Analiza ambalaže #1 – Cedevita XXL vitaminski bomboni

Evo nam i prve analize ambalaže u istoimenoj novoj rubrici. Kao što sam već pisao, u ovoj ću rubrici analizirati ambalažu prema VIEW modelu (ukoliko imate nejasnoća, pogledajte prijašnji članak). I baš kada sam tražio neki proizvod koji bi bio zgodan za analizu u ovoj novoj rubrici, kupujući jednu večer na obližnjoj benzinskoj crpki čips i Coca-Colu, prodavač mi je na blagajni predložio novo pakiranje Cedevita bombona. Inače na ovakve ponude automatski odbijam, i ovaj puta sam, ali odmah nakon odbijanja sam se sjetio da bi mi baš takvo nešto dobro došlo za rubriku. Na kraju sam eto sasvim slučajno napravio, barem po meni, odličan odabir.

  

Visibility

Prvo što mi upada u oči je dominantna narančasta boja, u kojoj se nažalost pomalo gubi crveni logotip Cedevite. Konzistentnost ostvarena sa ostalim proizvodima Cedevitinog asortimana je odlična, i odmah vam je jasno da se radi o Cedevitinom proizvodu.

 

Information

Što se pak informacija tiče, sve su na broju. Detaljni sastojci sa gramažom i energetskom vrijednosti, prikazani su na poleđini ambalaže. Uz to se nalaze i info telefon, te web adresa proizvođača. Rok uporabe vidljivo je otisnut na vrhu ambalaže.
Nedostaju tek upute kako zbrinuti ambalažu nakon uporabe. Iako sama Möbiusova petlja nalaže da se materijal dade reciklirati, što to znači prosječnom potrošaču koji nije čitao jedan od mojih ranijih postova?

 

Emotional appeal

Odmah ispod logotipa, nalazi se svima već poznat znak koji kaže “9 vitamina”. Upravo se zbog njih potrošači vežu uz Cedevitu i kupuju ju. U neku ruku, tih “9 vitamina” predstavlja određenu dozu nostalgije i poveznicu s ostatkom Cedevitinog asortimana.

 

Workability

Kao što se i u “unpacking” videu dade vidjeti, ambalaža je izuzetno funkcionalna i laka za uporabu. Iako životni vijek bombona nije baš dug, ambalaža je napravljena izuzetno kvalitetno, i po nekoj mojoj slobodnoj procjeni može doslovno trajati godinama. Kada bih cjepidlačio, rekao bih da možda ne stane baš u svaki džep, budući da se danas očito nose uske traperice.

 

Korišteni materijali –

 

Papir (PAP – 22)
Polipropilen (PP – 5)
Polietilen visoke gustoće (PE-HD – 2)


  

Sve u svemu ovo je jedan odličan proizvod upakiran u isto tako odličnu ambalažu, koja nažalost pati od nekih “dječjih bolesti” koje će se zasigurno ispraviti u nekim narednim verzijama.

 

Unpacking

I evo nečeg malo neuobičajenog za kraj. Cijeli Youtube je pun videa s takozvanim “unboxingom” i “unpackingom” – ritualima u kojima nam obični potrošači, najčešće najobičniji klinci iz susjedstva, demonstriraju otpakiravanje njihovog najnovijeg gadgeta. E pa zašto jednom nebi gledali unpacking recimo … Cedevita bombona?! … uživajte :D