Mouth marketing (ponegdje ga zovu i Buzz marketing) na steroidima. Svi će htjeti biti mayori na što više lokacija, samo da bi se prijateljima hvalili da mogu dobivati popuste, dok će onda ti isti prijatelji nahrliti po njihove porcije kave, što će simbolično povećati i promet. No ipak najveći plus ovakve promocije je upravo u tome što će se o tome pričati.

Negativne strane

Dok se, barem kod nas, check inovi odvijaju po principu „ako varaš, varaš samoga sebe“, i zapravo se nitko ne check ina bez da zaista ne posjeti određenu lokaciju (osim @marcec ^^), kako će se od sad ponašati Ameri? Svi znamo da je u Foursquareu prilično lagano varati. Samo dođete do određene lokacije, logirate se jednom, za par sekundi kod susjeda, pa opet na prvu lokaciju, pa kod drugog susjeda… Ko će nadzirati legitimnost cijele igre, ostaje izgleda tek za vidjeti.

A sada iritantno pitanje – što vi mislite?! :D