Što je zajedničko Joaquin Phoenixu, Škodi i Severini?

Kakav bi to članak bio kada bih vam odmah dao odgovor? :D Počnimo sa odnedavno ekscentričnim glumcem.

Naime poznati američki glumac proljetos se kod Davida Lettermana pojavio u za njega do tada potpuno neprepoznatljivom izdanju. Iako je tu i tamo odglumio pokoju čudnu ulogu, profesionalni život nije u ovolikoj mjeri miješao s javnim. Sam nastup nije potrebno previše komentirati (pogledajte video). Reći ću samo da je u trenutku pisanja ovog teksta priloženi video imao 4 i pol milijuna pregleda. Kada zbrojimo 2 i 2 svima je jasno da postoji velika vjerojatnost da je ovo prilično ekscentrično ponašanje zapravo odglumljeno.

Škoda pak nije birala svoj loš publicitet. A što je još i gore, bila ga je svjesna godinama. Onim malo starijim generacijama poznata je i izreka „škoda novaca“. Iako je pod okriljem VW grupe do neprepoznatljivosti popravila kvalitetu, ostao je onaj gorak aftertaste čehoslovačkog komunizma. I što sada? Sjetili su se Česi i… pardon… sjetili su se Nijemci. Imali su dvije opcije. Ili nastaviti sve po starom i lagano ali sigurno propadati u vlastitu jamu, ili preokrenuti stvari. I tako su napravili  šalu na svoj račun – i uspjelo im je! Ismijavajući samu sebe, Škoda je doživjela procvat. Okrenuli su momentum, gradili svoj imidž na „novoj Škodi“, i danas zasjenili čak i neke VW modele.

Za posljednji primjer prisjetimo se ljeta 2004. godine kada su mnogi naučili što su to P2P klijenti, koliko je potrebno ISDN vezi da skine 60ak megabajta, i kako je navodno neki tip sa serverom negdje u južnoj americi pobrao naivčinama 10ak tisuća Eura. Pogodili ste, riječ je o filmskom uratku koji je dotičnoj pjevačici toliko zasjenio dotadašnju karijeru da su neki i izjavljivali – „Ja sam čuo da je ona prije snimanja filma bila i pjevačica“. I dok bi se u svakom barem donekle moralnom društvu takva osoba etiketirala do kraja života, naša je popularna pjevačica nakon par godina snimila album s nazivom ni pet, ni šest, nego – Zdravo Marija!

video ne želim objaviti zbog navodnih autorskih prava, ali i bojazni da ne završim kao legendarni urednik index portala

Vjerujem da ste zaključak povukli i sami. Publicitet je odlična stvar kada je dobar, no ako je loš, uz malo znanja i sreće može biti odlična prilika za probitak! Gore prikazani primjeri su samo neki od tisuće sličnih, a u tekstu se nalaze iz jednostavnog razloga što su mi prvi pali na pamet.