Brizzly – Twitter na steroidima (recenzija)

Prošlo je nepunih tjedan dana otkad sam zatražio pozivnicu na  http://brizzly.com, i jučer je već osvanula u mom sandučiću. Sam postupak registracije traje vrlo kratko, jer se Twitter na već 100 puta viđen način spaja s aplikacijom preko vašeg Twitter accounta.  Potrebno je tek odabrati Brizzly username, za koji još uvijek nisam siguran čemu služi.

Nakon što ste odabrali username, Brizzly vam predlaže da pogledate kratki video o tome što on zapravo jest. Iako sam zatražio pozivnicu na njihovom sajtu, nisam bio sasvim siguran o čemu se radi, ali ovaj kratki video mi je to zorno dočarao.

Sučelje je pregledno i jednostavno. Baš kao u Twitteru

Brizzly je zapravo Twitter na steroidima. Samo sučelje je zapravo isto kao u Twitteru, ali sidebar je s druge strane, i Brizzly nudi mnogo više stvari. Krenimo redom.

Prva stvar koja je drugačija i koja vam odmah upada u oko je činjenica da više nema skraćenih linkova, nego se svaki link uspisuje u punoj formu, bez obzira s čega ga je drugi korisnik postao. To je naravno velika pogodnost jer znate gdje klikćete, pa nema opasnosti od trojanaca, virusa i raznih drugih gamadi. Isto tako, svaki youtube link, ili fotografija linkana s nekog sajta, automatski se pretvara u embed video ili fotografiju, odnosno prikazuje se na ekranu.

Od sada lako možete znati tko vas prati

Još jedna vrlo korisna novina je i opcija za Retweet, odmah pored reply i fav na svakom postu. Nikad mi nije bilo jasno zašto ovo nema Twitterov web.

Naravno, moguće je dodavati korisnike u grupe, i tako posebno pratiti svaki timeline. Ipak, dodavanje korisnika u grupe moglo bi biti i bolje izvedeno. Umjesto da se pri svakom kreiranju pojavi lista korisnika, ovako morate svakog posebno upisivati, i onda ih tek klijent traži.

Dodavanje u grupe moglo se izvesti elegantnije

Privatne poruke izvedene su vrlo dobro, ali sve je već viđeno u ostalim Twitter klijentima. Dijalog je pojavljuje poput real-time chata, iako nam Brizzly objašnjava da on to nije.

Još jedna sitna novina je i mogućnost stvaranja draftova, odnosno nedovršenih poruka, koja će Brizzlyu biti očito vrlo korisna u samom početku (čitajte do kraja da otkrijete i zašto).

Slanje slika je jednostavno, ali ne nudi mogućnost integracije s standardnim Twitter aplikacijama za slike poput Twitpica, što je velika šteta, jer se mnogi korisnici neće htjeti prebaciti s istih pošto tamo imaju već poprilično slika.

Sve u svemu, vrlo dobra ideja, ali ima poprilično problema. Pri prvom loginu, Brizzly mi uopće nije htio prikazati avatare. Često se događa da ne možete poslati tvit jer javlja grešku (a neke od tih tvitova ipak pošalje). Još uvijek nisam shvatio skraćuje li poslane linkove ili ne, timeline se nekad osvježava sam, a nekad ga morate sami, Brizzly vam pri svakom loginu uporno šalje welcome DM… itd.

Bugova ima gomilu, ali nadamo se da će se oni, kad Brizzly izađe iz bete, srediti. Bila bi stvarno šteta da to ne bude tako jer ovaj klijent predstavlja stvarno odličnu i vrlo korisnu novinu u Tvitosferi.