Klopa s klupa kulinarsko događanje pokazalo nam je kako izgleda prava ulična hrana

Krivo bi bilo reći da grad Zagreb nema dovoljno događanja, ali ona su uglavnom previše generička i smještena na glavni gradski trg koji za vrijeme trajanja raznoraznih festivala, ako ga poželite fotografirati, izgleda kao da je Ban Josip Jelačić slučajno uletio u kadar.

Tim generičkim festivalima očajnički fali posebnosti i šarma, ali i svrhe. Već iz samih naziva nekih festivala stekao sam dojam da su sami sebi bili svrha, jer što bi zapravo trebalo značiti “Festival održivog življenja”?!

Upravo te tri stvari: posebnost, šarm i svrha, glavne su karakteristike Klope s klupa, kako ga njegovi tvorci zovu – finog projekta koji na otvorenom donosi domaće i internacionalne zalogaje na Dolac.

Dolac – trbuh grada

Baš sam nedavno gledao odličan film Chef, u kojem imate prilike vidjeti kako zapravo izgleda ulična hrana, koja je u Zagrebu zadnjih nekoliko godina doživjela pravi procvat. A gdje drugdje predstaviti raznolikost lokalne gastro ponude nego na samom trbuhu grada, kako Dolac od milja zovu. Tako su na Dolcu u subotu 27.9. svoje štandove postavili: Lari&penati, Klopa Perica, Kulinarijat, La Štruk, Baranjska citadela, Saft, Ginger sushi, Amélie, SORA Catering by Catering Klub književnika, Delicija Libanesi, Wok by Matija, Pani Zagreb, Cukeraj, Bruno’s Vegan Concept i neizostavni Papa’s.

Klopa s klupa

Svi oni, upregnuli su svoje peći (i ostali pribor koji im je potreban za izradu njihovih specijaliteta) i u 18 sati jednostavno počeli kuhati. Štandovi su bili raspoređeni oko Dolca, dok se po sredini razvukao dugi stol na kojem su slasne zalogaje konzumirali gladni posjetitelji. Na drugom kraju smjestila se pozornica s živom glazbom koja je pridonijela ukupnom ugođaju koji je bio jednostavno fantastičan!

Klopa s klupa

Priznajem, na Dolcu sam se tek u večernjim satima našao sasvim slučajno (čak i fotografije koje donosim nisam uradio vlastitim aparatom). Na trenutak sam pomislio da je dobar osjećaj koji sam tamo imao tek nuspojava spontanosti, kao kad za doček Nove godine zalutate na neki tulum i baš vam je super, ali ostala nasmiješena lica i općeniti komentari na internetima nakon ovog događanja jasno su dali do znanja da se radi o nečemu što nemamo prilike gledati svaki dan.

Klopa s klupa

Posebnost, svrha i neupitan šarm

Ovo su glavne odlike Klope s klupa. Zagreb ima itekako bogatu scenu ulične kuhinje, ali nitko se još nije dosjetio sve ih objediniti u jednom događaju koji osim sasvim jasne svrhe, popularizacije, ali i davanja informacija o raznim mjestima gdje možete nešto brzinski i fino prizalogajiti, ima i neodoljiv šarm.

Zaista se nadam da će i dogodine Dolac biti domaćinom ovakvog događanja, s još barem nekoliko novih imena. Do tada vam ostavljam samo ove fotografije koje govore same za sebe.

Klopa s klupa

Klopa s klupa

Klopa s klupa