Nokia 808 PureView: marketinški trik ‘uguravanja’ 41 megapiksela u mobitel

Došli Mujo i Haso na kavu i počeli pričati o megapikselima na fotoaparatima. Kaže Haso: “ja imam Hasselblad H3D II, ima 39 megapiksela”. Na to će Mujo: “ja imam Nokiju 808, ima 41 megapiksel. Moj je bolji.”. Ovo nije vic, ali iz moje perspektive višegodišnjeg malo ozbiljnijeg fotografskog amaterizma, prilično mi je smiješno.
Da pojasnim onima koji možda zadnja dva dana nisu pratili svijet tehnologije. Nokia se naime na Mobile World Congresu u Barceloni pohvalila da su uspjeli napraviti fotoaparat-mobitel s kamerom od 41 megapiksel. No kako je moguće da jedan mobitel, dakle sprava namijenjena prvenstveno telefoniranju, može imati “jaču” kameru od profesionalne kamere srednjeg formata koja košta kao dva solidna automobila?

Na prvi pogled može, no kada počnemo malo zavirivati u detalje, polako se ruše naša pomalo nerealna očekivanja.

Senzor Nokije 808 naime ima 41 milijun fotoosjetljivih elemenata, ali ne daje 41 megapikselne fotografije, već ih po defaultu smanjuje na 5 megapiksela, što znači da svaki piksel sada tvore 7 prijašnjih. Ovaj trik dobro utječe na smanjenje šuma, što predstavlja najveći problem kada se puno fotoosjetljivih elemenata nalazi na malom prostoru (čitaj senzoru malenih dimenzija, kao što je slučaj kod mobilnog telefona).

Navodno je moguće fotografirati u 34, odnosno 38 megapikselnom modu (zavisno o 4:3, odnosno 16:9 formatu, budući da i u tom slučaju dio pixela kao i kod svih senzora služi za procese smanjenja šuma); no ukoliko u Finskoj u zadnje vrijeme nije sletio neki NLO iz kojeg je ispala neka svemirska tehnologija, strah me uopće po gledati na što to liči u omjeru 1:1.

Inače, jasno je da je ovo s četrdeset jednim megapikselom zapravo marketinški trik, te će dio korisnika ipak biti razočaran kad saznaju da realno mogu fotografirati u “samo” 5 megapiksela. Ova priča zapravo jako podsjeća na situaciju koju je Sigma imala 2008. godine kada su svoj model DP1 deklarirali kao 15 megapikselni aparat, iako je realno imao samo 4.6 megapixela, budući da je senzor zapravo radio na principu dijeljenja i posebnog dodavanja crvene, zelene i plave boje pixelima. On je imao 15 milijuna fotoosjetljivih elemenata, ali davao je fotografiju od 4.6 megapiksela.

No, kao što sam već natuknuo, potpuno suludo u današnje vrijeme razmišljati o fotografijama tih dimenzija na proizvodu koji maksimalno može koštati nekoliko stotina dolara (govorim o cijenama u dućanu).

S druge strane, ovaj sustav, kako ga u Nokiji zovu PureView, nosi niz zgodnih prednosti. Kao što smo već istaknuli poprilično smanjuje šum, te nudi zoom od 3x koji zapravo nije ni optički, ni digitalni; budući da se fotografija ne interpolira uvećavanjem, niti se koriste leće za njezino uvećanje.

Kad smo kod leća, odnosno objektiva, on je i ovaj puta opet od Carl Zeissa, a nudi širinu od 26 mm (16:9) odnosno 28 mm (4:3), naravno iskazano preračunato na 35 mm format senzora, pri (nažalost ponovo fiksnoj) blendi od solidnih f:2.4. Isti objektiv svjetlost usmjeruje na senzor koji je i ovaj puta najveći u svijetu mobilnih telefona (1/1.2 inča). Podsjetimo, Nokia je i dosad držala “rekord” u veličini senzora kod mobilnih telefona s modelom N8, a ovim modelom taj je senzor povećan čak 2 i pol puta.

Nabrojavši sve ove detalje, ostaje samo pitanje zašto je Nokia odlučila ovu tehnologiju ugraditi u telefon koji koristi Symbian, platformu kojoj je prije godinu dana doslovno isključila aparate, objavivši partnerstvo s Microsoftom i prelazak na WP7. Nije li ova situacija pomalo poput onih egzibicionista koji su samouvjereno ugrađivali trolitrene V6 motore u “jugiće”?

Nemojte me krivo shvatiti, volim Symbian, koristim N8 kao primarni telefon, čija mi kamera u određenim situacijama zamjenjuje čak i SLR, a ugrađene besplatne Nokia Maps karte uvijek bez greške dovode do odredišta; i vjerojatno bih sad kukao da Nokia radi suprotno – ali kakvog ovo ima smisla s poslovne strane?

Iphone 4S ima solidnu, ali ni po čemu impresivnu kameru , Android si je već s nekoliko top modela pucao u noge s ispodprosječnom kamerom – nije li ovo sad prilika za napad s novom, tehnološki kompetitivnom platformom?

Kako god priča završila, kao “nokijaljupcu”, drago mi je da se Nokia konačno opet pozicionirala kao vodeća u nečemu, pa makar to zasad bilo samo fotografiranje mobitelima.

No tko zna, možda Finci imaju “asa u rukavu”, te će uskoro objaviti neki suludi troznamenkasti broj u najavi novog senzora za WP7. Samo da ih korisnici ne proklinju, jer njihov fotoaparat ne radi fotografije u punih XY megapiksela. Iako, uvijek mogu reći da ih ima, jer to piše na poleđini telefona, a često je upravo to jedino bitno.