iZET – ZET pred raljama birokracije

Prije par godina, izgubio sam svoj pokaz u Zoološkom vrtu u Zagrebu, no toga još nisam bio svjestan kada me dvije stanice od kuće uhvatio ZET-ov kontrolor. Objasnio sam mu da imam posjedujem pokaz, ali ne i trenutno kod sebe (budući da sam u tom trenutku shvatio da sam ga izgubio). Pokazivao sam mu i X-icu pokušavajući dati do znanja da sam redovan student i imam pravo na prijevoz, ali nije me slušao. Dao mi je tek “prijateljski” savjet (pretpostavljam da ga onda ne daje svima) da prijavu odem “stornirati”, a gdje druge nego na Remizu, što sam čim prije i otišao učiniti.
 

 
Ulaskom u veliku zgradu, objasnio sam ukratko svoj problem na informacijama, gdje mi je zaposlenica ZET-a prilično neljubazno rekla da za početak odem fotokopirati osobnu. Pitao sam je ima li neka fotokopiraona u blizini, ali promrmljala je da ne zna.
 
Naravno, fotokopiraona je bila ravno ispred, što je ukazivalo na iznimnu ekonomsku isplativost očito vrlo čestih događanja baš ovakvog tipa. Čim sam ušao u improviziranu kopiraonu u prostoriji koja je primarno bila zamišljena kao bravarnica; iznimno pristojan gospodin me, nakon što sam mu rekao samo pola priče, uputio nevjerojatnom preciznošću točno u sobu u koju trebam ići. Da me bravar nije spasio, naći pravu sobu bez ikakvih putokaza i bezobraznom recepcionarkom, bilo bi gotovo nemoguće.
 

iZET

 
Zašto ovo pričam? Isto tako kao što ga je ZET prije par godina “stavio” meni, sada je netko, na još bezobrazniji način, “stavio” ZET-u. Naime, u hrvatskom AppStoreu, pojavila se aplikacija naziva iZET. Aplikacija, osim kompletnog rasporeda tramvajskih i autobusnih linija, te ZET-ovih dnevnih novosti, sadrži i primjer prikaza kupljene mPay karte.
 
Nisam pravnik, ali smatram da bi zbog specifičnosti ove situacije, na prikazu trebalo pisati da je ustvari prikaz, budući da je ovako identičan kupljenoj karti. Naravno da to ovisi i o tome mijenja li se svaki puta generirani broj, što pretpostavljam da ne, jer bi ZET u tom slučaju imao puno veće šanse za izravnavalje situacije budući da to tada ne bi bio prikaz već generator.
 
To me podsjeća na jednog mog prijatelja koji mi je prije par godina pokazao foru kojom se on vozi tramvajima. Naime, imao je aplikaciju (ili je to bilo u samom modanom OS-u mobitela, ne sjećam se) kojom je modificirao dolazni telefonski broj poruke, te samu poruku. Naravno kartu je jednom morao kupiti, a nakon toga samo mijenjati brojeve, za koje je kasnije shvatio da nisu nikakve šifre, niti random izlistavanje, već da se samo akumuliraju i na kraju resetiraju (barem je tako tada bilo).
 

Birokracija

 
Svi koji su barem pokušali izdati aplikaciju u Apple AppStoreu, znaju koliko su birokratskih prepreka trebali prijeći (ja nisam, ali znam ljude koji jesu). Zaključak svega je da ZET na kraju vjerojatno nema pravne osnove za izbaciti ovaj APP iz AppStorea, ali vjerujem da će pokušati “zamoliti Apple” i ovako barem na tren osjetiti nemoć pred birokracijom koju osjećaju svi njegovi korisnici koji jednom izgube zasluženi pokaz, ili svake godine kada ga u ovoj banana-E-državi noseći sve potvrde o studiranju, indexe i skoro pa i rodne listove, pokušavaju produžiti pokaz za novih 364 dana.