Kada trojka ispred slova G nije dovoljna

Sedam je sati. Tiho me budi me surround sistem moje spavaće sobe svirajući moju omiljenu pjesmu. Prosinac je, a temperatura u sobi je oko 25 stupnjeva. Napola budan odlazim do kuhinje i uzimam netom pripremljenu kavu, sa malo više šećera, jer ju tako i inače pijem. Svjetla se sama pale kako hodam iz prostorije u prostoriju. Još uvijek napola budan, uzimam univerzalni daljinski upravljač i smanjujem svjetlo u prostoriji na 20%. S istog upravljača palim i ogroman ekran koji mi simultano prikazuje 7 kanala u HD rezoluciji. Pijući kavu (sa malo više šećera), na istom ekranu pregledavam vejvove*.

Odlazim se obući jer već kasnim na posao. Ulazim u topao automobil, palim radio, i slušam svoj folder s omiljenim pjesmama, koji podatke vuće sa servera iz moje kuće koju sam upravo napustio.  Pokušavam se sjetiti jesam li ostavio upaljenu cigaretu u pepeljari na kuhinjskom stolu. Uzimam mobilni telefon i upućujem video poziv kući. Moj dom se automatski javlja na poziv i preusmjerava me na kameru u kuhinji. Pada mi kamen sa srca, cigareta je ugašena. Nastavljam s dnevnom rutinom i na prilično manjem zaslonu u automobilu gledam samo 720p videozapis s jutarnjim vijestima. Na drugom ekranu uključen mi je GPS koji mi sugerira da promijenim rutu jer je na 1,7 kilometara ispred mene ogroman zastoj. Slušam GPS, i zbog njega ovaj puta ne kasnim na posao…

Ovako će ovo izgledati 2020. godina, kada bi po nekim procjenama oko 50 milijardi uređaja trebalo biti spojeno na Internet. Doslovno sve će imati svoju IPv6 adresu, od vašeg laptopa, pa do stroja za pranje suđa. Normalna brzina prijenosa podataka biti će preko 100 megabita u sekundi. Resursi će tada biti oskudniji, ali tehnologija će omogućiti njihovu maksimalnu iskorištenost.

Sve ovo, na naše će se prostore početi uvoditi već početkom iduće godine, a glavni razlog zašto se ova tehnologija vrijedna strahopoštovanja još uvijek ne koristi, je onaj pravni. Naime, RH još nije pravno regulirala korištenje frekvencijskog spektra potrebnog za 4G. Što uistinu ove inovacije znače za nas, tek ćemo vidjeti, no siguran sam, potpuno će zadovoljiti i najzahtjevnija očekivanja.

4G nudi i mnoštvo drugih noviteta, poput mobilnog oglašavanja, no o tome i drugim zanimljivim temama u nekom od sljedećih blogpostova.

Ukoliko vas zanima više o svijetu 2020. godine, posjetite Ericssonovu web stranicu.

* U godini 2020. E-mail više neće postojati