Tweets60 – Recenzija

Za razliku vlasnika od iPhone-ova, korisnici Symbian platforme ne mogu se baš pohvaliti velikim izborom Twitter  mobilnih klijenata. Dugo vremena Twibble je bio solidan besplatan klijent koji nije baš puno davao, ali nije ni uzimao. Od ovog mjeseca odlučili su za pregled od više 10 twitova naplatiti 5 €. Nije puno, ali zašto bi plaćali kad konkurencija nudi više.

Nakon što sam vidio „radosnu vijest“ i tražio novi klijent za svoju Nokiu, @dsusanj me uputio da isprobam Tweets60. Moram priznati, ugodno sam se iznenadio.

Prvo i osnovno, sučelje je vrlo čitko. Klijent ne podržava skinove, ali uspješno se integrira s aktivnom temom, i moram priznati izgleda dobro, ali što je najvažnije – funkcionalno.

Horizontalni izbornik se sastoji od standardnih Twitter komandi: Home (cijeli timeline) / @username / Direct Msg / Favorites / Updates. Pregledavanje timelinea praktički je neograničeno, a ovisi pretpostavljam o radnoj memoriji telefona. Upisivanje vlastitog twita također je vrlo pregledno, a u prozoru se ispisuje i posljedni twit. Pri selektiranju kontakta, moguće je otvoriti opciju tweet, pri ćemu se otvara izbornik: reply / retweet / DM  / +Fav. Naravno moguće je i followati i unfollowati kontakte.

Aplikacija sama po sebi radi vrlo brzo (brže od Twibble-a), ali čini mi se da timeline malo kasni (doduše ne uvijek). Avatari se prikazuju po defaultu što nije baš i najbolja opcija za one koji su ograničeni svakim kilobajtom, ali u tom slučaju bolje ne koristiti Twitter na mobitelu. Refresh je moguće namjestiti na kontinuirano automatsko, i manualno osvježivanje twitova. Naredba radi prilično brzo, i za razliku od Twibble-a uvijek se izvršava. Posebno mi se svidjela opcija stalnog definiranja access point-a koju Twibble iz nekog čudnog razloga nema, tako da pri svakom spajanju morate doslovno 3 puta birati na što se želite spojiti, što nakon nekog vremena postaje stvarno iritantno. Kod tw60 ta opcija nije uključena po default-u što je zapravo dobro, jer je postao običaj da se za standardni APN postavlja gprsO (vip korisnici s broadbandom znat će koliko je ovo loše :) ).

Kad se sve zbroji i oduzme, Tweets60 je odličan besplatan Twitter klijent kojemu je na prvom mjestu funkcionalnost. Pomalo me razočaralo što nema mogućnost geolokacije i spajanja sa Tweetpic-om, ali skoro izlazi pro verzija koja će zasigurno imati navedene mogućnosti.

Elegantni podizbornik za odabir usera i linkova

Moguće je pratiti i sam sebe >.<