Rujanfest 2009

Tko kaže da nismo u koraku s Europom? Naprotiv, ispred smo! Dok Nijemci imaju Oktoberfest, mi smo se pametno sjetili i napravili Rujanfest. Drugu godinu za redom, zagrebački Bundek centar je kulture i zabave.

Što se nudi?

A što ne? Ima stvarno svega. Na štandovima obrtnika, isti svim silama pokušavaju prodati svoje rukotvorine po simboličnim cijenama,  dok prolaznici njihov trud shvaćaju kao  svojevrsnu izložbu. Doslovno na svakom koraku nalaze se klonovi štandova  koji svi do jednoga nude identične, visokokalorične proizvode, naravno u kombinaciji s raznovrsnim markama piva. Malo dalje smjestio se, kako u brošuri piše „najveći zabavni park u Hrvatskoj“ , koji se na godišnjoj bazi seli na relaciji: Bundek-istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma -Bundek.

Štandova sa hranom ima u izobilju

Štandova sa hranom ima u izobilju

Glazbenog programa ima pregršt. Nekoliko šatora sa bogatim glazbenim repertoarom. Za svakoga ponešto, a takva uistinu i je publika na Rujanfestu. Od beba u pelenama, do penzionera.

Opći je dojam tako zasigurno pozitivan, ali jedna stvar me malo razočarala. Dok je Oktoberfest međunarodni festival sa dobro izrađenim i utvrđenim identitetom, Rujanfest to nije. Prvenstveno zato što je star tek dvije godine, ali i zato što se nudi jednostavno previše različitih stvari. Počevši samo od glazbe, na samom ulazu u park sviraju Indijanci (?!). Nemojte me krivo shvatiti, nemam stvarno ništa protiv Indijanaca, naprotiv, da se mene pita imali bi jedan festival samo za sebe. Ali jednostavno se bojim da se za par godina, kada Rujanfest stekne kakvu-takvu tradiciju, od šume neće vidjeti drvo. I dok su svima nama u glavi asocijacije na Oktoberfest plave Njemice s kriglama u rukama i njemačkim narodnim nošnjama, koja će asocijacija biti strancima za naš festival?

I prije nego se netko pametan javi s komentarom – ne, ne mislim da bi jedini izvođači trebali biti Tomson i Škoro, a na štandovima samo crne majice s onim slovom pri kraju abecede. Zapravo, takve stvari ne bi htio vidjeti ni na jednom festivalu, ali to je priča za sebe…

Ako je poanta pak stvoriti regionalni festival, zašto onda ne postoje npr. sarajevski, slovenski, i hercegovački šator, umjesto šatora Sarajevske pivovare, šatora Hercegovačke pivovare i šatora Pivovare Laško? Pitanje je naravno retoričko, i sasvim u skladu prijašnjeg konteksta ovih par članaka na ovom blogu… pa zbog sponzora!

Rujanfest bi trebao biti manifestacija međunarodnog karaktera na kojemu ćemo strance, ali i Hrvate međusobno, upoznavati sa raznolikom hrvatskom kulturom, te tako razviti identitet prepoznatljiv u svijetu.

Kada se sve zbroji i oduzme, Rujanfest je definitivno manifestacija koju valja posjetiti pogotovo kada spomenem da je ulaz besplatan, no gore spomenute sitnice umanjuju mu potencijal da jednog dana bude prepoznatljiv festival, barem u regiji.

Štand obrtnika

Najveći zabavni park u Hrvata

Zabavni program bio je vrlo raznolik

Glazbeni program bio je vrlo raznolik