Zašto Swarm app predstavlja budućnost marketinga?

Foursquare je nedavno objavio potpuno novu aplikaciju naziva Swarm. Za one upoznate s dosadašnjim funkcioniranjem Foursquarea, riječ Swarm donekle naslućuje poantu aplikacije, no i onim upućenijima još uvijek nije sasvim jasno zašto je Foursquare izbacio potpuno zasebnu aplikaciju koja radi samo dio stvari koje ste prije mogli raditi s Foursquareom.

Glavni razlog Swarma – druženje

Poanta Swarma je privilegija da u svakom trenutku vidite što rade vaši prijatelji. Iako bi se sad tu dalo diskutirati koliko ljudi s vašeg Foursquarea uopće poznajete, a kamoli koliko od njih su vam prijatelji, to je glavna funkcionalnost Swarma – društvena interakcija 2.0.

Swarm vam stoga pri prvom pokretanju sugerira da uključite takozvani neighborhood sharing, što zapravo predstavlja vašu okvirnu, odnosno pasivnu lokaciju. Zbog toga u svakom trenutku vidite vaše prijatelje, podjeljene u radiuse (u kilometrima).

swarm1

Check-inovi su postali mnogo jednostavniji. Sve što trebate učiniti je kliknuti na button gore desno i aplikacija će vam sama predložiti gdje se želite check-inati. Stvar zapravo radi zavidno dobro, gledajući pri tome gdje se najčešće prijavljujete. Iako (barem zasad) službeno više nema badgeva, Swarm vam daje prigodne stickere, koji će vam se pojavljivati uz avatar kad se negdje prijavite (ukoliko to želite naravno).

swarm2

Zanimljivo je da vam Swarm još uvijek sugerira da detaljne podatke za venue koji vas zanima, pogledate unutar Foursquare aplikacije, naglašavajući tako samu bit Swarma, ali i Foursquarea.

Pravi glavni razlog Swarma – marketing pasivne lokacije

A upravo se kao glavni razlog pokretanja Swarma krije spomenuta pasivna lokacija. Društvene su mreže općenito, a Foursquare ovdje nije nikakva iznimka, ogromne baze, po mogućnosti relevantnih podataka. A lokacija je u ovom dobu itekako relevantan i iznimno vrijedan podatak, posebice za oglašivače.

Foursquare trenutno koristi 3 tipa oglasa: promoted places, place based ads i takozvani Foursquare Audience Network. Promoted places su oglasi koji unutar aplikacije u malim bannerima prikazuju promovirana mjesta, Place based ads pojavljuju se nakon check ina, a Foursquare Audience Network je Foursquareova oglašivačka mreža koja na webu prikazuje ciljane oglase, koristeći pri tome podatke s Foursquare korisničkog računa.

Prije nekoliko tjedana, Foursquare je počeo ubacivati oglase u Swarm aplikaciju, i to prema principu Place based adsa, koji su bili najčešći oblik oglašavanja u izvornoj Foursquare aplikaciji.

Iako Foursquare još nigdje nije posebno predstavio marketing pasivne lokacije, svakome tko razmišlja iole marketinški, jasno je da ona predstavlja idući Foursquareov korak, zbog dva velika razloga – nenametljiv je i predstavlja ogroman potencijal za integraciju.

Nenametljivost

Pasivna lokacija je nenametljiva. Svi smo svjesni kolike probleme sve društvene mreže imaju sa zaštitom privatnosti. S jedne strane korisnici žele dijeliti doslovno cijeli svoj život na internetu, a s druge se svi konstantno žalimo na razne povrede privatnosti.

Pasivna lokacija je… pasivna. Nećete ni znati da ju koristite. Naravno da s aspekta korisnika ona znači druženje s prijateljima, no marketingašima će ona značiti puno, puno više.

Spomenuti Foursquare Audience Network funkcionirao je tako da je vukao podatke s Foursquare korisničkog računa i koristio ih pri display oglašavanju. Ti podaci su itekako vrijedni, no imaju ‘rupe’. Trebate se učestalo check in-ati na određeni venue da bi sustav shvatio da vam je on relevantan. Primjerice, ako često posjećujete lokalnu teretanu, Foursquare zna da su vam primamljivi vezani proizvodi uz teretanu (proteini i zdrava prehrana) ili recimo produženje članstva teretane.

No s podacima iz Swarma, Foursquare bi mogao zaokružiti priču i targetirati samog korisnika u realnom vremenu (i prostoru). Primjerice, samo ako se približite teretani, može vas podsjetiti jeste li danas obavili trening. Ili još bolje, ako se približite konkurentskoj teretani, može vam ponuditi članstvo s popustom.

Integracija

Ako tome pribrojite i neke druge podatke, priča zaista počinje dobivati smisao. Zamislite samo integraciju s takozvanim potrošačkim karticama. Opet ću navesti primjer.

Nalazite se u blizini vašeg omiljenog trgovačkog lanca (omiljenog jer se relativno često u njega check in-ate). Također, korisnik ste njegove potrošačke kartice koja je pridružena vašem Foursquare accountu. Budući da ste blizu trgovine, sustav to prepoznaje i šalje vam notifikaciju, baziranu na podacima s vaše potrošačke kartice. Boom! Ako su podaci na kartici točni, šansa odustajanja kupca od kupovine je minimalna. Čestitamo – doveli ste kupca koji je spreman trošiti u vašu trgovinu.

Trojanski konj?

Na kraju ću postaviti malo zločesto pitanje: je li Swarm zapravo trojanski konj? Gledajte to ovako: Foursquare je, iako je vrlo popularan, stekao određenu stigmu kod korisnika upravo zbog oglasa. Da je Foursquare dodao pasivnu lokaciju u njihov postojeći app, to je mogla biti kap koja bi prelila čašu. Ovako su jednostavno izbacili dodatan app fokusiran prema samim korisnicima (vidite kako ovo ljepše zvuči?).

Na kraju sve ovisi o Foursquareu koliko će odlučiti gurati ovu priču i koliko će novih korisnika sakupiti. Nedavno su u Foursquareu obznanili da će uskoro tvrtkama početi prodavati podatke svojih korisnika. Iako se postavlja pitanje zašto to nisu radili i ranije, to nikako ne bi smio postati jedini izvor Foursquareove monetizacije, već bi trebali ciljati integraciju kroz neku od već spomenutih vlastitih usluga.

Nama na brdovitom Balkanu pak ostaje ono početno pitanje: koliko ovdje korisnika Foursquare uopće aktivno korisni, ali i koliko je sam Foursquare spreman surađivati s tvrtkama koje veličinom nisu dovoljno interesantne.

Ipak, jedno je sigurno – ovakav oblik oglašavanja, koji se prvenstveno bazira na integraciji već postojećih usluga treće strane, predstavlja budućnost marketinga koji će oglašivačima, ali i samim potrošačima, jednom donijeti itekako mjerljivu korist.