Kontraverzni oglas Epimen kapsula: nezadovoljnim ku*cima možda i nije do šale

Dolaskom nove Vlade, svako malo slušamo o raznim novim zakonima i dopunama starih, no ništa se ne priča o zakonu koji bi na hrvatskom tlu trebao kontrolirati treću svjetsku industriju, iza one vojne i farmaceutske. To je vjerojatno tako jer spomenuti zakon zapravo – ne postoji. Oglašavanje je “uređeno” tek Zakonom o nedopuštenom oglašavanju i Zakonom o zaštiti potrošača.

Hrvatski zakoni o oglašavanju

Prvi zakon sadrži samo sedamnaest članaka, te zapravo ne govori ništa konkretno osim što zabranjuje usporedno oglašavanje u određenim slučajevima, te ono što zakon navodi kao zavaravajuće oglašavanje.

Zakon o zaštiti potrošača pak spominje komparativno oglašavanje (što je isto kao i usporedno u prijašnjem zakonu), oglašavanje djeci, te spominje oglašavanje lijekova.

Povod pisanju ovog članka bio je oglas na vrhu zadnje stranice Večernjeg lista, o tisuću zadovoljnih ku*aca. Spomenuta dva zakona naime nigdje ne spominju ništa što bi ovaj oglas moglo definirati barem problematičnim. Zapravo, što se zakona tiče, preko cijele zadnje stranice mogao bi se naći oglas s fotografijom ogromne ku*čine.

No, ova situacija je tek kap koja je prelila čašu. Bezvezan, gotovo marginalan primjer u moru nedefiniranih događaja oglašavanja u Hrvata. Nemoguće da nijedan zakon ne definira da jednostavno nije primjereno na TV-u oglašavati već spomenute kapsule protiv erektalne disfunkcije, ili pak kreme protiv vaginalnih gljivičnih infekcija u vrijeme večere ili ručka.

Ili na primjer, što je s onom pomalo seksističkom reklamom od Ožujskog, koja bi kod određenih gledatelja mogla jednostavno ostaviti dojam da su žene glupe, a četvorica muškaraca će večeras nešto poka*at’.

U zapadnim zemljama je praksa da se određeni broj oglasa jednostavno zabrani, jer (najčešće zbog nekog oblika vrijeđanja) krše očito dobro definirane zakone u tim zemljama. Kod nas, ili oglašivači nisu dovoljno kreativni, ili je zakon nepotpun i nedovoljno određen (s tim da sam gotovo siguran da je ovo drugo).

Dobar ili loš oglas?

A sad kada sam već spomenuo ku*ce u oglasu, dopustite i da vam obrazložim zašto je spomenuti oglas zapravo loš. I ne, nije zato što spominje ku*ce. Ustvari, ta mi je igra sa zvjezdicama u oglasu, u svojoj suštini sjajna (uključujući i copy – uzBiljna pomoć). Oglas je loš kada se spoji kompletna slika ovog proizvoda.

Već sam spomenuo da nas gospoda iz Epimena, odnosno plaćeni statisti koji glume doktore, već mjesecima bombardiraju s problemima oko dizanja ku*ca. Iako bi iz priloženog netko možda na prvu mislio da spomenute probleme ima 99% populacije, u stvarnosti ih ima tek dio starijih muškaraca. Stariji muškarci, zbog raznih psihografskih faktora koje sad nema ni smisla objašnjavati, možda i nema baš smisao za humor koji bi ovaj oglas mogao “progutati”, a da ne govorim da dobar dio ove ciljane populacije ne vidi dovoljno dobro da bi uočili ono loše poravnano slovo P pored zvjezdice.

Sve bi ovo puno bolje prošlo kod recimo trinaestogodišnjaka, no oni baš i nemaju erektalne disfunkcije. Dobar oglas jednim metkom pogađa target. Ovo što Epimen radi je pucanje rafala iz automatske puške. Zabavno je, stvara puno buke, ali nema baš učinka.

No tko zna, možda će se trinaestgodišnji Pero, nakon što se LOL-ao po podu dobrih petnaestak minuta nakon čitanja Večernjaka, više od pola stoljeća kasnije sjetiti Epimena, i naručiti kutiju s epimen.hr@gmail.com (ovo je naime prava e-mail adresa, provjerite u oglasu).

* P.S. ja sam igru sa slovima podigao na “novu razinu”, pa vi pogađajte koje se slovo krije iza zvjezdice.