Najlošije reklame* 2010.

Kako nastaju loše reklame? Zapravo kao i dobre. Za one koji možda ne znaju, proces ide otprilike ovako. Svaka tvrtka željna oglašavanja, ma koliko god ona bila velika, za proces oglašavanja trebati će agenciju. Agencija pak ima svakakvih. Neke se specijaliziraju za klasične oblike oglašavanja, neke za produkciju TVC-eva, neke vode isključivo društvene mreže. Bilo kako bilo, prije nego što “igre počnu” morati ćete sjesti za stol i napraviti takozvani “brief”.
 

 
Kada agencija ima brief, nešto će od toga napraviti vratiti se sa nekoliko rješenja. Od dobivenih rješenja početna tvrtka bira ono za koje misli da je najbolje, rješenje se po potrebi dorađuje i “ide van”. U procesu kad se sve zbroji sudjeluje desetak ljudi s obje strane. Najčešće se radi o ljudima koji iza sebe imaju gomilu iskustva i znanja, pogotovo ako se radi o ozbiljnim tvrtkama. Upravo zbog toga zaista mi nije jasno na čemu su bili spomenuti “profesionalci” u ovim dolje slučajevima. Naprosto mi je nevjerojatno da ideja koja prođe kroz toliko ruku može biti toliko glupa.
 
Sljedeći izbor sačinjavaju dobitnici Tracey Awardsa, koji već na početnoj stranici svog weba daje do znanja “Judgment day is here”. Ovo pak nema apsolutno nikakve veze sa hrvatskim Sudnjim danom, još jednom u nizu nagrada marketinškim kreativcima. Za razliku od Sudnjeg dana koji nagrade daje najboljima, Tracy Awards dodjeljuje se najgorima od najgorih u oglašavanju.
 
Nagrada ide već drugu godinu za redom, a ovom streamu simbolično nazvanim “cream of all crap” možete vidjeti sve one koji su ušli u uži izbor, te za iste i glasati. Najgoru su u 2010 bili sljedeći.
 

Orea

Tko tu koga?! Ne samo da ne zapamtite slogan, već vas tolio zbune da uopće zaboravite što se i zašto gledali. WTF?!
 

 

Doubletree

Duplo drvo koje raste iz pijeska na plaži, Photoshopom nakeljeno u jedan od najvećih klišeja sretne obitelji koja bezbrižno trčkara prirodom; scena koju gotovo tradicionalno koriste osiguravajuće tvrtke… bez drveta ofkors.
 

Sizzler

Klišej s lošom tipografijom, a sve to upakirano u brand koji Ameri po komentarima očito doživljavaju kao zadnji šljam.

 

 
 

Summer’s Eve

Kviz kao print oglas?… Iako osobno mislim da je to užasno loša ideja, pa kvragu – zašto ne! Ali s pretpostavkom da je kviz kvalitetan. Spomenuti kviz pretpostavlja da je najveći problem modernih žena u korporativnom svijetu “svježina”…
 

Hainiken

Ne znam što da kažem na ovo, osim da zaključim da je ekipu u Heinekenu očito jako razmazila ona prilično dobra reklama s frižiderom.
 

 

State farm

Nakon kratkog igrokaza trojice Afroamerikanaca, kamera nastavlja do “simpatičnog” bijelca koji kao da govori „ne vjerujete ghetto crnčugama? Ja ću vas sa svojom savršeno prosječnom bjelačkom facom uvjeriti u istinitost toga što god vam zapravo pokušavam reći…“.
 

 

PCRM

Podržavam vegetarijance i zaista se divim svima koji proživljavaju bez unosa mesetine. Ali ovo zaista nije način kako popularizirati vegetarijanstvo. Iskreno, vidjevši izforsiranu glumu, napola pojedeni hamburger u ruci, dramatično-humorističan ton, te na kraju svega izforsirano ocrtavanje McDonaldsovog znaka na konturi stopala – mislio sam da se radi o parodiji.
 

 

Courvoisier

Da ok, shvatili smo. Courvoisier u svojim spotovima koriste face poput Jay-Z-a, Buste Rhymesa i 50Centa, koje baš boli koliko ovo piće zapravo košta. Mi obični smrtnici ćemo najbliže tom piću u velikoj boci parfema doći preko MTV Adrie.
A sad što se oglasa tiče, ne znam… na ovom printu fali samo veliko „BIATCH!“ :D
 
 

Cold-EEZE

Ovo je navodno papirić koji se nalazi unutar pakiranja tog nekog “revolucionarnog” proizvoda (čitaj nekih sintetička droga ili trava) koji liječi svaku bolest. Ujedno je i pravi dokaz sveprisutnosti Facebooka. Jedino me buni što je rečenica “this really saved my life” prebačena s početka na kraj i preformulirana u “life saver indeed”.
 

 

Gravity Defying Shoes

U mojoj srednjoj školi bilo je nekoliko informatičara (lažem, svi smo bili miočanski geekovi) koji nikako nisu mogli smisliti biologiju. S druge strane, naša profesorica je bila zla vještica – koje je opravdanje ovog dizajnera?
 

 

*

Stručni termin je oglas, a ne reklama, iako se prilično ustalila u govoru puka ali i profesionalaca. U postu sam iskoristio termin “reklama” jer je više SEO frendly :))
 
photo credit: thetracyawards.com